Коричневі відтінки ультраправих у Росії й "українське питання"

19241

Поки офіційні російські ЗМІ всіма правдами і неправдами намагаються переконати російське і заодно "новоросійське" населення в тому, що в Україні повним ходом відроджується фашизм, у самій Росії з кожним роком нарощують силу тамтешні крайні праві, а часом і відверто неонацистські рухи.

Під час свого недавнього візиту до Києва Михайло Ходорковський у розмові з Дмитром Биковим, погоджуючись з тим, що після відходу Володимира Путіна в Росії може стати ще гірше, ніж зараз, як один з потенційних сценаріїв виділив саме фашистський. "Він протримається не більше року, багато - двох, але встигне накоїти таких справ, що після нього країні доведеться на руїнах починати з нуля", - прогнозує Ходорковський. У Вікіпедії є навіть спеціальна сторінка, присвячена поняттю "російський неонацизм", під яким розуміється "збірне позначення соціально-політичного явища сучасної Росії, що характеризується симпатіями до нацистської символіки (нацистська символіка і нацистське привітання), антисемітизмом, расизмом (часто у формі нордицизму) і ксенофобією (агресія по відношенню до мігрантів та їхніх нащадків з Кавказу і Середньої Азії)".

На думку аналітика Олександра Верховського, ультраправий рух у цілому залишається маргінальним феноменом російської політики. У той же час він підкреслює, що федеральний курс повільно і нерівномірно, але зсувається у бік етнонаціоналістичної політики, і цей процес триває вже багато років. "Так само зсувається і масова свідомість, - пише Верховський у статті "Крайньо-праві в Росії в 2012 році". - Саме в цьому, а не в міфічній загрозі "приходу фашистів до влади", полягає реальний вплив ультраправих. Правда, при цьому представники влади частіше виступають у дусі "цивілізаційного націоналізму", протиставляючи його чистому етнонаціоналізму". Також зазначається, що націоналісти в Росії різняться не тільки за ступенем радикальності, але також з того, націоналістами якої "нації" вони виступають. І дійсно: далеко не всім російським ультраправим до душі та етнонаціональна палітра, яка існує в нинішніх межах РФ.

Не завжди серед них спостерігається й однозначне ставлення до "українського питання". Як повідомляють різні ЗМІ, під час майданних подій переймати досвід в Україну приїхали представники деяких російських націоналістичних організацій, серед яких - Націонал-демократична партія, етнополітичний рух "Росіяни", "Національна (народна) соціалістична ініціатива", "Російський імперський рух". Варто трохи пройтися по кожній з них. Націонал-демократична партія Ця партія виступає за перетворення Російської Федерації в російську національну держава, встановлення демократичного ладу, а також всебічний захист прав та інтересів російського народу". Партійну основу складають дві організації - "Російський громадський рух" і "Російський цивільний союз".

Демократичні акценти не заважають РЦС проводити такі кампанії, як "Досить годувати Кавказ!". У НДП гордо підкреслюють: "Кампанія "Досить годувати Кавказ" стала яскравим явищем російського політичного життя. В її рамках у Москві пройшли два мітинги - 23 квітня 2011 року на Чистих Прудах і 24 жовтня 2011 року на Болотній площі. Серед спікерів цих акцій згадується і популярний російський опозиціонер Олексій Навальний, якому також не чужа націоналістична риторика. Лідер російських "нацдемів" Костянтин Крилов у своєму коментарі для bbcrussian.com на нещодавній першотравневій демонстрації в Москві заявив наступне: "Я - російський націоналіст і прихильник національної держави. Якщо українці хочуть будувати свою національну державу - будь ласка! Але абсолютно незрозуміло, чому ці прихильники української національної держави раптом починають проявляти імперські амбіції і утримувати російські території, які у їхній державі жити не хочуть"... Етнополітичний рух "Росіяни" У цієї структури є свій маніфест, перші рядки якого говорять: "Ми, Російський народ, втративши свою державу у 1917 році, скоро ось вже століття як перебуваємо під гнітом антиросійських режимів, які змінюють один одного. Не маючи власної державності, ми постійно піддаємося пригніченню, яке неодноразово приймало форму геноциду". Виступаючи за те, щоб Росія "знову стала національною державою", рух пропонує визнати росіян "державотворчою нацією". Відповідно обіцяється зупинити "заселення Росії мігрантами" і "виплати данини Кавказу".

У минулому році на одному з ефірів "Шустер Live" був присутній лідер "Руських" Олександр Бєлов-Поткін, який розповів, що хвиля імміграції з Росії надалі перекинеться на Україну, а в квітневому інтерв'ю "Співрозмовнику" він висловив думку, що в України немає мирного виходу, а тільки ще більше кровопролиття. "Люди живуть міфами, створюють собі ці міфи, і готові проливати за них кров. Це абсолютно природно", - філософськи зауважує Бєлов-Поткін. У розділі "Донецька республіка" соцмережі "Вконтакте" повідомляється, що 11 травня представники об'єднання "Русские" відвідали прес-конференцію представників ДНР і ЛНР. Як зазначається, вони зізналися, що ніколи не бачили такого єднання, такої згуртованості і такої віри людей один в одного і свій вибір". У групі "Донецька республіка" також йдеться про те, що активістам ДНР "допомагають багато хлопців-націоналістів з Росії". "Національна (народна) соціалістична ініціатива" Це - громадська організація. У назві, як ми бачимо, проглядається спроба одночасно і зробити відсилання до "націонал-соціалізму", і пом'якшити "народну" складову. Лідер організації - Дмитро Бобров, колишній керівник націонал-соціалістичного радикального угрупування, що діяло на території Санкт-Петербурга і Ленінградської області з квітня 2001 року до березня 2003 року.

В одному з останніх записів у блозі НСІ рішуче висловлюється обурення з приводу нинішнього "гіпертрофованого сплеску патріотизму в Росії". "Причому патріотизм цього заснований не на фундаменті здорової національної гордості, що необхідно для гідного розвитку народного організму, а на схилянні перед тоталітарною системою державного управління і безглуздого достатку, політичним курсом нинішньої російської влади, який невблаганно веде російський народ до катастрофи...", - стверджується у цьому блогового записі, який ілюструє фото "Беркуту", що б'є беззахисних громадян з українськими стрічками... "Російський імперський рух" РІР позиціонує себе як "російську православну національно-патріотичну і монархічну організацію". Лідер руху Станіслав Воробйов є прихильником створення єдиної політичної організації російських націоналістів. Останнє повідомлення на сайті РІР анонсує мітинг "За Новоросію!", який повинен пройти в Санкт-Петербурзі 17 травня. "Захід буде присвячено пам'яті жертв нацистського терору в місті Одеса, підтримці референдуму про суверенітет Донецької та Луганської республік і російського опору в Новоросії нелегітимному русофобському режиму, - йдеться в повідомленні. - Також будуть озвучені вимоги до керівництва РФ про негайне введення в Новоросію миротворчого контингенту і дипломатичному визнанні проголошених республік"...

*** До речі, про православ'я. Відомий російський богослов і місіонер Андрій Кураєв, розглядаючи неонацизм як явище інтернаціональне і в більшій мірі неоязичницьке, зазначає в той же час, що є неонацистські організації та рухи, які вважають себе християнськими. Таких, на думку священнослужителя, більше в Україні, ніж у Росії. Перевірити тезу вкрай складно - хоча б з огляду на різницю у відношенні до християнства серед власне ультраправих як України, так і Росії.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".