Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)

 823dce6-01-tb-01487

На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.

                                                                                            Шановні журналісти!

Я все життя прожив в селі  Черніїв Тисменицького району.  У важкі для нашої країни часи – ніколи не стояв осторонь, а навпаки – завжди займав активну громадянську позицію. Саме тому двічі був на Майдані. Таких як я там було багато і всіх нас об’єднувала одна мета – ми хотіли кращого майбутнього для нашого народу. Від тоді вже пройшло чимало часу, але ніяких змін, на жаль, ми так і досі не прослідковується.  Куди не глянь –  всюди все залишається як було, а подекуди навіть і погіршується. Хабарництво, халатність, непрофесійність як була так і досі є. Знаєте, з цим ще якось можна миритись в будь-якій іншій сфері, але не в медицині. Бо такі речі надто дорого коштують. Ціна  –  наше з вами здоров’я та життя.

Однією з причин, чого я вирішив написати – пов’язане саме із цим. Йдеться про здоров’я та життя великої кількості людей – моїх односельчан із села Черніїв.   Проблема з туберкульозом у нас в селі завжди була актуальна. Кількість хворих як серед дорослих, так і дітей досить значна.  Проте цю інформацію умисно замовчують, щоб не допустити розголосу. 

Формально у нашому селі є лікарська амбулаторія, яка б мала займатися вирішенням цих проблем. Чому формально, тому що просто «за дякую» на вас ніхто навіть і не гляне. Не так давно я ходив до завідувачки амбулаторії, щоб поскаржитись на бездіяльність працівників амбулаторії. Адже кілька днів до того в мене захворіла дитина. Я викликав до неї лікаря двічі, але в результаті так ніхто і не прийшов.  На таку мою заяву завідувачка тільки знизила плечима. Її навіть не налякало те, що я збирався поскаржитися на неї та її працівників головному лікарю Лицецької  районної лікарні.  На це я почув навіть відповідь – «він мені і так нічого не зробить». З цим я і пішов додому.

Знаєте, як кажуть, що нічого не відбувається просто так. Сидячи одного разу зі своїми товаришами, я за розмовою  переповів їм всю цю історію. Як з’ясувалось – один із них  має відношення до медицини. Саме він мені і повідомив, що в моєму селі не так давно відбулася перевірка щодо стану захворюваності людей на туберкульоз і по інших проблемах із цієї сфери. Тоді він пообіцяв мені дізнатися про це все більш детально. За кілька днів ми зустрілись із ним знову і він підтвердив, що перевірка таки була. Як з’ясувалось, ситуація і справді катастрофічна, але «завідувачка амбулаторії дуже добре живе з головним районним лікарем, тому всі перевірки вони спускають на тормоза». Як доказ мій знайомий надав мені також копію довідки за результатами тієї останньої перевірки.

Разом із моїм листом, шановні журналісти, я би дуже вас просив подати для розгляду читачів і частину із цього документа.

Маю надію з Вашою допомогою я таки знайду  відповідь на питання : чому після всього того, що зафіксовано цією довідкою і досі ніхто не поніс жодного покарання?  

 

 

ДОВІДКА

 

про стан виконання протитуберкульозних заходів та заходів Стандарту інфекційного контролю в лікувально-профілактичних закладах

 

Тисменицького району

 

від 10.06.2014р.

 

 

 

  На виконання наказу ДОЗ ОДА від 28.01.2014р. №121-в по дорученню Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань моніторинговою комісією спеціалістів обласного фтизіопульмоцентру в складі:

 

  • - директора Малофія Л.С.
  • - лікаря-методиста Перепічки В.В.
  • - медреєстратора Пташник Н.І.
  • проведена оцінка стану інфекційного контролю та протитуберкульозної роботи по ранньому виявленню туберкульозу серед населення району (Лисецька ЦРЛ, СЛА с.Черніїв; Тисменицький протитуберкульозний диспансер) внаслідок чого
  • виявлено наступне:
  • СЛА с.Черніїв: Зав.СЛА   Лапка  Галина Семенівна

  •  

    • - пункт збору мокротиння відсутній;
    • - наказ на створення пункту збору мокроти відсутній;
    • - наказ про відповідальну  особу за збір мокротиння – відсутній;
    • - відсутня наочна інструкція щодо збору мокротиння «Правила збору

    мокротиння»;

    • - одноразові контейнери для забору мокроти наявні тільки 2 штуки в ДОТ кабінеті.
    • - засоби індивідуального захисту (халат, медичні рукавички, одноразові маски, клійончатий фартух, шапочка, распіратор) відсутні. Шафа для зберігання спецодягу відсутня.
    • - сумка-холодильник для зберігання та транспортування мокротиння відсутня.  Станом на 11.06.2014р. не зібрано жодного аналізу мокротиння для бактеріоскопічного дослідження на КСБ. Журнал реєстрації мокроти відсутній;
    • - на базі СЛА с.Черніїв ДОТ-кабінет для лікування хворих на туберкульоз та профілактичного лікування контактних осіб відсутній. У терапевтичному кабінеті на шкляній шафі напис «ДОТ кабінет», а в шафі повний безлад. Наказ на відповідальну особу за роботу ДОТ кабінету відсутній,  посадові інструкції відсутні.
    • - Журнал обліку протитуберкульозних АБП відсутній;
    • - Журнал групи ризику по СЛА  сформований не правильно і не повністю, а саме:    
    •              Епідеміологічні групи ризику:

    •  

      • - Зареєстровано 14 випадків, однак не обстежений ФГ жоден.        
      • - Не розділені на (сімейний, побутовий, професійний) контакт.   
      • Медичні групи ризику:

      • - ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД – не сформовано;                                     
      • - хворі на цукровий діабет – підлягало  93, обстежено - 3 (3,2 0%);
      • - хронічний алкоголізм - підлягало 18, не обстежено жодного ( 0%);
      • - хворі на виразкову хворобу шлунку–підлягало 27, не обстежено жодного ( 0%);
      • - ОЗЛ- підлягало 18,  не обстежено жодного ( 0%)
      • -  Особи із психічними захворювання - не сформовані
      • - Хворі, які отримують кортикостероїди – підлягало 19, не обстежено жодного( 0%);
      • - Пневмонії, які багаторазово повторюються та ексудативні плеврити не виясненої етіології - не сформовано;
      • - Наркозалежні - не сформовано;
      • - Хворі, які перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах – підлягало 15, не обстежено  жодного.
  •                          Соціальна група ризику:

  • Соціальна група ризику  не сформована взагалі.

        Звіт про ФГ обстеження населення з підвищеним ризиком захворювання на туберкульоз за 2013р. та І квартал 2014р. – відсутній.

           Мокротиння осіб із підвищеного ризику захворювання на туберкульоз не направляється в лабораторію І рівня з метою бактеріоскопічного дослідження для виявлення КСБ, тому що в журналі групи ризику  більшість категорій відсутні, не сформовані. 

               В процесі перевірки була встановлена  недостатня  робота  закладів первинної медико-санітарної допомоги району щодо профілактики та раннього

    виявлення туберкульозу  відповідно  Уніфікованого Клінічного Протоколу надання первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Туберкульоз», затвердженого наказом МОЗ України від 21.12.2012 року № 1091. 

    Спеціалістами зацікавлених служб згідно наказу ДОЗ ОДА  №307 від 01.07.2013 року не приділяється належна увага проведенню профілактичної протитуберкульозної роботи в ЛПЗ району.

    Дільничим фтизіатром Підлуською Я.О. не контролюються розділи протитуберкульозної роботи в СЛА с.Черніїв, жодного запису в журналі перевіряючих осіб. Зі слів дільничого фтизіатра вона з медпрацівниками СЛА с.Черніїв спілкується тільки в телефонному режимі. В результаті такої співпраці  на питання скільки на обліку осіб, які контактують із хворими на туберкульоз – бактеріовиділювачами та кількість осіб, які пройшли хіміопрофілактику дільничий фтизіатр не знає.  Також лікар не володіє інформацією про кількість хворих, які знаходяться під диспансерним спостереженням по кат.5.1, як хворі із залишковими змінами після перенесеного туберкульозу. Тому в СЛА с.Черніїв у журналі реєстрації хворих по категоріях, в категорії 5.1(залишкові зміни перенесеного туберкульозу) не правильно вказаний діагноз РТБ –рецидив (2009р.); ХТБ-хіміорезистентний туберкульоз (2000р.), а також хворі не зняті з диспансерного обліку, яким ще в 1992 році було виставлено діагноз ЗЗТБ-залишкові зміни після вилікуваного туберкульозу. Згідно діючого «Уніфікованого протогколу №1091» всі пацієнти, які перехворіли туберкульозом спостерігаються у лікаря-фтизіатра за місцем проживання протягом 3-х років як ЗЗТБ - залишкові зміни після вилікуваного туберкульозу.

         По с.Черніїв за 5 місяців поточного року зареєстровано 3 активних хворих, два із яких перервали лікування. Дані вище сказаного свідчать про   відсутність санпросвітроботи серед населення району та контрольованого лікування хворих на тубекульоз у ДОТ кабінетах за місцем проживання, що призводить до погіршення епідситуації.

  • По жодному із пунктів, вказаних перевіркою, не має і досі будь-яких позитивних зрушень. Але ж ми всі розуміємо, що за кожною вказаною там цифрою стоять людські життя – чиїхось дітей, матерів, батьків і просто моїх односельчан із села Черніїв.

    То за, що стояв МАЙдан?!

     

    З БОЛЕМ В СЕРЦІ  ЖИТЕЛЬ СЕЛА с.Черніїв,

     учасник Майдану          

     Олег КОРОПЕЦЬ