Наскільки надійна банківська система України

imgpreview

Однією з вимог МВФ є забезпечення стабільності та надійності банківської системи. Свого часу МВФ вимагав від України гнучкого курсу гривні і пояснював, що це призведе тільки до позитивних результатів, зменшиться дефіцит платіжного балансу, знизиться попит на валюту, покращиться ситуація у фінансовій сфері

Але рекомендації МВФ виявилися помилковими. Згідно з їх розрахунками, курс долар/гривня повинен був максимально зрости на 14%, але він виріс більше ніж на 40%, і немає гарантії, що це зростання не продовжиться. Тому вже зараз МВФ НБУ вказує на ризики, які виникли в українській банківській системі. Згідно з розрахунками фахівців МВФ, якщо курс долара буде 10, 5 грн, то потрібно щоб капіталізація банківської системи (іншими словами треба ще збільшити статутні фонди банків) зросла на 9,5%. А це приблизно 17,4 млрд. грн. Якщо ж курс гривні буде ще вище, то потрібно буде значно більше. Причина докапіталізації українських банків криється в тому, що МВФ вважає, що українська банківська система має проблеми з проблемними кредитами. Згідно з офіційною інформацією частка проблемних кредитів українських банків становить 13%, але МВФ оцінює цей показник в 25%, так як до проблемних кредитів відносить і кредити, які були пролонговані. Крім того, зростання курсу долара призвело до проблем з валютними кредитами, насамперед фізосіб. Згідно з офіційними даними НБУ на 1 січня 2014 року українці були зобов'язані погасити валютних кредитів на суму 67 млрд. грн., або 7,9 млрд. дол. Тепер, в результаті зростання курсу долара, українці зобов'язані вже погасити 86,5 млрд. грн. А це виглядає проблематично. Тому, з'явилася вимога МВФ провести аудит 35 найбільших банків України. При цьому для аудиту залучити авторитетну аудиторську компанію на конкурсних умовах, і в аудиті будуть обов'язково брати участь і представники МВФ, щоб переконатися в об'єктивності цієї оцінки. За результатами аудиту банків, будуть розроблені плани щодо збільшення капіталів цих банків. І власники банків зобов'язані протягом року збільшити капітал банку або прийняти рішення про його продаж. При цьому МВФ дозволяє НБУ спільно з Мінфіном взяти участь у капіталізації українських банків, але тільки за умови, що загальна сума грошей, яка може бути використана на рекапіталізацію, не повинна перевищувати 15 млрд. грн.

Таким чином планується підвищити капіталізацію банків, що дозволить збільшити сформовані резерви під проблемні банки і тим самим підвищити надійність самих банків. МВФ не вимагає закривати банки, які не виконають плани щодо збільшення капіталу, але НБУ рекомендує вживати до цих банків обмеження в їх діяльності до моменту вирішення проблеми. І найголовніше, МВФ вимагає, щоб в українське законодавство були внесені зміни, щодо вилучення застав під проблемні кредити. Пропонується запровадити європейський метод вилучення застав, в тому числі квартир, які закладені під іпотечні кредити. Після внесення змін в українське законодавство вилучення та виселення боржників із заставних квартир буде відбуватися без рішення суду, а тільки на підставі виконавчого листа та заставного договору. Згідно МВФ це дозволить зменшити кількість проблемних кредитів і тим самим поліпшить всю банківську систему.

У США і ЄС вже давно використовується практика безсудового вилучення застави. Згідно європейським законодавством, на стадії підписання договору застави, боржник вже згоден з правом банку вилучити заставне майно, тому судовий розгляд зайвий. Вчимося брати і погашати кредити по-європейськи. редакція може не погоджуватися з думкою автора.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".