Останні події:
Молода франківка потребує допомоги на боротьбу за життя... | “Чорна п’ятниця”: як мер Франківська з чиновниками центр міста оглядали (фото)... | Чоловік, що п’яним на “Шкоді” втікав від франківських патрульних та врізався у вантажівку, виявився священиком з Калуша (фото)... | Надвірнянщина: стало відомо про стан потерпілих у ДТП за участі рейсового автобуса... | Нестача кадрів: щодня в Івано-Франківську звільняється від 5 до 10 прибиральників... | В Івано-Франківську пройшла Медіашкола децентралізації для журналістів (фото)... | Івано-Франківськ: на вулиці Сухомлинського постелили новий асфальт (фото)... | “Це акт вандалізму”, – Ідак про самовільний демонтаж елементів старовинного костелу у Франківську (фото)... | Франківчанка звинувачує власника нічного клубу у викраденні її автомобіля... | Прокурор області Олександр Стратюк зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (ФОТО)... |

Юрій Павленко: ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК задіяв усі можливі правові важелі, щоб зупинити реформу, яка загрожує повним знищенням медичної галузі

MED-reform-398567305

На цьому народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко наголосив у Хорошеві (Житомирська область) під час зустрічі з трудовим колективом районної лікарні.

«2017 рік у сфері охорони здоров'я проходив в атмосфері скандалів через зрив держзакупівель, зростання інфекційної захворюваності, зростання заборгованості із зарплати у медиків, яка у Житомирі вивела лікарів на акції протесту. Хаотичні і суперечливі спроби запустити реформу системи охорони здоров'я викликали чимало проблем перш за все на рівні первинної і вторинної медицини. Відчули ці негативні тенденції і ви. Додали проблем і особливості проведення децентралізації, коли хворі із новостворених ОТГ не розуміють, куди їм звертатися за допомогою, а лікарі не розуміють, кого мають обслуговувати і чому мають відмовляти хворим, які потребують допомоги. Все це породжує недовіру і невдоволення і серед людей. Згідно з останніми опитуваннями, медичну реформу оцінили позитивно тільки трохи більше 20% громадян, майже 60 % оцінили її негативно. 82% українців вважають вітчизняну медицину неякісною», - акцентував Юрій Павленко.

На переконання політика, нічого доброго селу не несе і Закон про сільську медицину, який носить виключно загальний декларативний характер.

«Говорити про будівництво нових амбулаторій, обладнання мережі для розвитку телемедицини, будівництво доріг і житла для медиків на селі, зміцнення інфраструктури і не пропонувати ніяких нових інструментів для вирішення цих завдань, - це марнувати час і гроші. Закон не підкріплений фінансовими засобами. В 2017 році на розвиток сільської медицини було виділено 4 млрд. грн. і поки немає даних, на що і як вони освоєні. А в 2018 році передбачається ще 1 млрд.грн. Однак масштаб проблеми набагато більший. Із 616 самостійних Центрів первинної медичної допомоги 445 розташовані в сільській місцевості. У селі - 11 177 ФАПів і 3 527 амбулаторій . Якщо використовувати норматив МОЗ по необхідній кількості сільських амбулаторій, то не вистачає близько 900. Для побудови однієї лікарсько амбулаторії в селі (без обладнання) треба біля 7 млн. грн. Відповідно, тільки для вирішення цього завдання потрібно разом 6,3 млрд. грн. Виділених грошей не вистачає навіть на будівництво, не кажучи вже про телемедицину і дорогах», - зазначив опозиційний політик.

Під час зустріч було озвучено низьку серйозних проблем, які виникають у лікарні у зв’язку з проведенням децентралізації. Окрім того медзакладу не вистачає сучасного обладнання, а харчоблоку – елементарних умов для роботи.

Дефіцит кадрів, неузгодженість питання про фінансування в умовах створення ОТГ, - це лише невеличка частина проблем, які ініційована урядом так звана медична реформа, на переконання медпрацівників, навряд чи вирішить.

«ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК задіяв усі можливі правові важелі, щоб зупинити реформу, яка загрожує повним знищенням медичної галузі. Під час зустрічей у медзакладах ми відчуваємо вашу підтримку. Тому боротьбу будемо продовжувати і надалі, спільними зусиллями», - резюмував Юрій Павленко.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках