Такого нахабного варварства, яке діється нині в лісах, люди не простять. ВІДЕО

IMG 1576

Не так давно на нашому сайті був розміщений матеріал про те, як із Івано-Франківського залізничного вокзалу щоденно відправляють ешелони із 45-50 товарних вагонів, вщент забитих деревиною. Після виходу у світ цієї статті, а це сталося 26 травня, буквально через день, тобто вже 28, всі перевезення припинились. Жодного вагона – ні на вокзалі у Івано-Франківську, ні на станції в селі Хриплин.

В цей же час одне із місцевих інтернет-видань вирішує звернутись із запитом до управління лісового та мисливського господарства та «Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень» з проханням надати інформацію, що це була за деревина і головне – для чого і куди її везли. Варто зазначити, що тут журналістами керувала не тільки професійна цікавість. Адже порушена ними проблема із вивезенням деревини - це не про одноразову акцію, а - справжню повномасштабну кампанію тривалістю у 8 місяців. Саме стільки часу хтось інтенсивно і систематично кудись возить ліс через нашу область. За підрахунками медійників за цей час через Івано-Франківськ мали перевести чи вивести близько 960 000 кб м деревини. 

Поки представники управління лісового та мисливського господарства і «Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень» думали, що написати у листі-відповіді, на Івано-Франківському залізничному вокзалі важко було відшукати навіть тріску, не говорячи вже про ціле поліно.

Проте пройшов тиждень-другий й ешелони вщент забитих деревиною знову появилися на Івано-Франківському залізничному вокзалі. До речі, масштаби значно зросли – тепер замість двох на вокзалі можна зустріти аж 4 ешелони товарних вагонів із деревиною.

Що на це каже управління лісового та мисливського господарства та Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень?

Отож, на зроблений журналістами запит щодо ешелонів із деревиною, в управлінні лісового та мисливського господарства вирішили відповісти припущенням, що «вагони на залізничній станції Івано-Франківськ можуть бути сформовані із інших областей». І це логічно, адже Івано-Франківщина, за даними того ж таки управління, цього року відправила на експорт всього 80 тис. кб м деревини. Якщо врахувати темпи та об’єми, з якими на сьогодні перевозять ліс через Івано-Франківський вокзал, то цього б вистачило максимум на два тижня.

Не більш балакучою виявилась Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень. Там послались на те, що запитувана інформація не відноситься до публічної, тому вони не повинні відповідати на інформаційний запит.

Куди ж прямують ешелони із деревиною з Івано-Франківського вокзалу?

Розпочнемо з того, що по сусідству з нами знаходиться Чернівецька область. Як повідомляють тамтешні активісти, на залізничному вузлі в Чернівцях стоять численні склади, навантажені необробленим лісом-кругляком. І тут мова йде не про 45-50 товарних вагонів, а вже 250 і більше.

«Вже є можливість відправляти ліс до Румунії через Чернівці з усієї території західної України. Різко зросла кількість вагонів. Навіть потужності Чернівецької залізничної станції не можуть впоратися з таким лихом і таким масштабним грабунком держави. Ешелони настільки великими стають, що доводиться «запрягати» по 3-4 локомотиви, аби їх тягнути до Румунії. Ніби ми і наша влада живемо останні дні…», - йдеться в матеріалі одного із чернівецьких журналістів.

До речі, на цю статтю відреагувало (без жодних запитів) керівництво управління лісового господарства Чернівецької області, яке запевнило, що це не тільки їхній ліс. Можемо припустити, що там і трохи нашого є – прикарпатського.

Ті ж таки чернівецькі активісти запевняють, що схема вирубки лісу відшліфована роками. І це стосується не тільки чернівецької області. За їх словами, свої дії підприємці прикривають санітарною чисткою лісу і замість трухлявого сухостою, вирубують здорові дерева, не гребуючи при цьому навіть видами, що занесені до Червоної книги.

До речі, куб карпатського кедра коштує близько 500 доларів, тобто з одного дерева можна вторгувати не мало не багато - 1,5 тисячі доларів.

Щодо реалізації цієї дороговартісної продукції , то тут на сьогодні жодних проблем. Всі ешелони з лісом-кругляком без зупинок везуть із Чернівців прямо на склади у Дормонешти (Румунія), які знаходяться не більше 10 км від українського кордону. Цими складами користується всесвітньо знаменита лісова компанія «Швайцгоффер».

Замість висновку

Звісно, потрібно буди дуже наївним для того, щоб вірити, що все роблять самотужки безсовісні підприємці. Тому замість висновку пропонуємо уривок із вже згаданої нами вище статті чернівецьких журналістів:

«Невже кожен сьогоднішній керівник, кожен начальник міліції, прокуратури, СБУ, управління лісового господарства, голова і заступники ОДА та обласної ради, депутати готуються до втечі з України?! Бо такого нахабного варварства, яке діється нині в лісах, люди їм не простять».

Коментарі  

#1 Вікторія 02.07.2015, 19:55
У нас у Закарпатті гори в буквальному смислі лисіють! І кожного дня все більше. Нічого не робиться, щоб це припинити. А треба робити щось на відновлення лісів на наших горах.

Додати коментар

Захисний код
Оновити




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках