Останні події:
У Косові на хабарі затримали старшого лейтенанта районного відділення нацполіції... | Як виглядає один день із життя франківської лавки (фото)... | Прикарпатцям на замітку: в уряді готуються підвищити ціну газу для населення... | Утримання президентської резиденції в Гуті обійшлося в 22,5 млн грн... | Чотирнадцятилітній дівчині з Бурштина потрібна допомога для боротьби із страшною недугою... | Будемо розривати договори й запрошувати підприємців з інших міст, – Марцінків про можливий страйк франківських перевізників... | У зоні АТО загинув боєць з Івано-Франківська... | На Тернопільщині знайшли зниклу безвісти молоду маму з Угринова... | Транспортний колапс: франківські перевізники вимагають підвищення вартості проїзду та готуються до страйку... | У франківському ресторані на хрестинах отруїлися троє людей, серед них – дитина... |

У Карпатах вирубка лісу досягла масштабів екологічного лиха

10056-1 normal

Неконтрольована вирубка лісів і експорт української деревини для України стали серйозною проблемою. Серед основних причин, що спонукають населення незаконно вирубати ліс – безробіття і низький рівень життя.

 Без лісу і туристів

Традиційно найбільше від вирубки лісів потерпають ліси в українських Карпатах. Причина цьому - величезний запас лісу в регіоні. За офіційними даними, лесомасиви займають близько 16% всієї території країни. Це майже 11 мільйонів гектар лісів. 40% з них припадає на західну Україну, де вирубка досягла масштабів екологічного лиха.

Основні причини зайнятості населення в незаконній вирубці лісів зрозумілі - соціально-економічний стан українців не найкращий, і з кожним роком ситуація тільки погіршується. Не сприяє поліпшенню рівня життя і девальвація національної валюти. У сільській місцевості західних регіонів ситуація особливо гостра.

За даними Держслужби зайнятості на 1 квартал 2015 рівень безробіття там зашкалює: в Івано-Франківській області 23,5 тис. осіб, у Львівській області 37,1 тис. осіб, у Закарпатській 14,5 тис. людей. Утім, значно більше в лісоповалі винна низька оплата праці в регіоні та по країні в цілому, яка змушує людей йти на «приватні», а на ділі часто незаконні, підприємства по вирубці дерева і первинній обробці - т. зв. лісопилки.

А поки люди, як уміють, заробляють на шматок хліба, від випилювання лісу страждають заповідні та рекреаційні зони, руйнуючи тим самим і унікальну екосистему, і туристичний потенціал країни.

Донбаські афери

Під шумок напруженої ситуації на східному напрямку, випилювати ліси вирішили і на Донбасі. Так, у Краснолиманському районі правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом незаконної вирубки лісу на території Донецької області. Поки серед підозрюваних 10 підприємців і посадових осіб, але кого з них врешті-решт покарають – велике питання. Адже проти «знищувачів лісу кілька років тому порушували кримінальне провадження, але справу до кінця не довели, зловмисники залишилися на волі». Правоохоронці стверджують, що викрили та задокументували низку злочинних схем, за якими керівники «лісгоспів» регіону і підконтрольних їм комерційних структур заробляли гроші на незаконній вирубці лісу. Щомісячний незаконний обіг грошових коштів зловмисників сягав 10 мільйонів гривень.

Продаж тільки пиломатеріалів - друга проблема в лісгоспі. Адже ліс, який вирубують на території більшості областей, не доставляють на підприємства для його подальшої обробки. 70% повністю перенаправляють на експорт, як необроблену деревину у вигляді дощок і лісу-кругляка, де іноземні підприємства, найчастіше країн Євросоюзу, за рахунок української сировини забезпечують себе деревиною для обробки (меблі, папір та ін.), І продають готові вироби за високими цінами, в тому числі, і в Україні. Тому в результаті таких дій Україна позбавляється не тільки лесомасивів, але і втрачає тисячі робочих місць і мільйони доларів, перетворюючись на сировинний придаток інших країн ще в одній сфері промисловості.

Особистий погляд

Подивитися на ситуацію з вирубкою лісу довелося в Рожнятівському районі Івано-Франківської області. Тут, через кілька населених пунктів щодня проїжджають десятки лісовозів, тягнучи за собою по кілька причепів кругляка. Вирубка відбувається 20 кілометрами вище села Осмолода в горах - зеленому туристичному місці. Розташоване місце неподалік від заповідника Горгани, буквально біля підніжжя.

Багато місцевих з довколишніх сіл зайняті на лісоповалі, тому що «добре платять». Тут кажуть, що вирубкою лісу займається приватний комерсант і натякають на не зовсім законну підприємницьку діяльність. Відвозиться кругляк на кілька лісопилок навколо, але в принципі, лісопромислове підприємство є тут чи не в кожному селі. Дерева обробляють тільки на початковому рівні - їх розпилюють на дошки і продають за безцінь у сусідню Польщу, Чехію і Словаччину.

Раніше ліс сплавляли річками і возили вузькоколійкою, але пізніше для здешевлення процесу доставки дерева від цього способу відмовилися. Тепер дерево до підприємств підвозять перевантажені «лісовози-КамАЗи» з додатковими причепами, в результаті чого дороги від Рожнятова і до Осмолоди просто не існує - ями сягають 40 см завглибшки.

Але розбиті дороги, якими більше неможливо проїхати легковим автомобілем, тільки частина проблеми. Дерева тут зміцнюють не тільки береги річок, але і гори, і їх вирубка, в результаті, призводить до потопів, зсувів та інших стихійних лих в регіоні. Водії лісовозів переконані, що нічого поганого не роблять. Але й розповісти щось про свою роботу відмовляються. За кілька годин руху по Рожнятівському району Івано-Франківської області у вечірній час зустрілося понад 20 таких перевізників. Як виявилося, знищувачі лісу не знають відпочинку і у вихідні дні.

Втім, місцеве населення робити з незаконною вирубкою нічого особливо й не планує. У селах переконують: окрім туризму, це - чи не єдине джерело доходу. І, схоже, непогане: адже у всіх цих селах стоять справжні палаци, ймовірно, теж з незаконно спиляних дерев.

Джерело: Слово і діло




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках