Темпи падіння української економіки у 2014р. суттєво знизилися

rost123

Економіка України продовжує падати, проте темпи сповільнилися у порівнянні з показниками 2013 року. Держкомстат України 18 березня опублікував дані за лютий 2014 року, згідно з якими промислове виробництво скоротилося на 3,7% у порівнянні з лютим 2013 року, — повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що з лютневих цифр не можна робити далекоглядних висновків, але вони в будь-якому разі кращі, ніж можна було очікувати.

На економіку України як і раніше впливають потужні політичні чинники, причому ризики не зменшуються, а лише збільшуються. Проте пан Юрчишин категорично відмовився пристати на точку зору нібито неминучого швидкого колапсу України.

"Якщо ми посилатимемося на російські джерела, то у нас тут тоді взагалі шаблезубі тигри ходять і всіх пожирають", — прокоментував експерт публікації в російській пресі про Україну.

Пан Юрчишин визнає, що Україна зіткнулася з великими проблемами, але підкреслює, що всі вони йдуть корінням до політики попереднього уряду і не мають жодного стосунку до подій на Майдані.

Погляньмо: промисловість торік впала на 5% — це жодного відношення не має ні до нової влади, ні до Майдану. Якраз навпаки, нинішня ситуація є результатом і наслідком тієї, скажімо так, відверто жадібної політики, яка проводилася в попередні два роки», — відзначив експерт.

Другий чинник кризової економічної ситуації в країні — політика Росії, яка ще при президентові Януковичеві, за словами пана Юрчишина, одна за одною вела торгівельні війни проти свого західного сусіда.

"Взагалі хоч між Росією і Україною є зона вільної торгівлі, але з 2006 року це, по суті, постійні торгівельні війни. Яких лише не було — і сирних, і м'ясних, і молочних, і карамелевих, і горілчаних — я ж говорю, дуже важко пригадати сферу, де не було воєн — і всі ці війни так чи інакше ініційовані Росією", — нагадує фахівець.

Всупереч песимістичним прогнозам Майдан не здійснив відчутного впливу на економіку. Навпаки, всі чотири місяці протистояння на майдані Незалежності у Києві економіка України повільно, але сповільнювала падіння.

"Темпи падіння 2014 року суттєво знизилися. Погано, що воно продовжується, але якщо ми візьмемо, що озброєні зіткнення, які були в Києві, — це лютий, навіть якщо ми візьмемо в січні жорсткі перші протистояння, навіть розгін студентів у листопаді і дуже жорстка напруженість і політична, і економічна в грудні, то загалом я чекав, що падіння може бути сильнішим", — зізнається економіст.

"Зараз дійсно багато що залежить від того, чи Україна відновить співпрацю з МВФ. Тому що від якості співпраці залежать кредити Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку. Євросоюз хоч явно не формулює так, але проте це все зв'язано. Тому, звичайно ж, великі очікування пов'язані з тим, що у нас буде загальна програма з МВФ", — пояснює пан Юрчишин.

Він вважає, що у нового уряду України є можливість уникнути соціального вибуху скороченням витрат бюджету.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".