Україна повернула в бік Європи, а війна з сепаратистами триває

 

ukrana-es b

Україна підписала угоду з Європейським Союзом, остаточно підтвердивши своє прагнення зміцнювати відносини із Заходом, віддалившись від сусідньої Росії. Докладніше про те, як українці ставляться до цього важливого кроку, і про те, що він їм принесе, – в репортажі Аніти Пауелл з Києва

Новий президент України Петро Порошенко назвав укладення історичної Угоди про асоціацію з ЄС другою за значенням подією в історії країни. Першою, за його словами, було здобуття незалежності (яку Україна отримала при розпаді Радянського Союзу в 1991 році). Він підписав пакт з ЄС вранці в п’ятницю в Брюсселі.

Це балансування між незалежністю і приналежністю до чогось більшого можна було наочно побачити в п’ятницю в центрі Києва, де зібралися натовпи людей. Серед них особливу увагу привертала група чоловіків і жінок, одягнених у різномасту камуфляжну форму, що тримали прапор ЄС, прапор України і прапор української армії – три символи, що втілюють прагнення України до незалежності, сили і єдності з рештою Європи.

Вони вигукували гасла: «Слава Україні!», «Слава героям! Слава країні! Смерть ворогам!»

Неважко зрозуміти, про якого ворога йде мова, – це найближчий сусід України, Росія. Саме поворот України у бік Європи викликав черговий конфлікт з Росією в цьому році. Все почалося в лютому, коли українці скинули проросійського президента, який відмовився підписати угоду з ЄС.

Цей крок призвів до того, що Росія почала розпалювати сепаратистські настрої в Україні і анексувала Крим – чорноморський півострів, що був частиною України, але населений переважно проросійськи налаштованими жителями. Згодом, як переконана влада України, Росія зайнялася фінансуванням сепаратистських заворушень у Східній Україні, що вирують протягом декількох місяців. У зону конфлікту стягуються добровольці в саморобній уніформі, які піднялися на захист єдності України.

Минулого тижня представник прес-служби Порошенка заявив, що відносини з Росією ще ніколи не були в настільки жалюгідному стані.

Раніше цього місяця колишній міністр закордонних справ України публічно засудив дії російського президента Володимира Путіна. У п’ятницю радник Путіна Сергій Глазьєв назвав Петра Порошенка «нацистом».

Нова угода з ЄС тісно пов’язує Україну з Європою як в економічному, так і в політичному плані, і багато українців розраховують, що це допоможе покращити рівень життя в країні.

Журналіст Сергій Колупов вважає, що угода дасть навіть більше. «Я думаю, що крах Росії починається з підписання цієї угоди, з заяв Глазьєва, який не визнає легітимності нашого президента. Це найбільша помилка в історії їхньої країни», – сказав він.

Тим часом на іншому кінці країни, в північно-східному місті Суми, яке відокремлюють від Росії всього 50 км, голова обласної адміністрації Володимир Шульга зазначає, що, незважаючи на тісні зв’язки з сусідніми російськими містами, регіон є глибоко європейським.

За його словами, Сумська область – частина європейської України. «Я повністю підтримую підписання угоди і вважаю, що більшість мешканців Сумської області ставляться до цього так само», – говорить він.

Мешканка Сум Тетяна Вікторівна підтверджує його слова. Вона сподівається, що співпраця з ЄС допоможе українцям жити краще. «Я не знаю подробиць, але я знаю, що європейці живуть по-людськи, а не як ми», – каже місцева жителька.

Малоймовірно, що жителям Східної України вдасться так вже скоро вкусити цього легкого життя. В останні тижні в регіоні йдуть запеклі зіткнення, а з Росії через кордон надходять танки. Бої не припинилися і на цьому тижні, незважаючи на оголошене президентом Порошенком одностороннє припинення вогню з 20 липня.

«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  
«Другий фронт» Володимира Путіна
    Путіна не варто недооцінювати. Як і переоцінювати. Все-таки колишній кегебіст (хоча колишніх кегебістів не буває). Фішка кегебістів – проведення спецоперацій.  
Ефект доміно: великі проблеми банківського сектора
В цьому році вже 11 банків стали неплатоспроможними і це ще не межа - проблеми відчуває практично половина всієї системи  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".