"Майданівець" - інваліду зі Сходу: "Доведи, що не москаль! Співай гімн!"

dnakra

Чому примирення Заходу і Сходу так і не відбулося

Минулий тиждень мав стати чимось більшим для країни, аніж дні тиші у протистоянні між національними військами та силами сепаратистів.

Припинення Порошенком вогню мало знизити градус напруги не лише в "гарячих точках", а й дати початок діалогу всередині країни.

Українці, як заручники протистояння медійних машин двох держав все ж спробували почути один одного. "Діалог", "перемир'я" та "порозуміння" мали стати основними хештегами в інформаційному просторі тижня. Натомість, новинні стрічки наповнилися абсолютно протилежним контентом.

Своїх п'ять копійок до діалогу вставили політики. Вони звели розмову між "майданівцями" та "східняками" до взаємних звинувачень та нового витка ворожнечі.

У вівторок Схід приїхав до Києва. Це було вперше після лютневих подій. Переселенці із зони конфлікту, чимало з яких – інваліди, прийшли до стін Верховної Ради аби нагадати про мільйони своїх земляків, що залишаються під кулями.

Мітингувальники на візках та милицях примостилися біля ще однієї акції -"героїв Майдану". Ті утворили коридор ганьби для нардепів та вимагали негайного переобрання парламенту.

У "майданівців" - перформанс з віниками та дустовим милом. У переселенців – проект постанови, підговтовлений громадськими організаціями. В документі йшлося про підтримку східних регіонів.

"Майданівці" та "східняки" ручкалися та обіймалися до тих пір, поки в натовпі не з'явилися люди, які вміють підігрівати братську "любов". Повторилася ситуація, близька до тієї, що відбулася за тиждень під посольством РФ.

Коли "коридор ганьби" для нардепів спорожнів і акція себе вичерпала,

"майданівці" змістили увагу на переселенців. Людей почали "розгойдувати" на предмет політичної ідентифікації. Просили довести свою патріотичність.

"Доведи, що не москаль! Співай гімн!" – кричав чолов'яга хлопцеві на милицях. Той ніяковів і намагався щось пояснити російською.

Об'єднаний мітинг перетворився на сутичку. Увагу "майданців" від інвалідів відволікла ініціатор переселення інвалідів, екс-міністр соцполітики Королевська. Вона була в натовпі і спробувала заспокоїти мітингувальників. Усю любов "герої Майдану" в мить переадресували на політика. Те, що відбувалося далі, ілюструють соковиті заголовки та картинка в ЗМІ.

За словами учаснциці акції - голови організації інвалідів Надії Паламарчук, її доньку було побито під стінами ВР.

"Це був жах. Ми не очікували, що люди, які ще п'ять хвилин тому підтримували нас, допомагали людям на візках дістатися ближче до стін Ради, перетворяться на дикий натовп. Їх почали підбурювати помічники депутатів від "Батьківщини", і людей наче підмінили. На мою доньку напали з кулаками, коли вона спробувала сказати щось у відповідь на звинувачення", - сказала жінка-інвалід.

Але ЗМІ не показали ключового – вимог та коментарів переселенців. На прес-конференції після події одна з ініціаторів акції Руслана Лижичко осудила дії провокаторів. "Якщо ми будемо критикувати та істерикувати в умовах війни, яка сьогодні іде, для нас це мінус і деструктив, ми не зможемо так працювати", - зазначила громадський діяч.

Те, що не вдалося озвучити під стінами ВР, ініціатор акції Наталія Королевська сказала на всю країну в телеефірі. Зокрема громадський діяч запропонувала увійти в мирний план врегулювання ситуації та відновлення Сходу.

Перше. Це безумовна і своєчасна виплата пенсій та соціальної допомоги всім без винятку громадянам у Донецькій і Луганській області;

Друге. Першочергове відновлення водо-, газо- та енергопостачання об'єктів соціальної, медичної та освітньої інфраструктури цих регіонів.

Третє. Негайна розробка і затвердження програми соціального захисту людей, постраждалих від бойових дій.

Це ті речі, з якими переселенці прийшли до депутатів.

Провокація під парламентом 17 червня повторює ту, що була організована під посольством РФ 14 червня та яскраво демонструє кризу державного апарату. Силовики були нездатні забезпечити громадський порядок. А дипломати замість врегулювання конфлікту продемонстрували всьому світу 80 рівень співу в караоке.

Можна припустити, що екс-міністр закордонних справ Дещиця помився. Як не як, представник найспівучішої нації. За це і був відсторонений від обов'язків.

Але як пояснити підтримку дій екс-голови МЗС парламентарями. Одягнувшись в футболки з надписами "ПТН –ХЛО!" та підспівуючи відоме "ла-ла-ла", обранці чітко демонстрували країнам-сусідам, що поки що розмовляти в Україні ні з ким. А їх помічники втілювали цю тезу в життя через стусани інвалідам.

Про проблеми в об'єднанні Заходу та Сходу України зазначили й експерти.

За словами політолога Костянтина Бондаренка, в той день представники Заходу та Сходу були готові розпочати діалог, але політики не захотіли їх слухати.

"Повторна інтеграція Донецька та Луганська в загальноукраїнські процеси не тільки відновить баланс сил всередині України, але й допоможе подолати сепаратистські тенденції в регіоні.

Тому завдання політиків - почути людей з Донбасу і прислухатися до них, оскільки, на жаль, голос Сходу в останні кілька місяців не було чути - політики намагалися прислухатися виключно до Майдану", - зазначив Бондаренко.

Але уявімо, якби та ж Королевська не з'явилися і натовп продовжив би цькувати інвалідів зі Сходу. Якою б тоді була підбірка новин для Донецької та Луганської областей? Регіонів, де російська пропаганда за часом та якістю випереджає нашу контрпропаганду.

Тиражування провокацій – рейтингова справа. Голова МЗС, що співає пісеньки з матюками; мітингувальник-горлодер, який цькує інваліда; депутат, що демонструє нову футболку "ПТН-ХЛО!" все це шкодить Україні, яка сьогодні програє в інформаційній війні.

І ми точно не прийдемо до діалогу, поки героями новин будуть гастролери, що кочують від одного мітингу до іншого. Розриваючи на собі сорочку та вигукуючи "Ганьба!" Схід та Захід не об'єднаєш.

Віктор Хоменко