Останні події:

Цікаві факти про картину «Мона Ліза»

211

Велике творіння світу. Одне з найзагадковіших творів мистецтва. Ця картина здатна як заворожувати, так і розчаровувати одночасно.

Представляємо цікаві факти про картину «Мона Ліза».

Якщо запитати будь-якої людини, чи чув він коли-небудь про такий твір мистецтва, як картина «Мона Ліза», то швидше за все ця людина без зволікання відповість, що чув і не раз і зможе назвати ім’я автора — Леонардо да Вінчі.

Для простого туриста, який вирішить поглянути на пам’ятки Парижа ця картина може здатися абсолютно звичайною. Не кожен зрозуміє, для чого ця картина поміщена за куленепробивне скло. Виявляється, на сьогодні ця картина знаходиться під таким захистом у зв’язку з тим, що визнана безцінною і не підлягає страховці.

А ще тому, що в 1911 році 21 серпня полотно було викрадено працівником Лувру Вінченцо Перуджей і 2 роки його місце розташування залишалося невідомим.

Цікаво, що й донині достеменно невідомо, чий же портрет написав Леонардо. Є припущення, що на полотні — Ліза Джокондо — дружина великого торговця. За іншою версією — це мати художника Леонардо да Вінчі. Третя версія, що на полотні зображений сам Леонардо або його учень, одягнений в жіноче плаття.

Цікаво відзначити ще одну особливість даної роботи — усмішка на обличчі … а може її відсутність. Відповідь на таке питання вчені шукають досі. Якщо дивитися безпосередньо на губи, то зображення «посміхається», а якщо погляд відвести трохи вбік, то посмішка «зникає».

Художнику вдалося створити ефект «мерехтливої» посмішки.

Ще одним дуже цікавим фактом є наявність непомітних символів в очах Мони Лізи, їх неможливо виявити простим людським поглядом. Не менш цікавий факт, що у Мони Лізи відсутні бровки. Численні дослідження показали, що вони спочатку мали місце. Дуже важко уявити, що в середні століття було досить модним «вищипування» брів повністю.

Ну і ще один чимало важливий факт — звична нам всім назва картини не є справжньою. Полотно насправді носить назву: «Портрет пані Лізи дель Джокондо», а не те, до якого ми звикли.

Джерело: Цікаві факти




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках