Українсько-Польське видання підрахувало і розповіло про ідеальний відпочинок на Прикарпатті

345676543432

Сільський або "зелений" туризм щороку набирає все більшого попиту серед українців

Причина: збільшення популярності серед люду до екологічно чистих продуктів і збільшення людей, які ведуть здоровий спосіб життя пише http://portala4.pl.ua. Більше 60% усіх садиб України, які приймають туристів, розташовані у Карпатському регіоні. Тож чому варто бути "зеленим" туристом і куди ще податися, якщо ж ви все-таки вирішили зупинитися у селян?

Приватна садиба vs готель

Чим сільська приватна садиба вигідніша за готель? По-перше, на користь екологічного туризму грає той фактор, що винаймаючи житло у селян, мандрівник може пізнати справжнє сільське життя. Скуштувати свіжоздоєне молоко чи тільки-но зірвані груші. Як правило, у вартість оренди кімнати чи садиби вже входить харчування. А де ще, як не у карпатських селах, ви зможете спробувати на смак гуцульський борщ зі свинячими вухами, верховинський омлет із бринзою, банош та справжню грибну зупу?

По-друге, винаймаючи житло у мешканців села можна сходити із ними на полювання за дикими качками, навчитись різьбярству чи ковальської справи. Піти кінною прогулянкою в гори, назбирати малини та чорниці в горах й загалом пізнати побут українських селян. По-третє, дешевизна такого виду відпочинку. За номер у готелі мандрівник віддасть більше грошей, ніж за сільську садибу, проте побачить значно менше. До того ж власник готелю може дозволити собі рекламу, сільські ж мешканці на таке задоволення грошей не мають, тому для них принципово надати туристам якісні послуги, щоби, зрештою, вони знову і знову обирали їхню садибу.

Якщо ж ви не можете уявити свого життя без звичного комфорту, то все-таки варто зупинити вибір на готелі, у послуги якого входять і прибирання номера, і сніданок у ліжко. Плюс ви не залежатимете від хазяїнів будинку і зможете вільно розпоряджатися всіма речами у номері.

Івано-Франківськ vs Мандрівка горами

Українські Карпати здавна манять мандрівників своїми чарівними краєвидами, чистим гірським повітрям та різноманітними можливостями для відпочинку. Туристи все частіше обирають Івано-Франківську область для своїх подорожей, адже саме тут сільський або "зелений" туризм є найбільш розвинений. Щороку у Карпатському регіоні на 20-30% відсотків збільшується кількість мандрівників.

Розпочинати мандрівку Прикарпаттям варто з його душі і серця – Івано-Франківська. Історія залишила тут свій відбиток практично на всьому – розпочинаючи з австрійської архітектури і закінчуючи європейським укладом сучасного життя. Тож екскурсійній тур колишнім Станіслововом (назва міста до 1962 року) має бути в "to do list" кожного туриста.

Проте, Івано-Франківськ усе ж не замінить справжньої мандрівки у село. Тут ви не побачите дивовижних краєвидів із вікна будинку. Тай саме місто доволі маленьке, серед франківчан навіть ходить легенда, що його можна обійти за чотири години. Звичайно ж це перебільшення, проте дня для огляду всіх принад міста туристу повністю вистачить.

Тому далі з автовокзалу потрапляємо у будь-яку потрібну нам місцевість.

Якщо ж ви все-таки вирішили стати "зеленим" туристом, то нижче перелік місцевостей, які варто побачити на Івано-Франківщині.

Говерла vs Піп-Іван

Прикарпаття навіть найвибагливішого туриста задовільнить. Хочете в гори – їдьте в Яремче, гірськолижний курорт – Буковель та Яблуниця, хочете жити між гір – село Татарів до ваших послуг, прагнете привезти місцевий колорит до рідної домівки – скуповуйтесь на Косівському ярмарку або на яремчанському базарі, на фестиваль – у Шешори, познайомитись з гуцулами можна у Верховинському краї, погуляти по місту, подивитись архітектуру та відвідати музеї – у Коломиї.

Коли багато цікавих маршрутів важко обрати те, що подобається найбільше. Проте є певний перелік місцевостей, побачити які має кожен.

Піднятись на найвищу гору України – Говерлу. Насправді у цьому занятті немає нічого страшного і важкого. Маршрути на гору прокладені різні, тому підійдуть як початківцям, так і професіоналам гірської справи. До того ж із Говерли відкривається чудовий краєвид, який побачити зобов'язаний кожен турист.

Мінус Говерли у тому, що підняття і спуск на вершину займає приблизно 8 годин. Якщо ви їдете без наметів, то робити на горі практично нічого. Хіба відпочити і перекусити.

Натомість, піднявшись на гору Піп Іван (межує з Івано-Франківською та Закарпатською областями), можна побачити Білого Слона. Білий Слон – це назва польської астрономо-метеорологічної станції на вершині гори (2028 м над рівнем моря). Діяла вона з 1938 до 1941 року. Зараз її реконструюють, проте доступ мандрівників до "слона" досі відкритий.

Буковель vs Яблуниця

Для початківця "зеленого" туризму найкраще їхати у село Татарів. Воно розташоване у долині річки Прут під самими горами. Звідси недалеко і на гірськолижний курорт "Буковель" і до Яремча.

Україні все ж є чим пишатись. До прикладу, гірськолижним курортом "Буковель", який у 2012 році був визнаний найбільш швидкозростаючим гірськолижним курортом світу. Сезон триває приблизно з листопада і до середини квітня. Проте, і в літній час тут є чим зайнятись: засмагнути на штучно створеному озері, для екстремалів – покататись гірськими масивами велосипедом чи квадроциклом. Ну і звичайно ж побачити всю красу курорту з висоти підйомників.

Ціни на катання в Буковелі доволі високі – абонемент на 3 дні зима 2014/2015 вартує 1 275 грн, а на 10 днів – 3550 грн. Прокат спорядження коштує від 37 гривень на шолом до 320 грн за весь набір.

Гірськолижний курорт у Яблуниці значно дешевший. Так, один підйом на гору вартує 8 грн, у Буковелі – 30. Прокат лиж та сноубордів за 3 дні коштуватиме 150 грн, а індивідуальні заняття з інструктором – всього 80 грн. Мінус Яблуниці у тому, що всі витяги належать різним власникам, тому ціни на них відповідно різні. Яблуниця більш підходить для початківців, Буковель – для професіоналів.

Ціни на оренду будинків також різняться. В Яблуниці найм будинку коштує від 40 гривень за добу без харчування, у Буковелі мінімальна ціна 100 гривень теж за ніч і без харчування.

"Бути" vs "не бути"?

Якщо ви все-таки вагаєтесь бути вам "зеленим" туристом чи ні, варто усвідомити, що Україна має таку ж саму багату спадщину як і країни Європи. Тому зупинившись у сільських мешканців ви не тільки пізнаєте їх побут, а й відкриєте для себе всю велич українських Карпат. Тож між одвічним шекспірівським питанням "бути чи не бути" завжди обирайте перший варіант.

Двоє чоловіків вкрали 50 пляшок пива, щоб пригостити друзів
В Івано-Франківську міліція викрила двох товаришів, котрі спромоглися викрасти 50 пляшок пива. Крадіжка трапилась на залізничному вокзалі обласного центру.  
Живий прапор в Івано-Франківську
Понад тисяча студентів коледжу технологій та бізнесу влаштували в центрі Івано-Франківська флеш-моб “Живий прапор”.  
Сьогодні по місту бігали кольорові спортсмени. Відео
Близько двох сотень спортсменів та любителів бігу взяли участь у першому в Івано-Франківську кольоровому забігу "Sint ColorRun".  
"Італійський Сувенір" в Івано-Франківську
Завтра Івано-Франківська обласна філармонія відкриває концертний сезон.  
Четверо людей отруїлися грибами
У вересневу грибну пору дедалі більше наших краян потерпає відотруєння грибами. У ніч на 13 вересня до Рожнятівськоїцентральної районної лікарні потрапила сім’я із чотирьох людей.  
15 вересня відбудеться відкриття виставки Юрія Боринця «Ліза і МонГол»
15 вересня 2014 року відбудеться одразу декілька мистецьких подій від Центру Сучасного мистецтва. Зокрема о 17.00 в галереї «Арт на мур» відкриється виставка Юрія Боринця «Ліза і МонГол».  
Сьогодні відбудеться благодійна вистава в театрі ляльок ім. М.Підгірянки
Цієї суботи відкриває ювілейний, 70-ий сезон, театр ляльок ім.М.Підгірянки.  
ДТП в Івано-Франківську
Аварія трапилась на вул Галицька.  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".