Не всі нардепи від Прикарпаття хотіли, щоб держава повернула контроль над «Укрнафтою»

rada susanin

Народні депутати сьогодні ухвалили закон №2273 щодо акціонерних товариств, який торкнеться, зокрема, компанії "Укрнафта".

Відповідне рішення підтримали 275 нардепів. 42 нардепи не голосували, серед яких і два з Прикарпаття – Олександр Шевченко та Володимир Шкварилюк. Ще один - Ігор Насалик, просто прогуляв засідання і тому теж не голосував. Всі інші, серед яких Михайло Довбенко, Юрій Соловей, Анатолій Дирів, Юрій Тимошенко, Юрій Бабій, Дмитро Шлемко та Юрій Деревянко, висловились "за".

У пояснювальній записці до тепер вже закону відзначається, що метою ухвалених змін є запровадження єдиного підходу щодо зниження кворуму для всіх акціонерних товариств, удосконалення механізму обрання та діяльності органів акціонерного товариства та забезпечення дієвого механізму виплати дивідендів акціонерним товариством.

До всіх акціонерних товариств, у тому числі "Укрнафти", пропонується вже зараз, а не з 1 січня 2016 року, запровадити зниження кворуму для ухвалення рішень, у тому числі й товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50-ти й більше відсотків акцій товариства.

Також документом пропонується дієвий механізм виплати дивідендів акціонерним товариством шляхом надання акціонеру товариства права звертатися до нотаріуса щодо вчинення виконавчого напису нотаріусом у разі невиплати товариством дивідендів.

За словами народного депутата Мустафи Найєма, ухвалення цього закону безпосередньо впливає на надходження в бюджет України 1,7 млрд грн у вигляді дивідендів від "Укрнафти".

Державі належать 50%+1 акція у ПАТ "Укнафта". Однак проведення зборів акціонерів цієї компанії регулярно блокує група "Приват" Ігоря Коломойського, яка володіє більш ніж 40% акцій.

Відтепер акціонери зможуть зібратись, оскільки ухвалений закон передбачає зниження кворуму зборів акціонерного товариства з 60% власників акцій до 50%+1.