Останні події:
Українці були дуже добрими, а в Карпатах – неймовірна природа, – французький актор Жан Рено... | Як Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у Коломиї писанку розписував (фото)... | На Калущині невідомі намагалися викрасти школярку... | Івано-Франківськ: у школі №19 12-річна школярка отруїлася невідомою речовиною... | Марцінків пояснив причину підвищення вартості проїзду в громадському транспорті Франківська (відео)... | Не розумію, як дитина може померти від хворого горла, – франківка розповіла, як згасав її єдиний син... | Як прикарпатські депутати голосували за арешт Надії Савченко... | Уряд знайшов механізм передачі земель ОТГ, – Прем’єр-міністр Володимир Гройсман завітав до Косова (фото)... | Івано-Франківськ: з 1 квітня “вечірній” тариф на проїзд буде меншим на гривню... | В Івано-Франківську 23 і 24 березня оголошені днями жалоби... |

На Снятинщині люди гуртуються для порятунку лелек (фото)

Leleka-496874

Покутяни масово об’єднуються заради порятунку лелек. Ці прекрасні і шляхетні птахи прилітають навесні, приносячи на своїх крилах довгождане весняне тепло.

Цьогоріч несподіваний для людей та птахів весняний циклон із снігами та морозом зробив свої невтішні корективи. Бузьки, які повернулися із вирію дещо швидше ніж звичайно, принесли нам справжню березневу зиму, яка за прогнозами синоптиків триватиме тиждень. У всіх куточках України та зокрема на теренах нашого рідного Покуття люди поспішили на поміч пернатим, організовуючи підгодівлю та прихисток. Адже, якщо птахи будуть ситі, то зможуть витримати мороз і виживуть, щоб тішити нас своїм радісним лелечим клекотом та потомством.

У багатьох селах на Снятинщині минулими вихідними бузьки оселилися поблизу річок, боліт та інших водойм. Довгождана після тривалого перельоту із теплих південних країв зустріч із домівкою виявилася складною для птаства. Потерпаючи від холоду і голоду, лелеки не змогли знайти собі їжі через сніг, який рясно покрив наш край. Небайдужі мешканці, сільські активісти, підприємці об’єдналися, щоб не дати птахам замерзнути, а також підгодовують їх. Насамперед, люди розчистили від снігу ділянки для лелек, постелили солому, щоб обігріти пернатих та несуть їжу: рибу, м’ясо, зерно.

У Запрутті, де десятки лелек оселилися біля річки Прут, неподалік місцевого клубу, Завальський сільський голова Василь Гунько разом із депутатом сільської ради Михайлом Медведем та небайдужими запрутянцями звернулися до підприємців. Директор ТОВ «АПФ Родник плюс»» Олексій Марунчак, підприємець, депутат обласної ради Дмитро Грицюк привезли солому, корми, щоб птахи мали як сховатися від стужі та снігу і не були голодні. Підприємець Іван Сав’юк надав бузькам харчі – рибні відходи. До рятувального екодесанту приєдналися начальник управління агропромислового розвитку РДА Василь Пупенко, начальник відділу з питань цивільного захисту РДА Федір Шинкарик, ветлікарі, волонтери.

Суттєву допомогу у підгодівлі лелек надано снятинськими птахофабриками.
У селі Джурів, яке славиться в Україні перебуванням червонокнижних чорних лелек, люди також активні у шляхетній справі порятунку красивих і гордих пернатих. В урочище «Над криничками», що по вулиці Лесі Українки, лелек прилетіло дуже багато. Сільський голова Степан Николюк підняв інших небайдужих односельців, а також місцевих підприємців та ветеренарів. Поміч птахам не забарилася: солом’яна підстилка, поживний корм, зокрема риба та м’ясні відходи, субпродукти, що їх надають підприємства та фермерські господарства. Багато джурівчан приносять птахам морожену рибу, варені яйця, картоплю і зерно, що охоче їдять бузьки.

Зважаючи на різкий перепад температур та холодну погоду, яка, за прогнозами синоптиків, протримається ще кілька днів, орнітологи запевняють, що птахів треба рятувати і цей порятунок вартує того, адже бузьки на своїх крилах приносять не тільки весну, але й щастя!

Світлина від Снятинськи Рра.

Світлина від Снятинськи Рра.

Світлина від Снятинськи Рра.

Світлина від Снятинськи Рра.

Світлина від Снятинськи Рра.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках