Ефект доміно: великі проблеми банківського сектора

dax Fotolia

В цьому році вже 11 банків стали неплатоспроможними і це ще не межа - проблеми відчуває практично половина всієї системи

    Проте Національний банк не поспішає визнавати наявність таких великих складнощів. Головна трудність у тому, що для порятунку таких проблемних установ не знаходиться інвесторів.
                                                                                          Труднощі платоспроможності
    Цей рік став дуже непростим для української банківської системи - нова хвиля кризи виявила, що далеко не всі установи вели свою роботу ефективно. В результаті вже 11 банків були визнані неплатоспроможними і частину з них Нацбанк навіть почав ліквідувати. З такою швидкістю регулятор не визнавав банки проблемними навіть у 2009 році, коли в Україні була фінансова криза. У більшості випадків мова йде про кредитні установи, які так чи інакше були пов'язані з попереднім керівництвом країни. Зокрема, це Брокбізнесбанк і Реал-Банк Сергія Курченка, Південкомбанк Руслана Циплакова, Західінкомбанк і Промекономбанк, які пов'язують з Юрієм Іванющенком. "Банки, що опинилися проблемними, були, головним чином, пов'язані з родиною і активно займалися виведенням коштів з країни для забезпечення тилів членів сім'ї. Тому процес банкрутства таких банків логічно обумовлений і не викликає загальної паніки на ринку", - пояснює заступник голови правління "Євробанку" Андрій Олійник. Крім того, визнані неплатоспроможними ще ряд невеликих банків, які не мають відношення до колишнього президента і уряду країни: "Даніель", "Меркурій", Інтербанк, АвтоКРаЗбанк, Старокиївський. Самим незвичайним на цьому тлі виглядає введення тимчасової адміністрації та ліквідації банку "Форум" - вперше виявився неплатоспроможним банк, який ще рік тому був у власності іноземного інвестора.Зараз ним володіє "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського, однак до середини 2012 року його акції належали німецькому Commerzbank. Інвестор оскаржує ліквідацію свого активу в суді, проте остаточне рішення поки не прийнято. Далі буде більше Втім, це далеко не всі установи, які зіткнулися з труднощами. У Нацбанку неофіційно стверджують, що в аналогічній ситуації знаходиться ще близько 80 банків - це практично половина всієї системи. Банкіри і самі визнають наявність великих проблем на ринку. "Додаткова підтримка системних банків може позитивно вплинути на сектор, але процедура такої підтримки має бути прозорою, щоб не створити враження несправедливості. Адже, крім системних банків, є ще 60-70% ринку, які мають схожі проблеми, і з цим теж треба щось робити", - говорить заступник голови правління Кредобанку Гжегож Шатковськи. Фінансисти в цілому розраховують, що зникнення з ринку невеликих установ піде системі тільки на користь. "З одного боку йде чистка банківської системи і, по факту, ті банки, які не стежили за своїм рівнем ліквідності, наявністю великого обсягу прострочених кредитів, наявністю збиткових відділень, поганою якістю менеджменту, покидають ринок, тим самим надаючи банкам з хорошою репутацією і фінансовим станом "поле для маневру". З іншого боку, відхід з ринку великих гравців дестабілізує настрій клієнтів банку і призведе до ще більших відтоків депозитів з банківської системи, тим самим ще більше буде дестабілізовано стан економіки країни", - відзначає начальник департаменту розробки банківських продуктів Єврогазбанку Костянтин Кононенко.


    Проте центробанк не поспішає визнавати всі установи, у яких є проблеми з поверненням депозитів та розрахунками з клієнтами, неплатоспроможними і вводити в них тимчасові адміністрації. Причина проста - як тільки це станеться, Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) повинен буде почати виплати тих депозитів, термін дії яких вже завершився. Нацбанк вже надав фонду кредит у розмірі 4,2 млрд грн, однак коштів для розрахунку з усіма клієнтами проблемних установ однозначно не вистачить. Тому банкіри вважають, що регулятор повинен діяти якимось іншим шляхом, а не просто ліквідувати проблемні установи. "Зараз велика кількість банків закривається. З початку року в 11 банків прийшла тимчасова адміністрація. Цей процес потрібно зупинити. Думаю, що банківський нагляд повинен працювати на інших принципах. Не говорити, що банк вже помер, а не допускати такої ситуації",- говорить голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов. Рятувальна операція Існуючий механізм вирішення проблем неплатоспроможних банків абсолютно не виправдав себе. По ідеї, ФГВФО повинен шукати для таких установ інвесторів, які будуть готові спасти їх. Однак досі таким чином не вдалося відновити роботу жодного проблемного банку. Справа в тому, що українські потенційні інвестори не поспішають розлучатися зі своїми грошима через занадто велику невизначеність на ринку, а іноземні - взагалі масово покидають Україну. "Інвестиційний клімат, м'яко кажучи, несприятливий, в країні йде війна. Плюс до всього у сформованій ситуації я бачу багато суто бюрократичних чинників, які не додають інтересу зі сторони інвесторів. Я розумію, що це непростий процес, в який залучені одночасно кілька регулюючих органів, безліч приймають рішення людей. Але це багато в чому і заважає швидкому вирішенню проблеми", - вважає голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат.


    Втім, деякі проблемні фінустанови все-таки можуть зацікавити інвесторів. Так вже сталося з банком "Форум", на часткове придбання якого було відразу кілька претендентів: його нинішній акціонер "Смарт-Холдинг", державний Укргазбанк і російський Альфа-Банк. Однак, зрештою, угода зірвалася через судові розгляди навколо проблемної установи. Однак не виключено, що інші проблемні банки будуть більш успішними. "Проблемні банки можна розділити на дві групи. Перша - банки, які були сфокусовані не на довгострокову стратегію розвитку, а на максимізацію прибутку в сьогоденні, часом з допомогою неринкових механізмів ведення бізнесу. Більшість з них - це кептивні банки, тому вони не представляють реального інтересу для інвестора,- каже начальник управління стратегічного менеджменту банку "Юнісон" Ростислав Скляренко. - Інша група - це середні і великі банки, які мають достатньо розгалужену мережу відділень і істотний розмір кредитного і депозитного портфеля. Їх основні проблеми були викликані в першу чергу відсутністю ефективного корпоративного управління, і досить ризиковою бізнес-моделлю, неготовою до різкої зміни зовнішнього середовища. Ці банки можуть представляти певний інтерес для інвесторів. У разі деескалації політичного конфлікту на сході України, і поліпшення інвестиційного клімату вони можуть бути поглинені, або реструктуризовані з участю інвесторів".

 

Джерело: 112 Україна