Останні події:

Прикарпатські журналісти звернулися до прокуратури щодо нелегального вивозу лісу

ghjrt

Прикарпатські журналісти разом із представниками ГО «Медійний форум» направили до прокуратури Івано-Франківської області звернення, в якому просять нового прокурора відреагувати на факти масової рубки та вивозу лісосировини із території Прикарпатття.

«Нам здавалося, що десятки матеріалів про факти нелегального вивозу лісу , які за ці кілька місяців були опублікувані, викличуть хоч якусь реакцію з боку правоохоронних органів та прокуратури. Але, на жаль, так нічого і не відбулося. Ліс як рубали так і рубають, як вивозили ешелонами так і вивозять. Тому ми вирішили самі звернуся до прокуратури області, а також до народних депутатів», - зазначають автори звернення.

Щодо самого звернення, то журналісти коротко описали ту жахливу ситуацію, яка на сьогодні існує навколо цього питання.


«Звертаємось до Вас із проханням посприяти у припиненні масової незаконної вирубки лісу та його експорту за кордон із території Прикарпаття.

Масштабне вивезення ліcу із Івано-Франківської області розпочалося близько дев’яти місяців тому. Місцеві журналісти зафіксували, що кожного дня протягом цього періоду з Івано-Франківського залізничного вокзалу відправляються ешелони із 50-100 товарних вагонів, вщент забитих лісосировиною.

Враховуючи той факт, що один товарний вагон вміщує приблизно 80 м³ деревини, то кожного дня з Прикарпаття в такий спосіб вивозять 4000-8000 м³ лісу. В підсумку станом на сьогодні ця цифра вже давно перевищила 1 мільйон м³.

Ми робили спроби з’ясувати повну інформацію щодо зафіксованих фактів вивезення деревини через залізничну станцію міста Івано-Фраківська, а саме їх об’єму за період 2014 – травень 2015 рр., та повний транзитний шлях ешелонів (звідки відправляються та кінцеву станцію прибуття). Відповідні звернення були направлені до Івано-Франківського управління лісового та мисливського господарства і Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень.

У відповіді на зроблені запити Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень послалась на те, що запитувана інформація не відноситься до публічної, тому вони не повинні відповідати на інформаційний запит. В управлінні лісового та мисливського господарства у своїй відповіді обмежились припущенням, що «вагони на залізничній станції Івано-Франківськ можуть бути сформовані із інших областей» (копію відповідей додаємо).

Проте, чи не кожного дня місцеві жителі Прикарпаття повідомляють про факти незаконної вирубки та вивезення лісу саме із території Івано-Франківщини. Вони фіксують та поширюють в соціальних мережах матеріали як лісовози з кругляком курсують областю.

Зокрема, в Рожнятівському районі Івано-Франківської області через кілька населених пунктів щодня проїжджають десятки лісовозів, тягнучи за собою по кілька причепів кругляка. Тут вирубкою лісу займаються приватні комерсанти, які скоріш за все ведуть не зовсім законну підприємницьку діяльність, продаючи за безцінь не оброблену лісосировину у сусідні Польщу, Чехію і Словаччину і т.д.. Аналогічна ситуація спостерігається і в інших районах Івано-Франківщини.

Слід відзначити, що основний пункт нелегального експорту лісу із Західної України знаходиться в Чернівецькій області. Саме туди із Івано-Франківська відправляють більшість ешелонів вщент забитих деревиною. Як зазначають тамтешні активісти, на залізничному вузлі в Чернівцях стоять численні склади, навантажені необробленим лісом-кругляком. І тут мова йде не про 45-50 товарних вагонів, а вже 250 і більше.

Ось, що пишуть з цього приводу чернівецькі журналісти: «Вже є можливість відправляти ліс до Румунії через Чернівці з усієї території західної України. Різко зросла кількість вагонів. Навіть потужності Чернівецької залізничної станції не можуть впоратися з таким лихом і таким масштабним грабунком держави. Ешелони настільки великими стають, що доводиться «запрягати» по 3-4 локомотиви, аби їх тягнути до Румунії».

Ті ж таки чернівецькі активісти запевняють, що схема вирубки лісу відшліфована роками, але особливо масштабними вони стали, починаючи із 2014 року. І це стосується не тільки чернівецької області, але і Прикарпаття. За їх словами, свої дії підприємці прикривають санітарною чисткою лісу і замість трухлявого сухостою, вирубують здорові дерева, не гребуючи при цьому навіть видами, що занесені до Червоної книги», - йдеться у зверненні.

Журналісти просять нового прокурора вивчити дані факти, а також з’ясувати об’єми переправлення лісу через залізничний вузол в Івано-Франківську, повний транзитний шлях ешалонів (звідки відправляються та кінцеву станцію прибуття) та імена юридичних, фізичних осіб, які цим займаються.

«Вважаємо, що це стане першим кроком в боротьбі з незаконною вирубкою і вивозом лісодеревини за межі області та України», - зазначають автори зверення.

IMG 1799

Коментарі  

#1 Андрій 17.03.2016, 19:47
Потрібно зупинити виробку лісу. Тільки подумаєти, скільки потрібно знищити дерев, щоб завантажити один состав лісу. А з 16/17.03.16р прослідувало три состава лісу.

Додати коментар

Захисний код
Оновити