Довбенко хоче поліпшити умови оформлення оренди земельних ділянок

95784

У ВРУ зареєстровано законопроект, який має поліпшити умови оформлення оренди земельних ділянок.

 «Проект закону № 2137-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов оформлення оренди земельних ділянок» дозволить поліпшити ефективність роботи підприємств -сільгоспвиробників, а відтак підвищить їх позитивний соціально-економічний вплив на суспільство», – зазначив народний депутат від Прикарпаття, один з авторів законопроекту Михайло Довбенко.

В умовах економічної кризи, особливої підтримки вимагають галузі – локомотиви вітчизняної економіки, зокрема, сільське господарство. В умовах відсутності ринку землі, внаслідок дії мораторію, практично всі сільгоспвиробники користуються земельними ділянками на правах оренди. Отже, сьогодні виникла необхідність удосконалення цього законодавства.

«Так, особливо актуальною для західних областей України є висока вартість послуг з реєстрації договорів оренди земельних паїв через їх дрібноземельність. Так, в Івано-Франківській області середня площа земельного паю, який часто розміщений у двох-трьох місцях, складає лише 1,1 га, по гірських районах 0,2-0,3 га, по Україні в середньому – від 4 до 7 га, що призводить до збільшення у декілька разів пов’язаних із цим витрат. В результаті, існують складності у залученні інвесторів для обробітку землі та надходженні коштів від їхньої оренди», – зауважив автор законопроекту.

«Також невирішеним є питання надання в оренду площ запроектованих польових доріг, оформлення окремої оренди на які, за процедурою відкритих торгів, є складним, з огляду на низький попит і відповідну відсутність учасників. Ділянки, які в середньому займають 10-15% загальних площ, які пропонуються до оренди – не орендуються, відтак, не приносять надходжень до бюджетів. При цьому, існують випадки фактичного безоплатного їх використання, як рілля. Зареєстрований законопроект пропонує механізм для врегулювання цих питань», – зазначив народний депутат.

«Крім того, даним законопроектом пропонується надати можливість органам місцевого самоврядування надавати в оренду землі, запроектовані під польові дороги, без проведення торгів, за умови, що їх орендарем буде орендар оточуючих земельних ділянок. Також, передбачено надання можливості оформлення оренди одним орендарем декількох земельних ділянок, що належать різним приватним власникам, шляхом підписання одного договору оренди, – зауважив Михайло Довбенко.

Додати коментар