Останні події:
В Прикарпатському селі жилі будинки сповзають у прірву. ВІДЕО... | Прокуратура Івано-Франківської області повернула державі понад 105 га землі на суму майже 5 млн грн... | Учасники АТО та бойових дій та члени їх сімей їздитимуть в міських маршрутках безкоштовно... | Прокуратура виявила факт незаконної порубки у парковій зоні... | В прикарпатській «Свободі» йде внутріпартійна боротьба за особу - майбутнього кандидата від партії на крісло мера... | Відомий хірург з Америки два дні безкоштовно оперуватиме дітей в Івано-Франківську... | За 5 місяців волонтери «Дому Сірка» прилаштували 150 цуценят та кошенят. ФОТО ... | Правоохоронці підозрюють молодика з Надвірної у скоєнні грабунку... | На Прикарпатті зосередять увагу на проведенні ямкового ремонту доріг місцевого значення... | На території Прикарпаття розташовані два захоронення радіоактивних відходів, про які нічого невідомо ... |

На Прикарпатті музиканти зіграли на найскладніших музикальних інструментах

IMG 6411 3

Передзвони цими днями лунали на Прикарпатті, у Гошівському монастирі. Там зібрались дзвонарі та карильйоністи з трьох країн - України, Росії та Польщі, щоби здивувати новим звучанням класичної музики. Виконували як релігійні твори, так і популярні мелодії з кінофільмів.

Уривок з "Аве Марія" виконала під власне аранжування Ірина Рябчун з Києва. Вона одна з двох професійних карильйоністів України. Грає на незвичних дзвонах 8 років. Спеціальну освіту здобувала у Бельгії.

"Карильйоніст - це людина, яка має розвинений музичний слух, координацію, тому що грає руками і ногами, і обов’язково здатність аранжування, тобто ми повинні бути і композиторами", - розповідає карильйоніст з Києва Ірина Рябчун.

Москвичка Олеся Ростовська грає на стаціонарному карильйоні Гошівського монастиря. Інструмент на 52 дзвони - унікальний в Україні. Подібний має лише Михайлівський Золотоверхий Собор.

"На цьому інструменті можна виконувати різні мелодії - від релігійних до світських 4 повних октави Для того, щоби можна було відтворювати мелодію є великі дзвони традиційно до маленьких", - розповідає автор Гошівського карильйону Леонід Ботвинко.

Для учасників фестивалю до Гошева привезли пересувний карильйон. На ньому просто неба вони виконували класичні твори, а також дивували мелодіями з популярних кінофільмів. Усе в абсолютно новому звучанні.

"Просто обожнюю мелодію дзвонів. Інструмент карильйон досить незвичний. Його здебільшого розміщують на вежах", - розповідає карильйоніст із Польщі Анна Каспринська.

Щоб уперше в житті почути карильйон, музикант Анжела Приходько спеціально приїхала до Гошева.

"Це надзвичайно цікаве і ні на що не подібне таке явище, інструмент він створений по принципу органу, тобто є клавіатура - як воно підключено, як воно все працює. Потім сам звук дзвону він якийсь такий божественний, небесний", - розповідає музикант, гість фестивалю Анжела Приходько.

У Гошеві сподіваються, що перший міжнародний фестиваль дзвонового та карильйонного мистецтва допоможе розвинути в Україні цей незвичний напрям у музиці. Адже прикарпатські карильйони звучать вкрай рідко, грати майже нікому.

"Ми думаємо започаткувати школу карильйонного мистецтва тут на Галичині На жаль, музикантів немає, тому, щоби вчитися, потрібно учбову клавіатуру і ми плануємо придбати таку клавіатуру", - пояснює ігумен Гошівського монастиря Дам'ян Кастран.

У монастирі порахували, що на все це потрібно приблизно 15 тисяч доларів. Долучитися до заснування школи карильйонного мистецтва може кожен охочий.

Додати коментар