Останні події:
На Івано-Франківщині дві сім’ї отруїлися грибами: потерпілі у важкому стані... | Молоді калушани зняли житло безхатченку, який понад 25 років прожив у підвалі. ФОТО. ВІДЕО... | Онкохворому хлопцю з Прикарпаття потрібні донори крові... | Закарпатська облрада з ініціативи ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ підтримала звернення до президента України з вимогою накласти вето на Закон «Про освіту»... | Відійшов у вічність уродженець Прикарпаття дисидент, літературознавець і видавець Осип Зінкевич... | На Коломийщині чоловік згвалтував 11-річну школярку... | Франківчанка стверджує, що її будинок незаконно відключили від газопостачання... | По дорозі з Івано-Франківська фани “Карпат” зупинили автобус з гравцями – довелося викликати спецназ (фото)... | Дика енергія: у будинок співачки Руслани влучила блискавка. ФОТО... | Івано-Франківщина: по області оголошено штормове попередження... |

Хто доводить «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» до банкрутства?

Hlib-IF

Однією з важливих тем минулого тижня в Івано-Франківську була ситуація, яка склалася на державному підприємстві «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів».

Про це говорили місцеві телеканали, ситуацію прокоментував голова ОДА Олег Гончарук, тему обговорювали на круглому столі організованому ВО «Голос». Присутні на круглому столі колишні й нинішні працівники хлібокомбінату – колишній заступник директора з фінансових питань Моріс Г.В., колишній в.о. головного бухгалтера Кондрашова Г.В., заступник головного бухгалтера Окун Ю. О., заступник директора Драганчук А.В.,колишній в.о. головного бухгалтера Кондрашова Г.В. та інші розповіли про ситуацію, яка склалася на підприємстві після призначення в 2016 році керівником підприємства «варяга» зі сходу України Володимира Дегтяря, - пишуть Версії.

Зрештою, немає нічого страшного в тому, що людина зі сходу держави – головне фаховість.

Втім, далі події розгорталися наступним чином. Нове керівництво почало докорінно змінювати систему роботи підприємства та міняти штат працівників, запрошуючи до роботи переважно людей знову ж таки зі східної частини держави. Від колишніх працівників, розповіла заступник головного бухгалтера Юлія Окун, якщо вони відмовлялися писати заяви за власним бажанням, позбавлялися в оригінальний спосіб – їх просто не пускали на підприємство, а через тиждень звільняли, начебто за прогули.

Нове керівництво створило відділ фінансової безпеки, керівником якого було призначено брата директора – Олександра Дегтяра, який, свого часу обіймав подібну посаду на харківському комбінаті хлібопродуктів та притягувався до кримінальної відповідальності за розкрадання державного майна.

Водночас було створене Товариство з обмеженою відповідальністю “Сварог ІФ” і з моменту його створення всі фінансові потоки направлялися виключно на цю фірму.

За словами працівників хлібокомбінату, фактичним керівником підприємства є Олександр Дегтяр.

Заступник головного бухгалтера Окун Ю.О.:«Всі фінансові потоки контролювалися виключно Олександром Дегтярем. Він особисто давав вказівки головному бухгалтеру, куди направляти гроші. Були моменти, коли на «Сварог ІФ» відправлялися величезні суми, в той час працівникам не виплачувалася заробітна плата, не сплачувалися податки і в підприємства були заборгованості перед постачальниками. Електроенергія оплачувалася в останній момент, коли вже приходили повідомлення про виключення. В той же час всі кошти, які заходили на рахунок хлібокомбінату, одразу переводились на рахунок «Сварог-ІФ».

Вже два місяці, як мене відключили від програми 1С-Бухгалтерія, я не мала жодних даних, постійно писала службові записки, щоб мені дали доступ до фінансової документації, але марно. Незадовго до цього в програмі під моїм іменем була створена прихідна накладна на 1 мільйон 293 тисячі гривень про те, що підриємство «Сварог ІФ» надало нам висівку. Без жодних підтверджуючих документів. Я задала певні питання, написала службову записку, щоб почали розслідування цього факту, після чого мене й відключили від програми, щоб я, заступник головного бухгалтера, не бачила, що там відбувається. Від січня місяця метеріально відповідальні особи (начальник борошномельного цеху, начальник млина) не надавали в бухгалтерію жодних документів».

Що до звільнень, то на момент приходу новогокерівництва штат хлібокомбінату складав 158 працівникі, на даний час їх 118, але і це не показник, зазначає колишній заступник директора з фінансових питань Моріс Г.В. За її словами нові працівники приймаються на тиждень, на місяць, а потім звільняються, тому можна сміливо говорити що за півроку було звільнено близько 200 людей. Сама пані Моріс пропрацювала на комбінаті три місяці (з початку січня 2017 року) і за цей час було звільнено 60 людей.

«Я працювала в Києві, в банку «Хрещатик». Банк завалився і я через Інтернет знайшла вакансію в Івано-Франківську. Співбесіду зі мною проводив в Києві Олександр Дегтяр. Коли я приїхала на підриємство, то з’ясувалося, що в мене інший директор – Володимир Дегтяр. Відразу, з перших днів, мені стало зрозуміло, що підприємство працювати не буде, воно іде на банкрутство, його готують до виведення в особисті руки. Керівництво не мало бажання навіть оформляти первинні документи – розрахунки собівартості борошна не робилися. Я зверталася в контролююсі органи, щоб якось вплинути на ситуацію, але розуміння не було.

Було бажання одразу звільнитися, але я бачила, що люди борються, щоб врятувати підприємство, яке вартує уваги і за яке варто боротися. Ми вирішили, що будемо боротися разом. Працівникам по два місяці не виплачувалася заробітна плата.

Я зверталася до голови ОДА. Олег Гончарук висловив розуміння й пообіцяв підтримку. Крім нього в кабінеті було ще дві людини. Не встигла я повернутися на комбінат, як до мене в кабінет зайшов Олександр Дегтяр і каже: «Вы что-то там плохо отзывались про нас» і наводить мені мої слова.

Наступний мій візит був в Міністерство і стало зрозуміло, що в міністерстві є люди, які це всеприкривають. Тобто комбінат нищиться свідомо. В таких обставинах на підприємстві витворяють з людьми, що захочуть – погрози, фізична розправа, залякування, слідкування, прослуховування телефонів, прослуховування кабінетів.Згодом мені всі програми повідключали, я була заблокована і вже не бачила, що там з фінансами відбуваєтьсяВ таких умовах втрачаєш надію, тому я звільнилася», – розповідає Галина Моріс.

Про підприємство «Сварог ІФ», пані колишній заступник директора з фінансових питань говорить, що воно, без сумніву, було створене для того, щоб вся реалізація і вся націнка (всі вершки) йшли в руки певним людям. Відповідно відпускна ціна борошна була критично мінімальною і навіть не ринковою, а вже ринкова ціна йшла через «Сварог ІФ», яке базується на самому хлібокомбінаті.

«Наш Антимонопольний комітет побачив, що вся реалізація йде через «Сварог ІФ» і направив запит, в якому вказав, якщо вся реалізація йде через одне підприємство, то договір треба погодити з АМК. Після цього запиту керівництво комбінату змінило схему співпраці з «Сварог ІФ». Почали застосовувати так звані «подавальні схеми». Тобто, «Сварог ІФ» дає зерно, якого немає, йому роблять помол того неіснуючого зерна і, начебто повертають», – продовжує Галина Моріс.

Слова своїх колег про відсутність належного фінансового контролю підтверджує і колишній в.о. головного бухгалтера Кондрашова Г.В.:

«Графіки основних проплат не виконувалися. Їх навіть не обговорювали. Ми складали їх разом з заступником директора з фінансових питань, але на них ніхто не зважав. Комунальні рахунки сплачувалися в останній момент, податки не платилися, земельний податок не оплачений з березня місяця. Про такі поняття, як аванс, на підприємстві давно забули, зарплати затримувалися. Коли я зверталася до Олександра Дегтяра (який фактично керує комбінатом), що треба оплачувати рахунки, виплачувати зарплати, він вдповідав «кидай всі гроші на Сварог». Рік на рахунках під своїми «Оплатити терміново» Олександр Дегтяр писав, то 2013-й, то 2015-й. Коли я намагалася з ним сперечатися, то він говорив «ти знаєш, у людей діти пропадають», тобто вдавався до залякування. Був постійний тиск, а часто бувало й таке – я приходила на комбінат і мене не пускали через прохідну. В результаті, я написала заяву про звільнення».

Заступник директора ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів»Андрій Драганчукговорить, що ситуація на комбінаті кризова, комбінат, замість того, щоб розвиватися, доводиться до банкрутства.

«Жнива закінчилися, а елеватор на підприємстві, можна сказати, порожній. Це дуже насторожує. Доступу до документів мені ніхто не надає, в мене так само, як в заступника головного бухгалтера відключені всі фінансові програми. Ходив до начальника млина, хотів зняти залишки по борошну, щоб, бодай, знати якусь картину – мені не позволили цього зробити. Кажуть, що це можна зробити лише з дозволу Олександра Дегтяра. Фактично, жодної інформації, яка мені потрібна для роботи, я не отримую без його дозволу. Мене не пускають на наради, які проводяться на підприємстві. Наради проходять рідко і вони підпільні -троє-четверо своїх. Бувало, що випадково я заходив на таку нараду, так вона одразу ж припинялася», – розповідає про умови своєї роботи заступник директора державного підприємства.

За його ж словами обладнання на млині вже давно потребує загального ремонту, але жодних кроків в цьому напрямку не робиться. Ремонти проводяться лише поточні, коли раптом згорів двигун, наприклад, то його віддають його на перемотку. З підприємства витискаються всі кошти, а вкладень немає ніяких.

Що на даний момент відбувається на підприємстві ні заступник головного бухгалтера, ні заступник директора не знають, оскільки 1 вересня вони хотіли з’ясувати кілька питань пов’язаних з виробництвом (по залишкам, тощо), а наступного дня, 2 вересня, їх (та ще кількох працівників) уже не пустили на території хлібокомбінату, повідомивши, що вони знаходяться у вимушеній відпустці до суботи.Довелося викликати поліцію, щоб зафіксувати, що працівники таки були на прохідній. Коли 8 вересня всіх працівників, які були відправлені у вимушену відпустку, таки пустили на робочі місця, то вони з’ясували, що жодної документації по підприємству в їхніх кабінетах немає, розповідає пані Окун. Всі первинні документи були вивезені у невідомому напрямку. Довелося знову викликати поліцію, викликати слідчо-оперативну групу. Наступного дня, за словами працівників, почалися дзвінки з погрозами, до декого підходили та питали чи вони ще не звільняється. Багато хто таки не витримує тиску і подає заяви на звільнення. На даний момент, стверджує заступник головного бухгалтера, на підприємстві немає жодного юриста – всі звільнилися. Хто зараз заключає договори невідомо, де документація – невідомо. В адмінкорпусі працює лише п’ять працівників.

«Коли ми зафіксували зникнення документації, перетелефонував Володимир Дегтяр і повідомив, що документи вилучено для аудиторської перевірки. Яким чином це відбувалося, адже не було жодних запитів, не було складено жодного переліку документів, ніхто не підписався під тим, які саме документи забрали. Після наших звернень, вони створили та надіслали наказ, що будуть вилучені документи на аудиторську перевірку. Але без пояснень, що то за перевірка і хто її проводить», – продовжує Юлія Окун.

Підприємець Микола Кубішин розповів про те, що мав договір з хлібокомбінатом на переробку давальної сировини і успішно працював з попереднім керівництвом. Наразі пан Кубішин не може отримати ні борошна зі своїх 15 тонн пшениці, ні повернути давальну сировину. Зустрітися з керівництвом не виходить. Зрештою, як розповідає підприємець, його перестали пропускати через прохідну.

За словами учасників круглого столу, керівництво підприємством зараз відбувається в телефонному режимі, оскільки вся команда, яка прийшла з Володимиром Дегтярем вже два місяці не з’являється на комбінаті, хоча їм справно ставлять вісімки та нараховують зарплату. На комбінаті залишили «наглядачів», які тримають все під контролем і доповідають в Київ.

Колишній працівник комбінату Максим переконаний, що на підприємстві створено тоталітарний режим. За свою незгоду з таким станом речей він був побитий. За його словами побив його особисто керівник «Сварог ІФ» Олег Лелюк.

За словами правозахисника Петра Матейка факти залякування й побиття на хлібокомбінаті дійсно мають місце.

Учасники круглого дійшли висновку, про необхідність звернень до правоохоронних органів, до керівництва АПК, до прем’єр-міністра та до Президента України, оскільки дії нинішніх керівників ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» мають всі ознаки саботажу й перетворення підприємства в збиткове.

Того ж дня, коли проводився круглий стіл, його учасники відвідали кабінет головиви Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олега Гончарука, котрий прокоментував ситуацію наступним чином:

«Я звертався до керівника хлібокомбінату Володимира Дегтяра, щоб він прийшов до мене в кабінет і поговорив. Не зі мною, як з головою ОДА, а з фахівцями. Бо неможливо, щоб стратегічне підприємство, яким є хлібокомбінат, зупинилося. Але навіть після мого звернення він не відгукнувся, не вийшов на контакт і невідомо де він зараз знаходиться.

Я, як голова обласної державної адміністрації буду піднімати питання перед в.о. міністра АПК паном Мартинюком щодо доцільності подальшого перебування даної людини на посаді. Більше того, я готовий аргументовано довести свою позицію. Повірте мені, будуть кадрові рішення і дане підприємство буде розвиватися та процвітати».

На закінчення Олег Гончарук звернувся до присутніх з проханням діяти лише в правовій площині.

То ж можна припустити, що історія з державним підприємством «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» ще далека від завершення.

Володимир Мулик




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках