Розвіювання кількох міфів про продукти харчування

5f0f7caa1

Цікава інформація для тих, хто турбується про раціональне харчування. 

6 міфів про продукти, якими обманюються прикарпатці.

Міф № 1 – найкращий сніданок – це каша

Манна, вівсяна, пшенична, перлова каші і вівсяні пластівці підвищують ризик розвитку харчової алергії і несприйняття клейковини, яка є в них. Це погіршує роботу кишечника. Може порушитися обмін речовин, розвинутися цукровий діабет, з’явитися пошкодження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.

Якщо каші – то з коричневого рису, кукурудзи, гречки або пшона. Крім того, в якості сніданку хороші білкові продукти (страви з сиру, яєць, м’яса або риби). Вони на 60% довше забезпечують відчуття ситості і більш стабільний рівень цукру в крові, попереджуючи сонливість.

Міф № 2 – між прийомами їжі найкраще перекушувати фруктами

Такий перекус веде до застою жовчі. Фруктові кислоти не стимулюють роботу жовчного міхура. А раз не виділяється жовч, то перекус пройде транзитом через організм. Крім того, фруктові цукри швидко підвищують рівень глюкози в крові, який потім різко падає. Це викликає бажання поїсти і, як наслідок, може призвести до набору ваги через переїдання.

Перекусити можна горішками, шматочком сиру або кількома ковтками йогурту.

Міф №3 – риба є джерелом білків і корисних жирів

Не вся риба є корисною. Лосось і сьомга найчастіше вирощені в розплідниках, тобто риба харчувалася не водоростями, а комбікормами. Тому вміст жирних кислот в такій рибі вкрай низький. М’ясо тунця та інших великих океанічних риб накопичує ртуть, свинець та інші відходи Світового океану. В США, наприклад, тунець заборонений до вживання вагітним.

А найкраще купувати оселедець. По-перше, його ще не навчилися вирощувати в штучних умовах. По-друге, солений не втрачає всі корисні речовини при тепловій обробці.

Міф № 4 – для стрункої фігури найкраще вечеряти до 18 години

Якщо ви снідаєте не раніше 7:00, то вечеря до 18:00 – це 12-13 годин відсутності роботи у шлунково-кишкового тракту і, як наслідок, застій жовчі. Це не лише причина швидкої стомлюваності і дратівливості, а й пряма дорога до появи зайвих кіло через проблеми з кишечником.

Їсти необхідно за 2-3 години до сну. Їжа має бути поживною, але легкою: невеликий шматочок відвареної риби або м’яса і тарілка овочевого салату.

Міф № 5 – йогурт та кефір мають бути не жирними

Такий продукт пройде через організм транзитом. По-перше, в знежирених кисломолочних продуктах немає вітаміну Д, а без нього кальцій не засвоюється. По-друге, жир – це джерело енергії, якої в продуктах з позначкою «0%» немає за визначенням. Крім того, такий харч є несмачним, тому виробники додають цукор, збільшуючи калорійність.

Достатньо їсти кефіри і йогурти жирністю не більше 3,5%.

Міф № 6 – корисно пити свіжовичавлені соки

Фруктові фреші – ризик діабету. Клітковини у соках в 20-50 разів менше, ніж в фруктах. Але саме клітковина покращує роботу кишечника, знижує рівень холестерину, нормалізує рівень цукру, засвоєння вуглеводів і жирів, попереджає появу надмірної ваги. Також соки викликають бажання поїсти.

Вживати потрібно не більше 200 мл фруктового соку в день і тільки під час їжі.