Популярні наукові факти, що змінилися з 2000 року

fakty 01

Нижче наведено шість фактів, що являють собою порівняно нові доповнення до загальновідомих знань і навіть поправки давніх помилок

1. Тепер у світі п'ять океанів

300px-Location S

Традиційна географія вчила тому, що в світі чотири океани - Тихий, Атлантичний, Льодовитий і Індійський.

Але у 2000 році Міжнародна гідрографічна організація об'єднала південні частини Атлантичного, Індійського і Тихого океанів, створивши п'яте доповнення до списку - Південний океан.

 

2. Ідеальне харчування тепер представлено харчовою тарілкою, а не пірамідою

tarelka578

За велінням першої леді, в 2011 році Міністерство сільського господарства США відмовилося від представленої в 2005 році варіації оригінальної харчової піраміди 1992 року.

Первісна піраміда пропонувала порції різних груп продуктів, наприклад дві або три порції молочних продуктів щодня; нова тарілка демонструє загальну кількість. Наприклад, половина вашої тарілки повинна бути наповнена фруктами і овочами.

За словами Мішель Обами, «це швидке і спрощене нагадування всім нам про необхідність уважніше ставитися до вживаної їжі».

 

3. Стало відомо, що людина постійно вирощує клітини мозку

mozok47

До 1980-х учені вважали, що кількість нейронів у дорослих людей - це всі нейрони, які коли-небудь будуть у людини.

Закінчивши попереднє дослідження, вчений Майкл Каплан виявив у мозку дорослої мавпи клітини-попередники нейронів, що свідчило про те, що в мозку стався нейрогенез, або створення нейронів.

Свідчення нейрогенезу у дорослих також з'являлися в 90-х, але вони не були відзначені довгостроковим функціонуванням.

Потім, в 2013 році, вчені визначили вік гіппокампальних клітин померлих людей. Клітини, які виявилися молодшими за людей, довели, що людський мозок сам створює нейрони. Таким чином, було встановлено, що мозок стабільно забезпечується молодими клітинами - навіть незважаючи на те, що в міру старіння людина втрачає загальну кількість цих клітин.

 

4. Нарешті стало відомо, як в клітини надходить вода

voda9846

Раніше сучасна наука не могла пояснити, як вода настільки швидко проходить через клітинні мембрани, у складі яких є водонепроникний фосфоліпідний біошар.

Потім, в 2003 році, Пітер ЄДР та Родрік Маккіннон виявили в оболонці клітини білкові канали, названі аквапоріни, які дозволяють воді проникати в клітину. За цю роботу науковці отримали Нобелівську премію з хімії.

ЕГР і Маккіннон також досліджували безліч інших каналів і клапанів, що мають вирішальне значення для нашого розуміння функцій клітини.

5. Про протони відомо не так багато, як ми думали раніше

Раніше вчені вважали, що радіус ядра низький. Але в 2013 році міжнародна команда вчених знову провела дослідження і результат був зовсім протилежний. Новий показник був майже на чотири відсотки нижче, ніж прийнято було вважати раніше.

Ця різниця, хоч вона і невелика, представляє якусь головоломку. Або попередні тести були помилковими, або невірні нові розрахунки, або ж ми розуміємо квантову електродинаміку - те, як взаємодіють світло і матерія - не так добре, як ми думали.

 

6. Бронтозавр - більше не справжній динозавр. Насправді, він ніколи не існував

brontozavr586

Коли ви думаєте про гігантський травоїдних динозаврів з довгою шиєю, на розум напевно приходить бронтозавр.

Однак, відверто кажучи, бронтозаврів навіть не існувало. Насправді цей вид з'явився в результаті об'єднання двох інших: апатозавра і камаразавра.

Причини омани беруть свій початок в періоді палеонтології, відомому як Кістяні війни. Два палеонтолога, Отніел Чарльз Марш і Едвард Дрінкер Коуп, запекло ворогували через свідчень існування динозаврів.

У 1877 році, в розпалі конфлікту, Марш виявив частковий скелет динозавра, на жаль, без голови, якого він назвав апатозавром. Щоб закінчити макет, учений використовував череп іншого динозавра - камаразавра.

Однак коли двома роками пізніше Марш виявив другий скелет, він назвав його бронтозавром, хоча насправді він просто знайшов більш повний скелет апатозавра.

Помилку вчені помітили в 1903 році, але американський музей природної історії Карнегі не замінює голову скелета до 1979 року. Багато хто не знає правди досі.