Ватикан викладе в Інтернет 4000 стародавніх рукописів для безкоштовного користування

Vatican-Apostolic-Library

Апостольська Бібліотека Ватикану оцифрує цінні стародавні релігійні рукописи та викладе їх на власному сайті для безкоштовного ознайомлення – про це повідомила International Business Times.

Бібліотека Ватикану була заснована в 1451 році і налічує більше 80 тисяч гравюр, малюнків та інкунабул (книг, надрукованих переважно до 1500 року), написаних людьми різного віросповідання з усього світу. Також тут є листи важливих історичних постатей, малюнки та записи художників і вчених, таких як Мікеланджело та Галілей.

До цього часу на сайті бібліотеки були доступні лише 500 рукописів та 600 інкунамбул для вільного ознайомлення.

Тепер Ватикан спільно з японською фірмою NTT Data планує відцифрувати 3000 рукописів до 2018 року. Крім того, Ватикан шукає гроші на оцифрування ще 76 тисячі рукописів – на це, за їхніми розрахунками, має піти 15 років, €50 млн та більш ніж 150 спеціалізованих експертів. Аби зібрати необхідну суму Ватикан запустив каудфандингову кампанію, в межах якої пропонує небайдужим жертвувати по €5 – саме така сума необхідна для збереження однієї сторінки рукопису

«Завдяки технологіям ми можемо зберегти минуле і заповідати його майбутньому. Рукописи з'являться у вільному доступі для всіх на сайті Бібліотеки Ватикану і знання світу справді стануть надбанням всього людства», – йдеться на сайті бібліотеки.