Російський політолог: Чому війна з Росією стає особистою справою для більшості українців

4azov

У РФ бачать ситуацію на Східній України такою, ніби окремі російські герої за власним розумінням воюють за порятунок братів-сусідів від «фашистської хунти», а українці сприймають це так, ніби Росія напала на них і воює з ними. Ймовірність, що українці цю війну програють, досить велика. Інше питання: чи потрібна Росії така перемога?

Про це у своєму блозі на «Эхо Москвы» написав російський політичний діяч В’ячеслав Новицький.

«Коли ми в Росії говоримо про те, що воїни Донбасу воюють з американцями, фашистської хунтою, «майдаунами», ми немовби відокремлюємо свого ворога від основної маси населення України. Мовляв, маса ця зомбована, захоплена фашистами і ледь не потребує її звільнення нами.

На жаль, об’єктивна реальність розбігається з подібною позицією, і чим далі, тим більше. Успіхи ополченців призвели до того, що в українські міста і села стали надходити труни. І не якихось там фашистів, а звичайних, простих людей. Якими б там фашисти чи американці не були – воюють саме прості люди», – пише В’ячеслав Новицький.

Він зазначає, що військова підготовка української армії жахлива. Вона формувалася за залишковим принципом: все сильне, здорове і цілеспрямоване йшло після розвалу СРСР в армію Росії, а все те, що обросло будинком-поросям-зв’язками – залишалося в республіках… Армія перетворилася на приватну контору підприємців у погонах, які шукають схеми, за якими вони могли б отримувати з служби особисту користь, як і їхні колеги в інших міністерствах і відомствах – СБУ, МВС тощо.

«І ось цим підприємцям видали в розпорядження необстріляних пацанів і направили їх воювати. Звідси – втрати, небажання і невміння проводити нормальні військові операції і стрілянина по площах», – додає Новицький.

«Втрати – це горе в сім’ї. А в Україні звичку жити суспільством ще не пережили, оскільки основна маса народу до власності так і не дісталася, і, як і раніше, перебуває в «совку»: тобто, ділити їм між собою нічого й відокремлюватися один від одного теж нема чого. Це в Росії ми особливо не паримося від того, що до нас труни наших добровольців з Донбасу йдуть, а українці сприймають ситуацію особисто і дуже болісно. І звинувачують в ній не фашистів і хунту, а Росію… Важливо, що війна з Росією стає особистою справою для більшості українців», – зауважує він.

Водночас В’ячеслав Новицький зазначає: «Ми бачимо ситуацію так, що окремі наші герої за власним розумінням б’ються зі світовим злом за порятунок братів-укрів від фашистської хунти. А українці бачать справу так, що Росія напала на них і воює з ними. І найпопулярніша претензія до власної «хунти» у них сьогодні – не економічна криза і не висока квартплата, а те, що ця «хунта» досі підтримує дипломатичні відносини з Росією, не відкликає посла і не визнає стану війни де-юре. Тому й посольство громили, тому й міністру закордонних справ непристойні пісні довелося співати на вимогу натовпу. Тобто, поняття «озвірілі фашисти» таки втілюється в реальність прямим чином – вони дійсно звіріють, і зовсім не на американців».

«Чи потягне Росія війну з Україною, якщо раптом завтра ці «озвірілі фашисти», які наотримували трун в ім’я великої мети відродження Росії, перейдуть кордон РФ? Російській армії, щоб навчитися воювати, знадобився Хасавюрт. Тому ймовірність, що українці цю війну програють, досить велика. Інше питання: чи потрібні нам такі перемоги?», – додав він.

 

Джерело: zik.ua