Політична інтрига по-київськи

klichko-poroshenko

Тріумф Петра Порошенка, загалом, закономірний, логічно мав би мати продовження на рівні Києва у вигляді консолідації навколо Віталія Кличка

Але, судячи з останніх подій, на рівні столиці все тільки починається. Це означає, що у Петра Порошенка намітилася, як мінімум, одна проблема. Ще в ніч з 25 на 26 травня, не побоюся цього слова - у доленосну ніч, - Віталій Кличко, приймаючи вітання, заявив про необхідність злиття посад мера і голови КМДА. Судячи з усього, саме це питання хвилює нового столичного мера дуже і дуже. Хвилює воно і новообраного президента Петра Порошенка, тому що реалізувати обіцяне об'єднання посад може виявитися справою непростою. У Верховній Раді ударівець Валерій Карпунцов зареєстрував два "красивих" законопроекти, які повністю замінюють раніше відхилений парламентом "київський пакет".

Нова версія розв'язання столичних проблем, у тому числі і з організацією влади, на законодавчому рівні, виглядає так: на посаду голови КМДА призначається президентом України (виділено мною, - Авт.) особа, обрана мером Києва, замість райдержадміністрацій - представництва КМДА, є можливість створення районних рад, мабуть, найголовніше, - у Києві залишаються 100% надходжень від податку на доходи фізосіб (зараз 50%), міжбюджетні трансферти з Держбюджету в Київ здійснюються з тих коштів, які становлять внесок столиці до Держбюджету. Цей пакет, справді, набагато серйозніший за попередній. У разі прийняття, Київ стає "державою в державі", досить незалежним, фінансово забезпеченим і самостійним. Але, в даному випадку, спочатку цікавий сам факт появи "київського пакету" саме зараз і саме у такому вигляді. Чому я виділила момент, обраного мера призначає главою КМДА саме президент? Швидше за все, це - підґрунтя ситуації.

Відмотаємо трохи назад. Отже, Віталій Кличко і Петро Порошенко укладають політичний альянс, дуже вдалий і вкрай взаємовигідний. У всякому разі, Віталій Кличко, який до того мав президентські амбіції, скромно задовольняється Києвом. Але саме під цей альянс повинен був бути прийнятий "київський пакет", оскільки Віталій Кличко неодноразово висловлювався на користь злиття посад мера і голови КМДА. Чому "київський пакет" не був прийнятий, залишимо питання відкритим. Скажімо так, у Петра Порошенка були справи важливіші, так і формування парламентської коаліції під себе проходило не без ускладнень, далася взнаки робота контрагентів з "Батьківщини", які, треба віддати їм належне, не позіхали. Та й невідомо було, хто переможе на виборах і президентських, і київських. Але зараз ситуація принципово інша. Для альянсу "Порошенко - Кличко" це своєрідний тест на дієздатність. Виникає питання - навіщо город городити, якщо всі політологи дружно розповідали, що президент цілком може призначити главою КМДА Віталія Кличка, без усяких застережень? До чого город городити, закидати законопроекти в парламент? Підґрунтя ситуації може полягати в тому, що, за існуючими нормами, подання на призначення голови КМДА вносить прем'єр-міністр.

Якщо він не вносить такого подання, президент не може реалізувати на практиці ідею злиття посад мера і голови КМДА. Що, з урахуванням "політичного походження" нині діючого голови КМДА, цілком зрозуміло: Арсеній Яценюк, балансуючи, намагаючись грати "свою гру", не поспішає рвати старі зв'язки заради нових, воліючи, поки що, жити дружно з усіма. У принципі, на те він і прем'єр. Але новому президенту така принциповість може і не сподобатися. Що про це подумає Віталій Кличко, думаю, не стане таким вже секретом, - політик поділиться своїми міркуваннями з виборцями. А, в підсумку, маємо ескіз тієї самої "війни повноважень", яка, безсумнівно, прикрасить політпроцес, але навряд чи сприятиме його ефективності. Якщо сьогодні Верховна Рада включить до порядку денного і, можливо, розгляне "київський пакет" від Валерія Карпунцова, це буде відразу два сигнали: Петро Порошенко зумів сформувати дієздатну парламентську більшість - і Київ таки стає "державою в державі", не виключено, як базовий регіон президента України. Знову ж таки, не виключено, що не стільки, скільки майбутнього. Якщо "пакет" буде провалений, варто очікувати активізації "Батьківщини" в парламенті і, можливо, швидкого розпуску Верховної Ради нинішнього скликання. Між тим, на рівні Києва, буде теж цікаво, бо мер столиці і голова КМДА є представниками політсил, які конкурували на президентських виборах. Дуже ймовірно, що Володимир Бондаренко і Віталій Кличко чудово порозуміються між собою. У будь-якому випадку, буде цікаво.

 

Лілія Брудницька, парламентський оглядач

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".