Останні події:

ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК оскаржив у Конституційному Суді Закон про реінтеграцію Донбасу

sud.jpg-569874

Народні депутати від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ та інших фракцій подали подання до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційним Закону України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях» №2268-VIII, так званого закону про реінтеграцію Донбасу.

Народний депутат від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Василь Німченко, будучи уповноваженим представником суб'єктів конституційного подання, підкреслив, що правозастосування норм Закону, що оскаржується, порушує конституційний правопорядок, принципи верховенства права, неприпустимість звуження обсягу та змісту прав і свобод громадян, у тому числі, територіальних громад на місцеве самоврядування.

«Законодавець, всупереч Конституції розширив повноваження президента і, порушивши імперативно встановлену Основним Законом України процедуру надання згоди на використання Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань у разі збройної агресії проти України, заклав основи для визнання неконституційним Закон про реінтеграцію повністю», - розповів політик.

Парламентарій наголосив, що прийняття Верховною Радою України закону про реінтеграцію Донбасу відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та прийняття законів, спотворенням особистого волевиявлення народних депутатів України та фальсифікацією результатів голосування, що є прямим порушенням Основного Закону України.

«Закон, виходячи з його правової природи, суті та мети, суперечить більш ніж 20 статтям Конституції України, але й не це головне. Головне те, що прийнявши закон про реінтеграцію, Україна, по суті, відмовилася від виконання Мінських угод, які передбачають вирішення збройного конфлікту на Сході політико-правовим шляхом і стала на шлях утвердження диктатури. Адже як інакше можна розцінювати неконституційне прийняття рішення парламентською більшістю про застосування Збройних Сил України, а також ліквідацію в окремих районах Донецької і Луганської областей інститутів самоврядування громадян, їх територіальних громад, і підміну їх створенням військово-цивільних і військових адміністрацій», - підкреслив він.

«Необхідно констатувати, що ідеологія Закону не має нічого спільного з реінтеграцією частини Донбасу в Україну, єднанням українців по обидва боки Сіверського Донця, відновленням інфраструктури та економічного базису. Більш того, окремі положення Закону передбачають прямий припис про обмеження у правах громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, у тому числі щодо гарантованих Конституцією прав на вільне пересування, неприпустимість незаконного проникнення в оселі і недоторканності приватної власності», - заявив народний депутат.

«На жаль, закон про реінтеграцію - це не крок до встановлення миру в Україні, а крок до нової ескалації збройного протистояння, який вигідний «партії війни», яка отримує від цього свої дивіденди. Ми звернулися до Конституційного Суду за захистом прав всіх українських громадян, у тому числі, жителів тимчасово непідконтрольних територій, конституційного правопорядку і неприпустимості перетворення України на поліцейську державу з елементами військової диктатури. І незважаючи на політичний тиск, я переконаний, Конституційний Суд залишиться вірним конституційним постулатам і прийме справедливе рішення, основане на Основному Законі України», - резюмував Василь Німченко.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках