Вадим Новинський: Замість того, аби втручатися в церковні справи, Порошенко краще б подумав, як відновити мир і подолати розкол в суспільстві

Myr-v-UA-49586

Про це заявив народний депутат від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Вадим Новинський, коментуючи ініціативу Петра Порошенка звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати томос щодо Української помісної автокефальної церкви.

За словами опозиціонера, президент Порошенко не має ніякого права втручатися в церковні справи.

«Залишився рік до виборів, а президенту нічого сказати про свої успіхи, тому він вирішив трішки поспекулювати на церковній темі. Причому він робить це протягом всіх чотирьох років», - зазначив народний депутат.

Вадим Новинський нагадав, що останнім часом українці чули безліч заяв Петра Порошенка з питань, на вирішення яких він не має ані найменшого впливу. «То він звертається до Ради безпеки ООН з метою її реформування, то він закликає заборонити будівництво Північного потоку-2. І багато таких питань, коли він виступає з ініціативами, але на їх рішення не має ані найменшого впливу. Точно так і в цьому питанні. Ну не має впливу президент Порошенко на рішення, чи видасть Вселенський патріарх томос про автокефалію», - підкреслив Вадим Новинський.

Опозиційний політик порадив Петру Порошенку ще раз уважно прочитати Конституцію України. «Там абсолютно чітко сказано - церква відділена від держави, і політики не мають ніякого права втручатися в церковні справи», - додав парламентарій.

Вадим Новинський нагадав, що і президент Порошенко, і Верховна Рада вже декілька разів зверталися з подібним проханням до Вселенського патріарха без будь-якого результату. «Було вже декілька таких звернень від президента до Вселенського патріарха. І була відповідь вустами спікера Вселенського патріархату про те, що цього робити не можна. 6-7 квітня я був у Єрусалимі і там зустрічався з патріархом Єрусалимської церкви. Так ось він абсолютно чітко сказав - політики в справи церковні втручатися не мають ніякого права. Більш того, він висловив абсолютну підтримку єдиній канонічній церкві в Україні – Українській православній церкві на чолі з митрополитом Онуфрієм», - підкреслив Вадим Новинський.

За його словами, замість того, щоб втручатися в справи церковні, Порошенко краще б подумав, як відновити мир в Україні та подолати розкол в суспільстві.

«Я б порадив президенту Порошенку і всім політикам не втручатися в церковні справи, а подумати, як відновити в країні мир і подолати розкол в суспільстві. А розкол церкви подолають служителі церкви, якщо політики не втручатимуться», - сказав Вадим Новинський.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках