Тетяна Бахтеєва: Якщо розподілити всі виділені кошти програми «Доступні ліки» тільки між гіпертоніками, то вийде 5 грн. в місяць на людину

Tabletki-345987635

Про це заявила народний депутат від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, член парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва.

«Минулого тижня прем'єр-міністр нагадав нам про успішність програми «Доступні ліки». Так, за його словами, було виписано 13,9 млн рецептів на безкоштовні ліки, у програмі беруть участь майже 6,8 тис. аптек. Але, незважаючи на гучні заяви, люди продовжують скаржитися. Аптеки, які працюють за програмою «Доступні ліки», відмовляються надавати потрібні медикаменти. Пояснюючи це припиненням фінансування програми, відсутністю ліків і постійними чергами. Натомість пропонують аналоги, за які необхідно вже доплатити», - зазначила політик на своїй сторінці в Facebook.

За словами Тетяни Бахтеєвої, механізм роботи програми полягає у наступному. Держава компенсує вартість найдешевших ліків, які беруть участь у програмі. «Щоб придбати дорожчий препарат, який є в наявності, пацієнт повинен доплатити різницю між мінімальною і роздрібною ціною обраного препарату», - пояснила вона.

«Сама програма дає можливість отримати безкоштовно або з доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет другого типу. Однак це зовсім не означає, що люди зможуть лікуватися безкоштовно. Виділені кошти не покриють потреби всіх пацієнтів в Україні. Навіть якщо розподілити виділені кошти між гіпертоніками, вийде 5 грн. в місяць на людину», - підкреслила парламентарій.

Народний депутат також зазначила, що таке відчуття, що Кабінет Міністрів працює за шаблоном - «держава за все заплатить». «Хоч, не дивлячись ні на що, державою є ми з вами. Немає поняття «кошти держави» або «державні кошти» як це люблять говорити наші міністри. Ми є платниками податків і це наші з вами гроші, які вони розподіляють на незрозумілі нам реформи. Хочу зауважити, що у МОЗ про проблеми роботи програми «Доступні ліки» як зазвичай були не багатослівні. Вони стверджували, що регіони не перерахували кошти по районах і не підписали договори з аптеками», - заявила Тетяна Бахтеєва.

«Я і мої колеги з ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ неодноразово заявляли про неприпустимість прийняття так званої медичної реформи, в пакет якої і входила програма «Доступні ліки». Як альтернативу ми бачимо прийняття страхової медицини, яка вирішила б проблему забезпечення медичних препаратів і підвищила якість медичних послуг для наших громадян», - резюмувала Тетяна Бахтеєва.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках