Юрій Павленко: Бідність і війна загрожують українцям новими хворобами та небезпечними епідеміями, а «реформи» від МОЗ тільки загострюють проблему

MED-reform-398567305

На цьому акцентував народний депутат, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко, коментуючи на прохання житомирських журналістів останні дані про зростання інфекційних захворювань в Україні в цілому і на Житомирщині зокрема.

«Як би не намагалося вище керівництво країни переконати народ у тому, що країна рухається в правильному напрямку, а рівень життя її громадян тільки зростає, число людей, які повірили в це, виявилося занадто мізерним. За останні 4 роки більша частина українців значно збідніла. У доларовому еквіваленті середня зарплата в Україні знизилася на 36%, середня пенсія – майже вдвічі. При цьому споживчі ціни зросли в 2,3 рази. Якщо номінальне зростання заробітних плат хоч якось встигало за офіційним зростанням цін (зростання в 2,1 рази), то середня пенсія зросла лише на 66%.

Сумнівним виглядає таке «звершення» влади, як показник оформлення субсидій. Майже половина українських сімей оформляють субсидії на послуги ЖКГ, людям нічим платити за газ, воду, тепло. Люди економлять на всьому, включаючи їжу, не кажучи вже про профілактику захворювань.

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у липні-серпні 2017 року, понад 60% опитаних повідомили, що лікування для них та їхньої родини обходиться дуже дорого, і це майже вдвічі більше, ніж було в жовтні 2016 року (39%)», - підкреслив політик.

На його переконання, для половини населення лікування стало непосильною фінансовою ношею, що особливо небезпечно при інфекційних захворюваннях. Крім цього в країні систематично знищувались державні інституції, які багато десятиліть забезпечували епідемічну стабільність. Зниження рівня життя відбувається на тлі погіршення доступності до нормальних комунальних послуг (теплопостачання, водопостачання, енергоносіїв), якісних продуктів і медичної допомоги. У зв'язку з цим фактори передачі інфекційних хвороб активізуються.

Провали держзакупівель ліків в останні три роки також послужили фактором, що погіршує епідситуацію в країні. Збої в постачаннях імунобіологічних препаратів, що закуповуються в рамках державних програм, призвели до провалу вакцинації.

«Рівень вакцинації дітей в Україні залишається найнижчим серед всіх європейських країн і одним з найнижчих в світі. А це високий ризик поширення інфекційних захворювань і реальна загроза для загального стану здоров'я наших дітей.

На порозі чергової епідемії грипу фахівці колишньої Житомирської СЕС звітують про показники вакцинації від цієї хвороби. З початком епідсезону щеплено аж 1645 людей. Скажімо, в Баранівському, Попільнянському, Пулинському та Ружинському районах не зроблено жодного щеплення – занадто дороге задоволення, коли нема за що купити їжу. Та що там грип, коли саме час бити тривогу щодо неймовірного ризику захворіти такими страшними хворобами, як кір, коклюш та ін. Скажімо, рівень охоплення профілактичними щепленнями проти коклюшу в області за 10 місяців 2017 року, за офіційними даними, становить лише неповних 40%. Через критично низький рівень вакцинації реєструється зростання захворюваності на коклюш в 1,4 рази. З початку року виявлено 75 випадків коклюшу, за аналогічний період 2016 року – 59 випадків. Маю всі підстави припустити, що в поле зору епідеміологів потрапили далеко не всі хворі», - акцентував Юрій Павленко.

Політик нагадав, що в 2017 році в Україні почався спалах ще однієї страшної інфекції – кору. Станом на 1 листопада захворіло 2381 осіб, це в 70 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Як змушені були визнати в МОЗі, основна причина спалаху – відсутність у половини дітей щеплень через зрив календаря в минулому році. Але найнебезпечніше, що в напруженій епідситуації серед дітей почали хворіти дорослі, для яких це захворювання дуже небезпечне ускладненнями і навіть смертельними наслідками.

Підвищилася захворюваність на краснуху, в тому числі серед дітей на 28%. Це захворювання особливо небезпечне для вагітних жінок і його наявність є 100% показанням для переривання вагітності. Це додатковий негатив в і так складній демографічній ситуації в країні.

Загострюється ситуація з туберкульозом. За рівнем захворюваності на нього Україна і так є європейським «лідером». В країні за 2017 рік на 19% підвищилася захворюваність на туберкульоз серед дітей. Незважаючи на це, за бюджет 2016 року вакцина для профілактики туберкульозу закуплена на 71% від потреби і розвезена по регіонах тільки у вересні. На решту 30% контракт підписаний, але вакцини на стадії виробництва, коли вона буде в Україні – не уточнюється. Ситуація ускладнюється ще й зривом поставок препаратів для лікування туберкульозу, яке не можна переривати, тому що у хворих формуються форми хвороби, стійкі до ліків.

Вперше за багато років почали реєструватися смертельні випадки від правця через відсутність сироваток.

Відсутність чіткої системи санепіднагляду за принципом «виявили захворювання/порушення – швидко вжили заходів – перевірили ефективність їх виконання» сприяло зростанню захворюваності практично по всій кишковій групі хвороб (дизентерія +28%, ентерити, коліти з встановленою етіологією +19%, ротавірусний ентерит +62%, гострі кишкові інфекції невстановленої етіології +19,7%. Відмічено зростання гепатиту А (+4,2%, а серед дітей +6,4%). Зросла захворюваність на менінгококову інфекцію (+11%), хвороби від укусів кліщів (хвороба Лайма +39%).

«Якщо найближчим часом МОЗ не переключиться з так званих «реформ», які загрожують остаточно зруйнувати медичну галузь, на конкретні дії, спрямовані на організацію ефективної системи епіднагляду, ситуація з інфекційною захворюваністю буде погіршуватися. Але для цього треба прислухатися до вимог ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ і негайно призначити ефективного керівника відомства, зайнятися вирішенням конкретних проблем медустанов, медпрацівників, а не вигадувати «реформи», яких не розуміють ні лікарі, ні пацієнти», - резюмував Юрій Павленко.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках