Пост-Кернес: як живе "обезголовлений" Харків?

 HAKV

Нещодавно під час спортивної пробіжки на мера Харкова Геннадія Кернеса було вчинено замах. Бандит поцілив політикові у спину з вогнепальної зброї. На щастя, минулося: Кернеса доставили до місцевої лікарні швидкої допомоги, де йому зробили операцію

Невдовзі його перевели до центрального шпиталю Хайфи в Ізраїлі. За останніми повідомленнями, сьогодні, 1 травня, мер опритомнів, але поки що не розмовляє. Лікарі оцінюють його стан як важкий, але стабільний — із тенденцією до покращення.

Загалом, Геннадій Адольфович переніс цілу низку операцій. Лікарі кажуть, що куля зачепила легеню та наднирник. За фактом замаху міліція порушила кримінальну справу.

Кому ж вигідне було вбивство Геннадія Кернеса? Наразі побутує щонайменше чотири основних версії: помста за переорієнтацію від колишніх "утриманців" зі сумнозвісної харківської організації "Оплот" (яка, між іншим, була чи не найактивнішим постачальником "тітушок" під час подій на Майдані Незалежності у Києві), слід сепаратистів, пряме політичне замовлення Кремля та перерозподіл сфер бізнесового впливу.

Найвірогіднішою серед людей вважається варіант із московським присмаком. Росія таким чином убиває одночасно двох зайців: по-перше, подає замах як злочин фашистів із "Правого сектору", а по-друге — ще більше дестабілізує ситуацію у східних регіонах України, даючи "зелене світло" сепаратистам, супроти яких останнім часом виступив пан Кернес.

Тим не менше, останні новини з Харкова свідчать, що ніякої нестабільності у місті поки не спостерігається. Так, приміром, нинішня першотравнева демонстрація відбулася без жодних провокацій. Сепаратисти пікетували Облдержадміністрацію, але не надто завзято. Тоді ж СБУ затримало громадян, які планували влаштувати вибухи на День перемоги. Був інцидент із двома журналістами радіо "Свобода", яким дісталося від проросійських активістів, однак утрутилися правоохоронці і вивезли медійників подалі (хоч нікого з нападників не затримали). Регулярно відбуваються арешти сепаратистів та їхніх лідерів. Загалом же, поки все відносно спокійно.

Цікавить також те, як же тепер житиме місто без свого очільника? Сумніваюся, що відбудуться котрісь тіньові кадрjві ротації у тамтешній верхівці — хоча б через те, що Кернес є вельми важливою і шанованою фігурою. Другий за значимістю політичний діяч Харківщини Михайло Добкін, до всього іншого, є соратником і товаришем Геннадія Кернеса.

Прості харків'яни ж нині проводять молебні за здоров'я свого міського голови і бажають йому якнайшвидшого одужання. Причому співчувають йому не лише прихильники, але і люди з протилежного табору - ледь не до майданного губернатора області. Вочевидь, далася взнаки зміна позицій Кернеса щодо подій на Майдані у Києві та діалогу з чинними українськими владоможцями. А, можливо, ми не вміємо лишатися осторонь чийогось горя навіть попри власне ставлення до людини.

"Кернес чимало зробив для Харкова. Хай би якою людиною він був, але його шкода. Швидше б він одужав і повернувся до роботи", - коментує ситуацію студент Харківської юридичної академії ім. Я.Мудрого Павло, який, між іншим, брав активну участь у Євромайдані.

Тим часом колеги Геннадія Адольфовича, оцінюючи нинішню ситуацію на основі власних джерел, прогнозують повернення політика у громадське життя впродовж трьох-чотирьох місяців. Хоча, зважаючи на темпи ескалації конфлікту на сході України, залишається сподіватися, що тоді не буде запізно.

редакція може не погоджуватися з автором

 

Богдан Ковальчук, вільний журналіст, Київ

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".