Згадати все...5 країн, які постраждали від санкцій

information items 66338

Санкції можуть багато

 Санкції - небезпечна зброя в сучасному світі. Вона універсальна - оголошення війни не вимагає, виходу з різних організацій - теж. Дія їхня уповільнена, але неминуча, зважаючи на глобальний характеру світової економіки - навіть найрозвиненіша й багата країна не може розвиватися в собі, навіть Китай, який будує економіку з орієнтацією на внутрішній ринок, який практично безмежний. Санкції - невидима зброя, яка поступово витісняє державу на маргінес економічного і політичного життя, що перетворює її в банкрута і провокує потужні соціально-економічні процеси всередині країни, які змінюють її до невпізнання. У сьогоднішній Україні, яку ятрить більш потужний східний сусід, взято за звичку звинувачувати західний світ в нерішучості, безпорадності перед агресивною і рішучою Москвою, обережності і готовності пожертвувати (і вже не вперше в історії) східною Європою заради власної стабільності і безпеки. Між тим західний світ з кожним новим кроком Росії вводить проти неї новий пакет санкцій, невблаганно розширюючи список компаній і їхніх власників, яких торкнеться економічна ізоляція. Важливо і те, що в цих санкціях США і ЄС діють синхронно, більше того - до них приєднуються інші країни - Канада і Японія. Офіційне керівництво РФ продовжує заперечувати негативні наслідки санкцій для економіки Росії, але історія невблаганна - жодна держава не змогла довго протриматися під тиском санкцій, які виштовхували країну з її звичної економічної ніші. Журналісти видання vestifinance.ru склали список країн, які постраждали від санкцій - і змушені були змінити свою політику.

ПАР

Південна Африка довгий час проводила політику апартеїду - роздільного проживання білих і чорних. При цьому, у білої меншості прав було набагато більше, а негритянське населення періодично зазнавала фізичного насильства і не мало доступу до грошових потоків. У 1950-ті роки міжнародне співтовариство звернуло увагу на ситуацію. Першим рішенням стала заборона на участь спортсменів з ПАР в олімпіаді. Незважаючи на опір низки правих партій і організацій заходу, санкції незабаром були посилені: держави почали проводити політику скорочення інвестицій у ПАР, що вже в 80-ті стало серйозною проблемою для економіки. Відтік капіталу призвів до сплеску інфляції. Все це допомогло реформаторам й особисто Нельсону Манделі покласти кінець апартеїду.

КНДР

Північна Корея вже давно вважається однією з найбільш ізольованих від світу держав. Це як її власна заслуга, так і результат дій світового співтовариства, яке наклало на країну жорсткі санкції. Династія Кім керує державою вже більше 60 років, і за цей час Північна Корея перетворилася на мілітаристську націю, що витрачає левову частку ВВП на утримання армії. Це грає на руку ООН, яку не притягнуть до відповідальності за смерть голодуючих корейців, адже їх морить голодом власна влада. Заморожування зарубіжних активів, візова заборона, ембарго на торгівлю з КНДР - все це повинно підштовхнути країну до реформ. На жаль, поки що ми бачимо тільки один результат: Північна Корея продовжує озброюватися і вже розробила ядерну зброю.

СОЮЗНА РЕСПУБЛІКА ЮГОСЛАВІЯ

Етнічна і політична напруженість у Югославії призвела до масових зіткнень і етнічних чисток між сербською більшістю й албанською меншістю. На тлі дій сербів у Боснії і Хорватії (Боснійська війна), ООН наклала санкції на Югославію і, відповідно, на Сербію. У 1992 р. футбольна команда Югославії не потрапила на чемпіонат Європи, хоча успішно пройшла кваліфікацію, закінчивши її на першій позиції в групі. Пізніше з'явилися більш "серйозні" покарання. Були заморожені активи, введена візова заборона, обмежена торгівля. Все це вдарило по добробуту політичної та економічної еліти Югославії. У підсумку в 1995 р. було укладено перемир'я. На жаль, як ми знаємо, цим справа не закінчилася.

ІРАН

Іранська революція в 1979 р. зменшила вплив західного світу на політику й економіку цієї країни. Знаменитий Рухолла Мусаві Хомейні практично повністю знищив які б то ні було зв'язки з США і країнами-союзницями. Нагадаємо, що американці до цього привели до влади свого правителя, якого ненавидів увесь народ, і все це закінчилося для них формуванням ворожої держави на Близькому Сході. Але США не звикли здаватися, тому не раз продавлювали в ООН резолюції щодо Ірану, покликані покарати авторитарний режим: санкції дозволили послабити державу під час війни з Іраком (пізніше з Іраком воювали вже США), змусили Тегеран відчути провину за підтримку організації Хезболла (у той час, як США внесли вклад у створення Аль-Каїди), а сьогодні спрямовані проти ядерної програми. У підсумку у нинішній рік Іран висловив готовність відмовитися від ядерної програми в обмін на зняття енергетичного ембарго, яке послідує, як очікується, вже в найближчі дні.

ІРАК

Політика Саддама Хуссейна після Ірано-іракської війни і санкції перетворилися в смертельно небезпечний коктейль, і результати залишаться на совісті міжнародного співтовариства. У рамках санкцій ООН був зупинений імпорт в Ірак хлору, необхідного для очищення води. Це призвело до різкого зростання захворювання і зростання дитячої смертності. За оцінками експертів, від 500 тис. до 1 млн дітей померли. Ірак тиснули з усіх боків: країни ОПЕК наростили видобуток нафти, вдаривши по експортному потенціалу, армія Саддама була розбита в Кувейті США та союзниками. Було припинено ввезення в країну бетону, у результаті припинилося будівництво. У 1996 р. держсекретар Мадлен Олбрайт в інтерв'ю заявила, що ефект від санкцій сильно вдарив по режиму Саддама Хусейна.

 

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".