Зараз ще є можливість розв’язати конфлікт у Криму дипломатичним шляхом

tarif14543

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник в інтерв’ю газеті "Львівська пошта" розповів про можливі сценарії розвитку ситуації в Криму.

— Чи може міжнародний тиск сприяти вирішенню кризи в Криму? Як на події вплине візит прем’єр-міністра України до США?

Стосовно візиту Арсенія Яценюка до Сполучених Штатів, то це є дуже потужним сигналом того, що США підтримують позицію України. Ця зустріч є корисною і, сподіваюся, вона матиме ефект. Що ж до підтримки міжнародної спільноти, то я би сказав, що наразі вона діє на чотири з плюсом за п’ятибальною шкалою. Поки вони роблять далеко не все, що могли б. Зараз потрібно використовувати до останнього усі можливості, намагатися зупинити ескалацію, відтягувати той момент, коли конфлікт перейде у гарячу фазу. Як тільки з’являться перші жертви, дипломатичні зусилля вже будуть марними — тоді почнуть говорити гармати. Відтак і вирішення конфлікту буде значно складнішим, аніж є на сьогодні. А зараз все ще зберігається можливість вирішити все це дипломатичними каналами.

— А як стосовно санкцій? Вони здатні вплинути на дії російського керівництва?

Якщо будуть оперативними і цілеспрямованими, то можуть стати досить ефективними. Окрім самого Путіна є ще його оточення. Поки що ці люди бояться його більше, аніж санкцій. Якщо ж тиск міжнародної спільноти буде настільки потужним, що ці люди почнуть боятися за збереження своїх бізнес-інтересів або свого політичного майбутнього більше, аніж вони бояться Путіна, то тоді санкції матимуть ефект. На жаль, як ми бачили у ситуації із Україною, тут до останнього боялися Януковича більше, аніж міжнародних санкцій.

— Відомо, як у Росії пояснюють події у Києві, говорячи про "руку Заходу". З огляду на це, чи не може візит Яценюка до США стати ще одним подразником?

Це російська інтерпретація подій, і навряд чи хтось зможе їх переконати в чомусь іншому. Але ми повинні стояти на своєму, тим більше, що жодні звинувачення стосовно нелегітимності рішень Верховної Ради не мають ніяких підстав. Верховна Рада обиралася усім народом України, усіма виборцями, у тому числі й жителями Криму. Вона наразі відображає позицію цілого народу. Те саме і стосовно легітимності уряду, який призначався Верховною Радою відповідно до зміни Конституції.

— У Держдумі цього тижня мають розглянути механізм приєднання Криму, водночас, як ми бачимо, у Криму йде підготовка до проведення референдуму...

Цей референдум є абсолютно нелегітимним. Те, що він буде сфальсифікованим, ні в кого не викликає сумнівів. Він не матиме ніякої законної сили. Це лише фарс, який буде використаний для легітимізації чи спроби легітимізації того режиму, це частина сценарію... Тому наша позиція повинна бути однозначною: референдум, призначений на 16 березня 2014р., нелегітимний, і його результати не матимуть жодної законної сили.

— Є багато нарікань на роботу уряду, на несвоєчасність його рішень, на те, що міністри не їдуть до Криму. Ви поділяєте таку критику?

Критика дій уряду є цілком слушною, тому що цілком очевидні рішення, які слід було прийняти або зовсім ігноруються, або затверджуються із великим запізненням. Поки що уряду не вдалося перехопити ініціативу, але ми теж маємо бути трішки толерантними у своїй критиці хоча б з огляду на ту ситуацію, в якій змушений працювати нинішній уряд.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".