Для кого готують новий генплан Івано-Франківська: громади чи будівельної мафії?

IMG 2729

19 січня 2015 року Департамент архітектури Івано-Франківська представив так званий скоригований генплан міста. Над корекцією ДП “Містопроект” працювало аж півтора року.

Що ж насправді «являє собою цей скоригований генплан і яку мету ставить собі місцева влада, заявляючи про коригування генерального плану обласного центру?
Варто почати з того, що генеральні плани міст повинні коригуватися кожні п’ять років. В генплан Івано-Франківська востаннє заглядали ще в далекому 2001-му році. Що цікаво – в 2006 році мали коригувати генплан, але цього не відбулося. Зате, в тому самому році міським головою стає Віктор Анушкевичус, за часів керування якого місто було безповоротно сплюндроване хаотичною і часто незаконною забудовою. Генплан просто ігнорували, наче його й немає.
Тому можна підозрювати, що основною метою цьогорічного коригування є не що інше, як узаконення всього того беззаконня, котре творилося в сфері містобудування протягом останнього десятка років.

IMG 2731

Та повернемося до самого генплану, який великодушно вивісили в холі на першому поверсі приміщення міської ради. Кожен бажаючий може зайти й порівняти що є на плані (разом з доданими схемами), а що є насправді й зробити нехитрий висновок – місто забудовували всупереч і плану та доданим схемам.
Аналіз всього генплану, представленого на огляд громадськості, це не завдання однієї невеличкої статті, але можна проаналізувати просто один фрагмент. А саме – будівництво семиповерхового Фізкультурно-оздоровчого комплексу в районі міського озера (в межак вулиць Ленкавського – Гурика – Південний бульвар).
Якщо взяти одну зі схем, доданих до генплану, то ми побачимо, що цей район позначений на мапі темно-зеленим кольором, що в умовних позначеннях пояснюється як «зелені насадження загального користування».

IMG 2730

Якщо ж взяти сам генплан, то там частина згаданої території позначена вже як територія житлової садибної забудови, а невеличкий клаптик (саме там де розгорнуто будівництво) проходить як «озеленені території загального користування». І що цікаво, на пропонованому генплані зображено озерце, якого вже давно не існує – будівельна компанія «Вамбуд», яка, власне, й веде будівництво на цій ділянці, давно його засипала.
Так само на генплані показане й інше, більше озеро, яке було ближче до об’їздної (за «Парк-готелем) . На місці цього озера вже давно величезне звалище будівельного сміття.
Що ж це за будівельна компанія така «Вамбуд»? Директором цієї компаніє є Микола Ковальчук, але основним її представником є підприємець Гасимов Ріяфет Садиг Огли. Саме між останнім та міським головою Віктором Анушкевичусом в 2011 році була підписана угода про оренду ділянки «для будівницва спортивно-відпочинкового комплексу з житловими будинками та закладами громадського призначення». Більше того, деякі джерела тісно пов’язують самого мера з цією компанією, котра (співпадіння?) була утворена в тому ж 2006 році.
Тобто, ще в 20011 році міський голова, порушуючи існуючий на той момент генплан міста віддав «зелені насадження загального користування» під забудову. Озеро (в якому жили видри) засипали, а згадані зелені насадження зрізали під корінь, розгорнувши на очищеній ділянці будівельний майданчик.
Івано-Франківська міська рада прийняла рішення по даній ділянці, в якому йдеть про уточнення позицій генерального плану щодо меж і функціонального використання території.

IMG 2730
Сумнівно, що вже фактично розпочате будівництво хтось буде зупиняти. Швидше за все з підприємцем Гасимовим продовжать договір оренди (термін дії якого збігає цього року) і внесуть в нього відповідні корективи, де, цілком можливо, забудуть згадати спортивно-відпочинковий комплекс і заклади громадського призначення. Подібні корективи очікують і генплан. Для цього все і робиться.
А з огляду на те, що Ріафет Гасимов призначений головою ІФОДА Олегом Гончаруком керувати Департаментом екології та природних ресурсів, навряд чи питання знищення зеленої зони навколо міського озера стоятиме на порядку денному.

 

Джерело: Версії