Період напіврозпаду Партії регіонів

KLM 0870

Жодна партія не могла похвалитися такою величезною фракцією в українському парламенті і не втрачала такої кількості депутатів за кілька днів, як Партія регіонів.

У момент найвищого піку фракція регіоналів мала у своєму складі 205 народних депутатів. На сьогоднішній день вона залишається найчисленнішою у Верховній Раді, нараховуючи 119 нардепів. Не факт, що це нижня межа. Норма повернутої Конституції забороняє депутату виходити з фракції, за списками якої він був обраний до парламенту, але нічого не говорить про депутатів, що пройшли по мажоритарних округах. За партійним списком регіонали завели в Раду 72 людини. Частина з них встигла покинути фракцію, а от інші, добровільно-примусово, залишаться в ній до кінця роботи парламенту в його нинішньому складі. Якщо, звичайно, не будуть виключені рішенням своїх однопартійців або позбавлені статусу в результаті набрання законної сили обвинувальних вироків.

 

Цікаво поглянути, що ж являє собою фракція ПР в період напіврозпаду в плані кількості покинувших і залишивихся в ній представників олігархічних та інших груп впливу. Навряд чи аналіз буде гранично точним, але, в будь-якому випадку, допоможе визначити контури політичних стратегій людей, одні з яких грали ключові ролі в українській публічній і непублічної політики донедавна, а інші продовжують робити це донині.

 

Два списки "груп впливу"

 

Хто "чий" в українському парламенті, і до якої міри доходить відданість народних обранців тим, хто зробив їх такими, зі стовідсотковою впевненістю стверджувати не можна. Однак у відкритих джерелах час від часу з'являється інформація, що дозволяє робити висновки на цей рахунок. 20 лютого один такий список опублікувала на своїй сторінці в Фейсбуці депутат від "Батьківщини" Леся Оробець. "Розбивку депутатів буду давати по неформальних групах симпатії до того чи іншого олігарху" - написала вона.

 

Оробець, заззначила, що вказує прізвища тільки тих депутатів, які не з'явилися на засідання, але кількість обранців в "групах впливу" відомих олігархів і політиків при цьому вказала. Також вона попередила про можливі неточності в списку, "тому що робота фактично з коліс".

 

З коліс чи ні, але багато в чому "список Оробець" повторює інший перелік парламентських груп впливу, опублікований ще по гарячих слідах минулих парламентських виборів. Він з'явився на одному з українських сайтів в кінці листопада 2012 року. Підпису під текстом не було. Судячи з обсягу виконаної роботи, він може бути плодом колективної творчості - адже в статті перераховувалися прізвищами представників всіх парламентських груп впливу, обраних за партійними списками і мажоритарними округами. Люди, які добре орієнтуються в українській політиці та місцевих партійних розкладах, оцінюють цей текст як дещо поверхневий і не позбавлений ряду помилок, але при цьому все одно відображає реальну ситуацію більш-менш адекватно.

 

"Список Оробець" в плані названих прізвищ і послідовності їх перерахування настільки корелює з цим текстом з цілого ряду груп впливу (за винятком тих, хто перестав бути депутатом за час, що розділяє появу двох списків), що можна вважати один з них джерелом для іншого або допустити, що обидва були запозичені з одного джерела. Базуючись на цих документах та іншій інформації уривчастого характеру, можна скласти приблизну картину того, що залишилося від парламентської фракції регіоналів на сьогоднішній день.

 

Великі "гравці" у лавах регіоналів

 

До групи впливу найбагатшого з українських бізнесменів Рината Ахметова обидва документи відносять сорок нинішніх депутатів. Із шістнадцяти, що потрапили до парламенту за партійним списком регіоналів і не перейшли потім в структури виконавчої влади, у фракції залишилися всі шістнадцять. З дев'яти, які перемогли у мажоритарних округах Донецької області - всі дев'ять. З тринадцяти, що пов'язуються з Ахметовим переможців на округах Дніпропетровщини, залишилися дванадцять. Членами "групи Ахметова" називали ще двох депутатів, один з яких

 

залишився у фракції, а інший покинув її 4 березня. Разом, замість сорока нардепів, група Ахметова у фракції ПР тепер налічує тридцять вісім. Тобто, "потопаючий корабель" не залишив майже ніхто з людей українського "олігарха № 1". А , якщо зробити поправку на можливі неточності списків, то взагалі ніхто.

 

Інакше йде справа з "групою Януковича". До неї обидва списки відносять найбільшу кількість депутатів у фракції регіоналів - 49. Сюди аналітики включили і частину так званих "старих донецьких", і ставлеників "Сім'ї", і людей, відданих особисто Януковичу або зобов'язаних йому своїм потраплянням до парламенту (за партійним списком чи мажоритарними округами декількох південно-східних областей).

 

Депутатів - "списочників", що відносяться, за цими критеріями, до групи Януковича, було 23 людини. Це, якщо вважати спікера Рибака, який вийшов з фракції після обрання на пост і не повернувся досі. Десять з них покинули фракцію, залишилися в ній - тринадцять. Схожий розклад і серед мажоритарників - залишилися у фракції п'ятнадцять чоловік, а вийшли з неї - одинадцять.

 

Навряд чи залишившихся у фракції ПР двадцять вісім депутатів дуже різнорідної і неабияк поріділої "групи Януковича" будуть надалі відстоювати в ній інтереси Віктора Федоровича. Та й навряд чи залишаться єдиною групою. Швидше, розійдуться по інших групах всередині фракції або сформують нові. А деякі навряд чи залишаться депутатами, у зв'язку з набранням чинності обвинувального вироку або переїздом на постійне проживання в іншу країну. Як , наприклад, Віктор Янукович-молодший, подальша біографія якого може розвиватися за будь-якому з цих двох сценаріїв.

 

Групу Фірташа-Льовочкіна-Бойка можна назвати єдиною, по якій спостерігаються значні розбіжності між джерелами як за кількістю депутатів, так і по порядку їх перерахування. Її склад однозначно не був списаний Оробець або її помічниками з листопадової статті 2012 року. З двадцяти одного нардепа групи "газовиків", що входили якийсь час в партійну фракцію регіоналів, поки не вийшли з неї десять чоловік.

 

Депутатські групи без впливу

 

Тринадцять регіоналів експерти відносили до групи Андрія Клюєва. З них, в даний час, у фракції залишилися тільки четверо. Та й цих чотирьох тепер навряд чи можна називати "групою Клюєва". Особливо після того, як 4 березня фракція ПР покинув брат екс-глави президентської адміністрації Сергій.

 

Не уникла значних втрат невелика група з шести осіб, яку пов'язували з екс-прем'єром Азаровим. Від неї у фракції регіоналів залишилося лише два депутати. З шести депутатів полягала і луганська група лідера фракції Олександра Єфремова. Поки що від фракційної прописки не відмовився жоден з них. А ось із семи нардепів, що вважаються протеже харківського тандему Добкіна і Кернеса, залишилися четверо.

 

Не вийшов з фракції жоден з п'яти кримських мажоритарників, позначених експертами, як група поваленого кримського прем'єра Могильова. А з п'ятірки колишніх членів партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна", яких вважають кістяком його групи, двоє фракцію покинули. Пішли від регіоналів і всі три депутати, які потрапили до партійного списку і парламент за квотою Володимира Литвина. З трьох регіоналів, які, як вважається, представляють у фракції інтереси Віктора Пінчука, залишилися два.

 

Решту членів фракції експерти щільно не асоціюють з якою-небудь з названих груп впливу, але досить виразна картина складається і без цього.

 

Як бачимо, головним утримувачем акцій, хай і випханою, проти волі, в опозицію, але, як і раніше, найчисленнішою парламентської фракції, стає Рінат Ахметов. Твердої арифметичної більшості у нього, на даний момент, немає. Але інші групи всередині фракції розрізнені, нечисленні, обезголовлені або занадто деморалізовані, щоб скласти йому конкуренцію за лідерство. А це означає, що вирішальним, в плані визначення подальшої політики регіоналів, включаючи основну ставку на президентських виборах, буде саме його голос.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".