«Чому нафта в світі дешевшає, а ціни на бензин в Україні ростуть?»

benzin

Всі ставлять одне і те саме запитання: «Чому нафта в світі дешевшає, а ціни на бензин в Україні ростуть?». При цьому часто доводиться стикатися з такими «злопам'ятними» людьми, які пам'ятають кризу 2008-2009 років, коли нафта впала до $40/барель, а бензин в Україні виріс з 5-6 до 8-9 грн/л.

nafta1

nafta2

І тоді, і сьогодні причина таких безглуздих процесів одна – девальвація гривні. У плані нафтопродуктозабезпечення Україна є типовою європейською країною – імпортозалежною. За підсумками 11 місяців 2014 року в балансі паливного ринку 80% бензину і 83% дизельного пального мають імпортне походження, тобто купуються за валюту.

Але і це ще не всі «хороші» новини: акциз на нафтопродукти хитрий уряд встановив у євро. Таким чином пряма валютна складова в ціні бензину і дизпального в Україні сягає 90%.

Дивно, як усі легко приймають зростання цін на іномарки і телевізори, але навідріз відмовляються розуміти, чому ж дорожчає бензин? На відміну від інших товарів народного споживання, нафтопродукти є інфраструктурним товаром, обійтися без якого не можна і у зв'язку з чим його закупівлі відбуваються безперервно.

Так, починаючи з травня державна статистика щомісяця фіксує спад продажів бензину на АЗС на 25% порівняно з аналогічними періодами минулого року. Але повністю відмовитися від пального не можна. Придбання нової машини можна перенести, відмова від придбання телевізора в нинішніх умовах навіть корисна для здоров'я. Але без пального ніяк не можна. Саме через безперервний процес закупівлі паливний ринок такий чутливий до курсових коливань.

nafta3

nafta4

Але праведний гнів споживача важко не розділити. Від початку року нафта впала на 40%, а бензин А-95 в Україні подорожчав більше ніж на 50% − з 11 до 18-18,50 грн/л. Контраст ріже око. Однак динаміку цін на імпортні товари, та ще й в умовах повзучої девальвації, коректно відслідковувати тільки у валютних еквівалентах.

При такому порівнянні маємо наступну картину: у січні 2014 вартість бензину А-95 становила 11,3 грн/л або $1,38/л при курсі 8,20/$1, а сьогодні вже 18,0-18,50 грн/л або близько $0,9-0,92/л при курсі 20 грн/$1. Таким чином, зниження цін із початку року склало близько 35%, що повністю відповідає зниженню котирувань бензину на європейському ринку за цей період − 36% (з $926 до $589/т).

Динаміка цін в Україні також відповідає динаміці зниження цін на автозаправках Європи, про що говорить аналіз цінової ситуації, проведений на прикладі восьми країн ЄС. Починаючи з серпня, коли ціни на нафту почали різко знижуватися, вартість бензину і дизельного палива в Україні у валютному еквіваленті (євро) знизилася на 11% і 17,6% відповідно, тоді як у середньому в обраних країнах це зниження склало 14% і 12,6%.

Отож зв'язок України зі світом очевидний. Можна сказати інакше: якби барель коштував, як і раніше, $100, ціна бензину в нас уже давно перевищувала б 25 грн/л.

Джерело: Forbec