Хто буде правити Україною?

korona

Вже на самому початку березня більшість регіонів України отримали нових губернаторів. Серед призначених Олександром Турчиновим глав обласних адміністрацій опинилися як "олігархи", так і партійні функціонери "Батьківщини" та "Свободи".

За кілька днів до кадрових перестановок, в ЗМІ з'явилася інформація, що нова влада планує зробити ставку на українських мільярдерів, які у своїх "вотчинах" повинні будуть придушити сепаратистські настрої і розібратися з "п'ятою колоною".

Втім, з "олігархів" свою згоду дали тільки двоє - Ігор Коломойський очолить Дніпропетровську ОДА, а Сергій Тарута - Донецьку. Ось тільки знаючи звичаї цих "ділових людей", складно уявити, що за "стабілізацію ситуації на місцях" вони нічого не попросять натомість ...

У анонсованому напередодні призначень списку представників першої двадцятки українських товстосумів було значно більше: Харківська область повинна була дістатися проживаючому в Лондоні Олександру Ярославському, Полтавська - Костянтину Жеваго, бунтівний Крим - Вадиму Новинському, Закарпаття - Віктора Балозі.

Ймовірно, своєї згоди вони так і не дали, а варіант "ми поставимо своїх людей" вже не влаштував центральну владу. Та й місцеві партійці не для того мерзли на "майданах", споряджали людей на Київ і вкладали особисті кошти, щоб у результаті стати чужими на цьому святі життя - крім олігархів, у Турчинова були зобов'язання і перед регіональними елітами.

Що ж до Коломойського і Тарути то ситуація складається, м'яко кажучи, неоднозначна. Політолог Кость Бондаренко характеризує її так:: "Вага цих людей допоможе залучити до нової влади місцеві еліти, допоможе впоратися з керуванням регіонами. Їх авторитет і матеріальний ресурс допоможе вирівняти ситуацію. Під них підуть інвестори. Це з хорошого. Але є і другий аспект - виходить, що Майдан, який виступав за оновлення політики, привів до влади олігархів. А як же принцип поділу бізнесу і влади? Про нього забули".

А ось відомий політичний оглядач Анатолій Шарій засумнівався в підконтрольності нових місцевих властей центру: "В Україні губернатори - це представники виконавчої влади. Однак уявити собі, що Коломойський, який перебуває на третьому рядку рейтингу найбагатших людей країни, виконуватиме розпорядження Турчинова чи Яценюка я не можу. Це абсурд".

Насправді аргументів "проти" призначення українських мільярдерів главами ОДА безліч. Справа навіть не у відвертому ігноруванні "вимог Майдану" про "люстрації", про боротьбу з "олігархами", про розмежування бізнесу і влади - йдеться про повернення України до феодального принципу державного управління, який в довгостроковій перспективі може призвести до розпаду країни на безліч "князівств".

Виходить, що пролетарський відтінок національної революції - обман зору, а за фактом вона - націонал-олігархічна. Абсолютна влада на місцях, яка непідконтрольна навіть центру - повне підпорядкування судової системи , "рейдерські захоплення" і розправа над бізнес -конкурентами. Яка вже тут боротьба з корупцією, люстрація і "повне перезавантаження"? ..

Можливо, в Києві порахували, що мета виправдовує засоби, і в боротьбі з проросійською "п'ятою колоною" в ім'я "стабілізації" всі методи хороші . А невимушений стиль, в якому Ігор Коломойський провів свою першу прес -конференцію, так і зовсім повинен був підкорити серця скептиків!

Якщо це дійсно допоможе навести порядок, то погодитися на олігархію можна, але тільки як тимчасову міру. Однак чи є щось більш постійне, ніж що-небудь тимчасове? ..

Варто відзначити ще один цікавий факт: 30 cічня депутати від тодішньої опозиції зареєстрували законопроект про створення виконкомів при обласних та районних радах, які мали б перебрати на себе функції державних адміністрацій.

Це був би крок до зміцнення місцевого самоврядування, націлений на передачу виконавчої влади в руки обираються місцевими жителями, а не призначаються з центру чиновників.

Після повалення "режиму Януковича" про подібні ініціативи з децентралізації влади воліють не згадувати - "Вимога

Майдану" зараз "не на часі". Пікантності ситуації додає той факт, що один з авторів законопроекту про фактичне скасування обласних адміністрацій нардеп від "Батьківщини" Юрій Одарченко 2 березня був призначений губернатором Херсонської області ...

Залишається сподіватися, що в більш спокійний час новий президент згадає про "вимоги Майдану" і здорового глузду. Буде це інститут виконкомів при обласних та районних радах, або ж посаду губернатора стане виборною із збереженням старих повноважень - у будь-якому випадку нинішня ситуація неприйнятна.

Незважаючи на "олігархічне нововведення", більшість кадрових рішень Турчинова відсилають до традиційного принципу роздачі бенефіцій "ветеранам Майдану". Практично всі крісла губернаторів віддані партійцям з "Батьківщини" та "Свободи", тоді як УДАР знову опинився не при справах.

Відзначимо, що в.о. президента не ризикнув (за винятком креатури міністра МВС Арсена Авакова, Ігоря Балути, а також "фронтовиків" Володимира Немировського та Миколи Романчука) направляти в південно-східні області членів опозиційних партій.

Переважна більшість призначених - партійні функціонери, бізнесмени, яких віддячили за внесок у "справу революції". А по деяких областях досі йдуть торги, тобто "консультації". У цьому сенсі наврядчи Україна знайшла ту "нову якість політики", про яку говорили на "Майдані" - просто помінялися таблички на дверях кабінетів...

Перша проблема, з якою зіткнуться нові губернатори на південному сході, була створена пару місяців тому тодішніми опозиціонерами. Стихійне впровадження інститутів прямої демократії (швидше, "прямої охлократії") як альтернативу законним представницьким тепер обертається проти нової влади.

Досвід освічених в розпал революції "народних рад", що знаходяться десь далеко за межами правового поля, але від того не менш амбітними, зараз активно переймається в бунтівних південно-східних регіонах. От тільки замість "народних рад" з'являються "народні мери" і "народні губернатори".

У Донецьку губернатором себе відчув Павло Губарєв, прихильники якого 3 березня штурмом взяли будівлю обласної адміністрації. В Одесі - лідер місцевого "антимайдану" Антон Давидченко. У Севастополі - "народний мер", громадянин Росії Олексій Чалий.

Луганська "Народна рада" обіцяє не пустити нового губернатора в будівлю обласної адміністрації. У Криму обрання нового прем'єра Сергія Аксьонова спробували провести за всіма процедурами,

однак є великі сумніви в наявності кворуму на момент голосування - зокрема, тому в українських ЗМІ Аксьонов фігурує виключно як самопроголошений прем'єр.

"П'ята колона" Росії активно користується кризою легітимності влади, як це ще недавно робили прихильники "Майдану". Вихід тут один - вибори. Але до них, як кажуть, треба ще дожити ...

Коли (дуже хочеться вірити, що саме "коли", а не "якщо") ситуація з путінською агресією так чи інакше вирішиться, українські політики знову заживуть очікуванням президентських виборів. І проведена Турчиновим буквально за два дні зміна мало не всіх губернаторів істотно підвищує шанси Юлії Тимошенко.

Поки, так би мовити, батьківщина в небезпеці, "Батьківщина" встигла вибудувати адміністративну вертикаль, якій позаздрила б і попередня влада. Олег Тягнибок задовольняється контролем над своїми "базовими областями", попутно продовжуючи рух на схід - чи пару років тому хтось повірив би, що губернатором Полтавської області стане "свободівець".

А от Віталій Кличко ризикує бути "відіграним" у цій революційній комбінації "політичних важковаговиків": у кабінеті міністрів УДАР не представлений, крісла губернаторів команді "боксера" також не перепали - все це передрікає догляд Кличко в опозицію до нової влади в самий найближчий час.

Проте хто б не переміг на майбутніх президентських виборах, якщо він (або вона, що дуже ймовірно) не побажає розлучатися з губернаторським інститутом "намісництва" і механізмом підгодовування регіональних еліт, то це точно буде не "перезавантаження влади", а класичне "постреволюційне кидалово".

Майдану" зараз "не на часі". Пікантності ситуації додає той факт, що один з авторів законопроекту про фактичне скасування обласних адміністрацій нардеп від "Батьківщини" Юрій Одарченко 2 березня був призначений губернатором Херсонської області ...

Залишається сподіватися, що в більш спокійний час новий президент згадає про "вимоги Майдану" і здорового глузду. Буде це інститут виконкомів при обласних та районних радах, або ж посаду губернатора стане виборною із збереженням старих повноважень - у будь-якому випадку нинішня ситуація неприйнятна.

Незважаючи на "олігархічне нововведення", більшість кадрових рішень Турчинова відсилають до традиційного принципу роздачі бенефіцій "ветеранам Майдану". Практично всі крісла губернаторів віддані партійцям з "Батьківщини" та "Свободи", тоді як УДАР знову опинився не при справах.

Акції протестів під банками РФ в Україні - «мозковий апендицит» Революції Гідності?
  Хвиля протестів під стінами російських банків в Україні триває вже не перший день. Пікети, флеш-моби... А кому від цього стає краще, крім самих учасників акцій, які під впливом самонавіювання, вважають, що невеличкою групою людей, які виконують "театральне дійство" під відділенням банку, наносять нищіний удар по економіці РФ?  
У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів
Апарат Верховної Ради України відмовився опублікувати декларації народних депутатів. ЗМІСТУ стало відомо, що громадський рух ЧЕСНО 26 червня надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».  
«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?
В останніх звітах щодо збитого літака малайзійської авіакомпанії, рейсу MH17, західні ЗМІ і багато хто навіть в урядах продовжують використовувати неточний термін «українські сепаратисти» для опису так званих «терористів» у Донецькій області.  
Туберкульоз у Черніїві: Cui prodest? (Кому вигідно? - лат.)
  На електронну адресу нашої редакції надійшов лист від жителя села Черніїв  Тисменицького району. Зважаючи на важливість порушеного там питання, надаємо його в повному обсязі без скорочень та виправлень. І маємо надію, що цей лист прочитають і наші можновладці, адже все, що там описано викликає не просто жах, але насамперед страх за своє власне здоров’я та життя.  
Прикарпатські нардепи-лобісти – від рейдерських захоплень до «Калинівського ринку»
Цього місяця добігає до свого завершення четверта сесія Верховної Ради України. Попереду залишилось всього нічого - кілька пленарних засідань, тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях і на завершення – тиждень роботи з виборцями  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".