На Прикарпатті новинні інтернет-сайти – дорогий товар, який почали продавати через дошку оголошень

yak-html

За кілька останніх років на Івано-Франківщині спостерігається справжній бум на ринку інтернет-ЗМІ. Якщо ще на початку 2010-го на теренах області функціонувало всього близько шести місцевих новинних сайтів, то тепер їх кількість вимірюється кількома десятками.

                          inter-1s

inter2s                                

                                      З історії становлення прикарпатського ринку інтернет-ЗМІ

Історія інтернет-ЗМІ Прикарпаття бере свій початок у 2003 році. Саме тоді з’явився перший регіональний інформаційний сайт, який висвітлював події Івано-Франківська – portal.if.ua

portal

Слідом за ним в межах приблизно одного-двох років розпочинають свою роботу ще два сайти – Ifportal.net (2003 рік) та briz.if.ua (2006 рік).

Якщо перший сайт - portal.if.ua досить швидко пішов у небуття, то два його наступники успішно функціонують і по сьогодні.

Наступні кілька років можна вважати часом певного застою, протягом якого ринок інтернет-ЗМІ не поповнився жодним новим виданням.

Суттєві зміни почали спостерігатися тільки в середі 2008 на початку 2009 років. Саме в цей час з’являються такі потужні новинні сайти як «Малакава» (malakava.com, сьогодні не функціонує), «Паралелі» (Paralleli.if.ua), «Фіртка» (Firtka.if.ua) та «Стик» (Styknews.info).

Слід відзначити, що саме із появою цих інтернет-видань в області почала формуватись професійна інтернет-журналістика. Сайти у своїй роботі почали практикувати оперативність та систематичність подання інформації, включаючи і вихідні дні. Змінився і характер подання та стиль написання матеріалів. Копірайтерство починає по-троху розбавлятись із нюсмейкерством. Проте майже у 90% матеріалів висвітлювалися події, які стосувалися виключно обласного центру.

Вищезначені інформаційні ресурси майже протягом чотирьох років були монополістами на прикарпатському ринку інтернет-медіа. І тільки починаючи із 2012 року загальна медіа-карта починає різко змінюватися. За неповних три роки – з 2012 по 2014 рр., в регіональний інформаційний інтернет-простір майже одночасно увірвалися близько двадцяти нових новинних сайтів. Що цікаво, серед цієї всієї кагорти чималий відсоток належить районним інтернет-виданням.

Можна, звісно, говорити про випадковий збіг обставин, але саме на цей період - 2012-2014 роки, припало аж три виборчі кампанії – дві парламентські та одна президентська. Навіть поверхневий моніторинг роботи будь-якого із новоутворених сайтів в час передвиборчих баталій дозволить безпомилково визначити - цінності яких політичних партій їм були найбільш близькі.
                                          Чому на Прикарпатті сайти стали товаром
Останнім часом стало дуже модно все непотрібне виставляти на продаж на дошці оголошень OLX. До речі, як з’ясувалось, до об’єктів «непотрібного» може потрапити не тільки ліжко, яке скрипить, але і сайт новин.

Протягом листопада серед різного роду речей на цьому всеукраїнському сайті опинилось аж два івано-франківських інтернет-видання.

15 листопада появилось оголошення про продаж новинного сайту «Паралелі». Власники запросили за нього не багато не мало – 12 тисяч долів або понад 180 тисяч гривень.

paraleli

З розривом всього в один день на продаж виставили і ще одне прикарпатське видання – Франківчани. Цей

готовий «бізнес-інформаційний ресурс» власники готові віддати «в хороші руки» за 150 тисяч гривень.

frankivchanu

Мабуть, різниця в кілька десятків тисяч гривень між цими сумами пов’язана із віковими відмінностями між об’єктами, що продаються – «Паралелям» виповнилось вже чотири, а «Франківчани» ще не встигли відсвяткувати і першу свою річницю.

На жаль, ці вападки непоодинокі. Наприкінці жовтня 2014 р. свого власника змінило регіональне інтернет-видання «Франко Time». Щоправда, тут обійшлося без послуг таких потужних посередницьких структур як OLX. 

Аналогічну ситуацію наприкінці минулого року пережив також такий інтернет-ресурс як «Бліц-інфо».

За даними Івано-Франківської ОДА, всі вищезазначені ЗМ входять в число основних інтернет ресурсів Івано-Франківщини (http://www.if.gov.ua/?q=news&id=24287), які в сокупності і формують основний інформаційний порядок дня регіону.

На жаль, сьогодні майже 99% новинних сайтів Прикарпаття не є прибутковими проектами. Про це яскраво свідчить кількість зайнятої, точніше, не зайнятої рекламної площі на кожному із них. В той 1 %, що залишився, на даний час потрапляє єдиний інформаційний ресурс – «Фіртка», який, судячи із контенту, якщо не прибутковий, то хоча б, не збитковий проект. До речі, сьогодні це одне із найрейтинговіших новинних сайтів на теренах регіону.

Всі решта – функціонують виключно за рахунок чиєїсь фінансової підтримки або на громадській ініціативі ентузіастів. Але як перше, так і друге – не стабільні джерела для забезпечення довготривалості роботи сайту, і як показує практика, швидко вичерпуються. Тому є велика ймовірність того, що на дошці оголошень можна буде ще неодноразово натрапити на пропозицію придбати одне із прикарпатських інтернет-видань.

Також не забуваймо, що скоро на нас чекає наступна виборча кампанія – місцеві вибори, тому є велика ймовірність того, що ринок новинних інтернет-видань суттєво поповниться, або ж вже існуючі проекти поміняють своїх керівників.

Підготовлено
ГО «Медійний форум»