Останній аргумент

fe639da-300-berkut1Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк заперечив плани збільшення кількості бійців "Беркута" до 30 тисяч осіб. Але варто пам`ятати й про інше.

В нашій країні заяви і дії високопосадовців далеко не завжди співпадають з реаліями. Крім того, відомо, що бюджет силового відомства у цьому році збільшено більше ніж на 2 мільярди гривень. Що надає силовикам додаткові можливості до перегрупування сил.

Отже, проблема можливого різкого збільшення чисельності "Беркута" має залишатись у полі уваги опозиційних політиків, громадянського суспільства та мас-медіа. Тим більше, що  кількість співробітників МВС в нашій країні вже давно вийшла за межу, характерну для країн, в яких діють громадянські права і свободи.

В Україні – понад 660 міліціонерів на 100 тисяч населення. При тому, що ООН рекомендує 220 правоохоронців. По суті, ми вже - "поліцейська" держава.  

Треба сказати, що Віктор Янукович ніколи не шкодував грошей на силовиків. З нашого, доволі обмеженого в ресурсах, державного бюджету.

Показова розмова відбулась у президента на колегії міністерства внутрішніх справ у 2010 році, коли Янукович, після перемоги на виборах, представляв Володимира Сівковича у якості віце-прем`єра з питань силових органів.

Зверніть увагу, що, обіцяючи збільшення фінансування міліції, Янукович озвучив і свої сподівання: "Безумовно, я буду очікувати від вас ефективних дій, і хотів би, щоб ми, разом з вами, були впевненими у завтрашньому дні".

Слова "разом з вами", президент підкреслив, повторивши їх двічі. Сказано саме так, а не якось політично коректніше, на кшталт, наприклад, гарантування безпеки і захисту всім громадянам України.

Янукович представляє Сівковича і ставить завдання МВС.

Нагадаємо, що ніхто з причетних за силовий розгін студентів на Майдані так і не поніс покарання. Виконавцям, швидше за все, запропонували просто відсидітись, а потім справу тихенько згорнуть. Звісно, якщо будуть сприятливі політичні обставини, над чим зараз посилено працюють ті ж самі співробітники МВС.

І якщо раніше катування українців було прихованим, і не таким масовим - згадайте хоча б смерть студента Ігоря Індила у міліцейському відділку, то з початком народних протестів, репресії стали демонстративно - показовими.

За останні два місяці ми вже надивились на елементи справжнього терору: від побиття студентів на Майдані, до викрадення людей на вулицях Києва та інших міст, вивезення в ліс, вбивства, і розстріли.

Озброєний загін державної влади, яким є міліція, натхненно використовує спецзасоби і проти журналістів, які виконують свій професійний обов`язок, і, навіть, проти волонтерів-медиків, які надають допомогу пораненим. В тому числі, й бійцям "Беркута".

Олег Мусій розповідає, як "Беркут" стріляє в лікарів.

Україні потрібен цивільний і парламентський контроль за будь-якими змінами в МВС і відповідна реакція громадянського суспільства на раптові трансформації.

Дивно, що цього не відбувалось впродовж багатьох років, в тому числі і після помаранчевої революції. Інакше як пояснити, що той же "Беркут" з моменту заснування, існував поза правовим полем - наказ МВС № 529 "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення" не був навіть зареєстрований у Міністерстві Юстиції?

Між іншим, депутати із провладної більшості мають взяти на замітку, що каток "міліцейської диктатури" цілком може проїхатись і по їхнім головам.

У середу, у Верховній Раді, напередодні голосування закону "про амністію", схоже, їм це пояснили доволі зрозумілою мовою. Так само, цілком ймовірним є розпуск президентом Верховної Ради (про що говорить і сам спікер Володимир Рибак, і Сергій Тігіпко) - аби вимкнути з процесу тих, хто вагається у прийнятті рішення про розгортання тотального силового сценарію в Україні.

Часу на те, щоби зупинити безумство, залишається обмаль.

Дмитро Тузов, журналіст

До Нацгвардії у Донецьк наближається потужне підкріплення. ВІДЕО
 
За кілька годин до падіння "Боїнга" РФ заборонила польоти над Україною
За кілька годин до трагедії Росія перестала пускати літаки на територію ДНР. Чотири маршруту були змінені.  
Харківське метро "замінували"
У Харкові від невідомого до міліції надійшло повідомлення про мінування станції метро "Завод імені Малишева".  
Дитячий садочок на Донбасі в епіцентрі бойових дій
Близько 11.20 бойовиків бачили в приватному секторі Малої Вергунки, інформує informator.su  
ТОП-10 сейвів воротарів на ЧС-2014. ВІДЕО
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".