Що означає заява прем’єра Угорщини про автономію угорців в Україні?

20140513212146 3 thumb-001scree

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про те, що угорським меншинам, які проживають в Карпатському регіоні, мають бути гарантовані автономія та подвійне громадянство

Такі заяви з боку угорського керманича лунали й раніше, проте в контексті протидії української влади проросійському сепаратизму отримали новий суспільний резонанс. Адже Віктор Орбан окремо згадав саме й про угорську меншину в Україні. Чи свідчить це про існування потенційно нового вогнища сепаратизму, інспірованого ззовні, чи заява угорського політика була просто не так проінтерпретована тими, хто її критикує за несвоєчасність?

 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у першому ж виступі свого третього терміну на посаді заявив про потребу гарантій усіх прав, надання автономії і подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема в Україні.

 Виступаючи в парламенті, Віктор Орбан наголосив: «Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, їхні права як національної громади мають бути гарантовані, а також право на автономію».

 При цьому він особливу увагу присвятив Україні, де угорська меншина живе в Закарпатській області й налічує, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців за національністю.
 
 «Становище 200 тисяч етнічних угорців, які мешкають в Україні, набуває наразі актуальності. Угорська громада має отримати подвійне громадянство, угорці повинні мати всі права як національна громада, і вони повинні мати можливості для самоврядування. Саме цього ми сподіваємося від нової України», – наголосив Віктор Орбан.
 
 Він далеко не вперше висловлюється з цього приводу. В останні роки з боку офіційного Будапешта почастішали заяви щодо потреби гарантувати права угорських меншин в інших країнах.
 
 Міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні сказав у Брюсселі 12 травня, що заява прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не містить жодних нових елементів у міжнародних дипломатичних стосунках України та Угорщини за останні 25 років.
 
 «Таку ж політику підтримували всі уряди Угорщини за останні десятиліття», – йдеться у його заяві, розміщеній на офіційному сайті угорського МЗС.
 
 Однак у той час, як Росія дала приклад силового перекроювання кордонів, анексувавши Крим, а українська влада вимушена протидіяти озброєним сепаратистам на Сході України, слова Віктора Орбана отримали особливий суспільний резонанс.
 
 МЗС України перевірить, в якій саме версії прозвучали слова Орбана про автономію
 
 З українського боку заяву очільника угорського уряду прокоментував заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський. В українському МЗС упевнені в чіткості позиції уряду Угорщини щодо підтримки України.
 
 «Мені не відомо, про саме таку дослівно заяву. Нам потрібно перевірити, чи саме в такій версії прозвучали слова. Але я впевнений у чіткості позиції уряду Угорщини, який підтримує Україну. Наша позиція є також незмінною і чіткою: ми захищаємо національні меншини, які проживають в Україні. І з особливою турботою та увагою ставимося до угорської меншини, яка є частиною нашого простору», – заявив заступник міністра закордонних справ України.
 
 Політичний оглядач із Закарпаття Віктор Лазорек переконаний, що загрози підігрітого ззовні сепаратизму в регіоні немає.
 
 «Немає такої загрози на сьогоднішній день у Закарпатті. І в попередні часи, і нині ми такої загрози з боку угорців не відчуваємо. І навіть у принципі якихось проявів з боку угорців у цьому напрямку немає», – наголошує Віктор Лазорек.
 
 Ті, хто хотів отримати угорське громадянство, це вже зробили – мешканець Ужгорода
 
 Житель Ужгорода Євген Ортутай має угорське коріння. Розповідає, що здебільшого етнічні угорці з України, які хотіли отримати угорське громадянство, вже це зробили. Він також розповідає, що слухав виступ Віктора Орбана в парламенті й не зауважив у ньому якихось принципово нових акцентів на захисті прав угорців, які мешкають за межами Угорщини. Відзначив для себе, що угорський прем’єр зосередився більше на виборах до Європейського парламенту, куди балотується і його партія «ФІДЕС».
 
 Щодо автономії для українських угорців, то Євген Ортутай зауважує: «Всі грамотні люди розуміють, що зараз це не актуально. Може, колись, але зараз ні».
 
 У світлі останніх подій навколо проведення так званих «референдумів» на Сході України, оглядачі звертають увагу на те, що в своїй промові Віктор Орбан не згадував про референдум як інструмент самовизначення окремих регіонів чи національних громад. Він також висловив підтримку Україні, її справі побудови нової демократичної держави.
 
 Водночас, угорський очільник донині не підтримував запровадження проти Росії економічних санкцій, хоча персональні санкції вважав доцільними. Росія на 80% задовольняє потреби Угорщини в природному газі.

 На території України проживає далеко не найчисельніша угорська меншина. У Словаччині, приміром, мешкає близько 500 тисяч етнічних угорців, у Румунії – 1 мільйон 250 чи й 500 тисяч.

 

Джерело: radiosvoboda.org

До Нацгвардії у Донецьк наближається потужне підкріплення. ВІДЕО
 
За кілька годин до падіння "Боїнга" РФ заборонила польоти над Україною
За кілька годин до трагедії Росія перестала пускати літаки на територію ДНР. Чотири маршруту були змінені.  
Харківське метро "замінували"
У Харкові від невідомого до міліції надійшло повідомлення про мінування станції метро "Завод імені Малишева".  
Дитячий садочок на Донбасі в епіцентрі бойових дій
Близько 11.20 бойовиків бачили в приватному секторі Малої Вергунки, інформує informator.su  
ТОП-10 сейвів воротарів на ЧС-2014. ВІДЕО
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".