500 унікальних експонатів представлено у музеї сакрального мистецтва в Коломиї. ФОТО

kolo3

Музей сакрального мистецтва, нещодавно відкритий у нижній церкві Катедрального собору Преображення Господнього в Коломиї, з часом може стати філіалом Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського


Про це повідомила директор Національного музею Ярослава Ткачук. За її словами, першим кроком до цього є паспортизація експонатів музею сакрального мистецтва.

«Експозиція музею створена на базі колекцій покійного владики Миколая Сімкайла, яка є надзвичайно великою і цікавою, та, на превеликий жаль, абсолютно не паспортизованою, – зазначила Ярослава Ткачук. – Сьогодні є в наявності багато експонатів, які представляють сакральну пластику різних періодів і призначення. Працюємо над тим, щоб цей музей став філіалом нашого, але не як власність, а як депозит церкви».

За словами канцлера Коломийсько-Чернівецької єпархії Олександра Селезінки, у експозиції музею на сьогодні є можливість представити загалом 500 унікальних робіт. Серед них – ікони, скульптурні форми, хрести, розп’яття, предмети єпископського одягу.

«Всі речі, які зараз є у музеї, могли бути знищені за Радянського Союзу, вивезені за часів незалежності України за кордон, – підкреслює священнослужитель. – Владика Микола Сімкайло збирав колекцію для церкви, її збережено».

Тепер її зможуть оглядати прикарпатці та гості області. Постійно в музеї сакрального мистецтва плануються тематичні виставки.

kolo1

kolo2

kolo5

kolo6

 

Джерело: Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації

В Івано-Франківську організували роботу регіонального штабу та медпункту для біженців
На Сході України тривають бойові дії, а отже особливої уваги, у тому числі й медичної, потребують люди, які переселилися до Івано-Франківська з південно-східних областей та АР Крим.  
На Прикарпатті підліток обікрав церкву
Днями в одному з храмів у Тлумацькому районі помітили, що пошкоджена печатка на скриньці, куди віруючі вносять пожертви.  
На Прикарпатті амністовано близько три сотні засуджених
Близько трьох сотень засуджених звільнили і сотням в’язнів скоротили невідбутий термін ув’язнення наполовину.  
Продовжується збір коштів на потреби військових АТО
Енергетики області організували акцію по збору коштів на потреби учасників АТО. Загалом потрібно придбати 100 комплектів термобілизни для воїнів, на що необхідні 55 тисяч гривень.  
В Івано-Франківську іноземні студенти несуть потенційну загрозу зараження вірусом Ебола?
Через загрозу поширення вірусу Ебола в Україні в Івано-Франківську всі студенти-іноземці стануть на облік в студентських лікарнях, і впродовж 21 дня за станом їхнього здоров'я спостерігатимуть лікарі.  
Завтра на Прикарпатті стартує Перший Гуцульський бізнес-форум
6-7 вересня в урочищі Запідок у селі Верхній Ясенів на Верховинщині відбудеться І Гуцульський бізнес-форум.  
Цьогоріч на Прикарпатті зареєструвались майже 360 іноземців
Протягом січня-серпня 2014 року у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків зареєструвалося 358 іноземних громадян.  
Послуга проходження діагностики магнітно-резонансної томографії є безоплатною
Лікаря обласного онкодиспансеру викрито на одержанні 2400 грн. неправомірної вигоди.   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".