nadia

Енкаведисти знущались над людьми перед розстрілом у Дем’яновому лазі, – керівник розкопок

СНПЧ Москва
CMS Joomla

demlaz

25 років тому під Івано-Франківськом віднайшли одне з найбільших поховань жертв сталінських репресій в урочищі Дем’янів лаз

Про те, як у 1989-му велись розкопки на цьому місці, та як вдалось вберегти від знищення докази – програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 23:00 на телеканалі ZIK) розповіли активісти.

Зі сльозами на очах Юліан Куйбіда, активіст товариства «Меморіал» в Івано-Франківську, згадує події вересня 1989го. Розповідає, що підійшов чоловік на розкопки і плакав, цілував землю, казав, що там його брат похований. Нібито брат зник, коли вчився в школі у десятому класі, і чоловік впізнав його за чоботами – сам їх пошив.

Судмедексперт, що працював на розкопках у Дем’яновому лазі, Омелян Левицький, розповів журналістам «Історичної правди» про знущання над страченими, які вдалось зафіксувати. Каже, енкаведисти стріляли у людей, як у капусту, знаходили навіть по 6 пострілів у черепі.

«Частина пострілів були або вхідні, або вихідні – таких знайшли 81 скелет, – розповідає судово-медичний експерт, – Бо стріляли в потилицю, а куля пройшла в рот, значить людина кричала тоді. А були навпаки, на потилиці вихід, а не було входу, це означає, що стріляли в рот або в око. Все свідчить про те, що людей катували там, їх мучили».

«Ми знайшли жінку, до якої колючим дротом була прикручена дитина. Експерти встановили це, – згадує керівник розкопок Роман Круцик, – Там багато жінок було знищено, познаходили довге жіноче волосся».

524 черепи знайшли у Дем’яновому лазі 25 років тому. Та це лише одне місце масових розстрілів із 112-ти тільки в Івано-франківській області.

 

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".