Івано-Франківська область на порозі екологічної катастрофи!

15395

Київський еколого-культурний центр заявив про можливу екологічну катастрофу в Івано-Франківській області. Як повідомляють екологи, плани будівництва деревообробного підприємства австрійської компанії Holzindustrie Schweighofer загрожують зниженням водопоглинання річок - і, як наслідок, повенями

 

"Європейське підприємство з більш ніж 300-річною історією збирається будувати своє дочірнє підприємство в Івано-Франківській області з гравію, який будуть діставати з місцевих річок. Тільки цього року для будівництва необхідно 500 000 тонн гравію. Для річок - це катастрофа. У пам'яті ще жива повінь 2008 року на Західній Україні, що спричинила загибель жителів регіону. Україна витратила мільярди на відновлення житла потерпілих та інфраструктури регіону. Це занадто висока ціна, яку повинна платити країна за незаконний і варварський видобуток гравію з річок", - кажуть екологи.

 

Як відзначають в Центрі, українське законодавство забороняє вивозити гравій, але браконьєри користуються лазівкою Статті 86 Водного кодексу України, яка дозволяє проводити так звані руслорегулюючі роботи. Таким чином, дії австрійської компанії можна розцінити як фінансування гравійного браконьєрства.

 

"Якщо вже на етапі будівництва Holzindustrie Schweighofer порушує екологічні норми і здоровий глузд, то під сумнівом виявляються плани компанії використовувати високі екологічні стандарти лісозаготівлі, які застосовуються в Європі", - вважають екологи.

 

Київський еколого-культурний центр відзначає, що листи на адресу керівництва компанії із закликом дотримуватися екологічне законодавство України поки залишаються без відповіді. При цьому екологи повідомили про свої плани звернутися з відкритим листом до посольства Австрії та австрійським ЗМІ про можливу екологічну катастрофу, пов'язану з діями Holzindustrie Schweighofer.

 

Наводимо повний текст листа екологів :

Відкритий лист українських екологів у центральний офіс Holzindustrie Schweighofer (Австрія)

Генеральному директору
Геральду Швайгоферу

Шановний пане Геральде!

Ми вітаємо рішення вашої компанії здійснити масштабні інвестиції в Україні. Вважаємо позитивним прихід в Україну поважної компанії з багаторічним успішним досвідом роботи, створення нових робочих місць. При цьому сподіваємося, що компанія принесе в нашу країну високі екологічні стандарти в галузі лісозаготівлі та деревообробки.

 

Але нас як екологів турбують і дивують вже перші практичні кроки компанії в України, які ми розцінюємо як наміри вести будівництво підприємства за рахунок українського довкілля. Саме так ми оцінюємо плани використати при будівництві підприємства гравій з русел гірських річок України. Особливої ж гостроти цим побоюванням надають масштаби: наскільки нам стало відомо, для будівництва вашого підприємства тільки цього року необхідно не менше 500 000 тонн гравію.

Світова й українська практика засвідчує значну шкоду довкіллю від видобування гравію з річок. Тим не менше ваша дочірня компанія "Швайгофер-Україна" і український генеральний підрядник, який відповідає за будівництво, ТОВ «Будівельна компанія "УКРБУДІНВЕСТ", а також залучена ним компанія "Донспецмонтаж" планують використовувати для будівництва гравій із гірських річок Західної України. Ще тривожніше нам робиться від того, що вищезазначені ТОВ "Будівельна компанія "УКРБУДІНВЕСТ" і ТОВ "Донспецмонтаж" мають дуже сумнівну репутацію (і багато інших статей з пошуку "альтком корупція").

Виїмка з річок регіону 500 000 тонн річкового гравію – це надзвичайне за своїми масштабами втручання у природні екосистеми, яке однозначно негативно вплине на екологічний стан і річок, і регіону в цілому.

Як відомо донні піщано-гравійні відклади грають важливу роль у підтриманні стабільності річкового русла, спроможності річки до самоочищення та як природні нерестовища. Відтак наслідками неконтрольованого видобутку гравію та піску будуть забруднення води, зниження водності, міграція русла, активізація водної ерозії берегів, зменшення фільтраційної спроможності річки, руйнування природних нерестовищ.

Внаслідок видобутку гравію та піску відбуваються зміни русла, зниження рівня води, порушення мандрування та інші наслідки, які у свою чергу знижують здатність річки до водопоглинання і тим самим збільшують вірогідність настання катастрофічних наслідків в результатів повеней.

Західна Україна за останні десятиліття пережила не одну таку стихію, на ліквідацію цих катастроф було витрачено мільярди гривень. Мали місце і людські жертви. Це занадто дорога ціна, яку українці не повинні платити через бажання будь-кого, у тому числі закордонного інвестора, збудувати свій бізнес з використанням природоруйнівних схем.

Ми задаємося питанням: якщо ваша компанія вже на етапі будівництва готова порушувати екологічні норми і діяти всупереч здоровому глузду, то чи будуть відповідати високим екологічним стандартам дії вже побудованого підприємства, яке безсумнівно буде впливати на процеси лісозаготівлі в Українських Карпатах та й у Карпатах в цілому. Вже сьогодні ми змушені спитати усіх: чи будуть стандарти роботи такого лісопереробного підприємства справді європейськими?

З огляду на усе вищесказане ми вимагаємо забезпечити будівництво об'єкта з дотриманням екологічних стандартів та законодавства України. Сподіваємося, що цього разу ми отримаємо належні гарантії та запевнення і нагадуємо, що ми вже направляли листа в український офіс «Швайгофер», але так і не отримали відповіді.

 

Зважаючи на обставини, ми будемо пильно стежити не тільки за самим будівництвом заводу а й за лісозаготівлею, яка буде проводитися для забезпечення промислових потужностей вашого нового підприємства та будемо інформувати про результати наших спостережень ЗМІ, громадськість та урядові інституції. Перші результати наших спостережень та побоювань ми вже оприлюднили у коментарях до відповідної статті, яка була опублікована 20 травня в газеті «Урядовий кур’єр» (примірник газети з перекладом статті додаємо до цього листа).

 

Ми також будемо звертатися до контролюючих державних органів, які зобов'язані проводити перевірку щодо дотримання всіх стандартів при будівництві.

 

Ми вважаємо, що видобування річкового гравію в таких великих кількостях -- це проблема національного масштабу і тому ми також будемо звертатися з відкритим листом до посольства Австрії в Україні.

 

Даний лист є відкритим і його отримають, зокрема, як українські так австрійські ЗМІ.

 

З повагою
Володимир Борейко, директор громадської екологічної організації "Київський еколого-культурний центр"
Борис Васильківський, голова громадстько-правової екологічної організації "ЕкоПраво-Київ"
Іван Парнікоза, кандидат біологічних наук
Олег Листопад, незалежний еколог

 

Джерело: From. ua

Доходи, нараховані до 3 серпня, не підлягають оподаткуванню військовим збором
Як відомо, з 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», яким тимчасово до 1 січня 2015 року запроваджено військовий збір. Про це повідомляє медіа - центр Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області.  
«Службовець» видурив у жінки золоті прикраси та монети
Шахраї вже не тільки «розводять» довірливих пенсіонерів по телефону, а й підстерігають їх на вулиці.  
Учень Верховинської школи став переможцем футбольного конкурсу ерудитів
Підбито результати футбольного конкурсу, оголошеного редакцією районної газети "Верховинські вісті". Умовами якого було розгадати і надіслати найшвидше правильні відповіді на кросворд, присвячений чемпіонату світу-2014 в Бразилії, який було надруковано у часописі (№28 за 18 липня).  
В Долинському лісі заблукав грибник
12 серпня о 18:20 год. на пункт зв’язку Державної пожежно-рятувальної частини №10 міста Долина Управління ДСНС в області надійшло повідомлення про те, що в районі гірського масиву Бескиди поблизу села Мислівка під час збирання грибів заблукав 60-річний житель міста Миколаїв Львівської області.  
"iPhone-4" за 300 гривень
Прес-служба УМВС України в Івано-Франківській області повідомляє, що вчора до Івано-Франківського міськвідділу міліції звернувся громадянин, котрий повідомив про те, що в нього викрали мобільний телефон марки «iPhone-4» чорного кольору.  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші партнери

123

Loading...

Ми в соцмережах

facebookvktwitterrss


2014. Портал новин Івано-Франківська. Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на zmist.if.ua. Розробка та дизайн "Західні інформаційні технології".