Останні події:
Війна – не привід, щоб не проводити реформу: Порошенко розповів франківським студентам про шлях України до ЄС... | Дмитро Ейдер: «Сподіваюся, що мій син та його побратими повернуться з московської неволі…»... | Перевірка піцерії, лікарні та погоня за мотоциклістом: до Калуша завітала програма “Інспектор. Міста” (відео)... | Івано-Франківськ: десять людей евакуювали під час нічної пожежі у багатоквартирному будинку по вулиці Коновальця (ФОТО)... | У скільки прикарпатцям обійдеться цьогорічний “Миколай”? (відеосюжет)... | В Тлумацькому районі шкільний автобус із дітьми опинився у кюветі (фото)... | В обласному військкоматі запевнили, що мобілізація на Прикарпатті не проводиться... | Багатодітна франківчанка благає врятувати її чоловіка... | Прикарпатські військові частини переведено у стан повної бойової готовності (відео)... | Прикарпатцям на замітку: Німеччина з 19 грудня відкриває двері для українських заробітчан... |

Неопалювальний сезон: франківці сплачують «космічні» рахунки за холодні батареї (фото)

Diti-merznut-u-shkoli-ta-ditsadku

Минуло півтора місяця від початку опалювального сезону в Івано-Франківську. Випав сніг і стовпчик термометра вже кілька ночей поспіль опускається нижче 10 градусів морозу. А 20 квартир в будинку по вулиці Коновальця, 95 досі не опалюються.

«Нам тільки справно приносять платіжки з космічними цінами за холодні батареї», – бідкаються мешканці.

В квартирі пенсіонерки Марії Михайлівни 13 градусів, а на кухні й того 9. Старенька розповідає, що платить за опалення попри те, що воно відсутнє, пишуть Версії.

«В хаті 13 градусів. Кажуть, що треба розвоздушувати. Я вчора розвоздушувала і вже сьогодні виливала ту воду. Потім ранком прийшли майстри зі СТЕКу і вони пробували, кажуть, що у вас розвоздушено. Але чому батареї холодні – я не знаю. Розумієте, мене від того холоду голова почала боліти. Я просто не можу. Щоб трохи зігрітися дві пляшки з гарячою водою кладу. Футболка, тепла сорочка, хустка шерстяна і шерстяні носки і так я сплю. Одіяло і плед зверха і так я накриваюся і сплю. Просто інакше я не можу вам передати, як то холодно. У кухні було 9 градусів, а тут 11 градусів тепла. І більше нема того тепла. Я за жовтень місяць 277 гривень я заплатила. А за що я заплатила? Що холодні батареї? Прийшли хлопці, щось вони там ходили, крутили і були пару днів теплі батареї, але потім знову холодні», – скаржиться Марія Михайлівна Білусяк.

Рятуються від холоду у власних оселях мешканці, хто як може: теплими речами, імпровізованими грілками з пляшок, наповнених гарячою водою. А хто має можливість – дозволяють собі ненадовго увімкнути електричні обігрівачі.

«Батареї холодні. Тут холодні і на кухні холодні. В цій хаті в мене дуже холодно, батарея ця не працює. Тут йде стояк, по стояку ледь тепла і все. Батарея холодна. На кухні – холодна. Зараз в кімнаті 19 градусів – це то, що я сьогодні зранку нагріла обігрівачем. Я обігріваюся електрикою. Плачу за електрику і плачу за газ. А бачите, як я ходжу? Як йду на кухню –  то я знімаю цей лабсардак, бо щось роблю на кухні і вже тепліше. Але як хочу подивитися телевізор – то ще треба накритися ковдрою, бо я замерзаю», – бідкається Ліда Михайлівна Більська.

На оплату комунальних платежів у пенсіонерки йде левова частина пенсії. Тож, віддаючи майже всі свої кошти, жінка не розуміє, чому в її квартирі досі холодно.

«За 2015 рік щомісячно я платила по 300 гривень, влітку завжди по 100 гривень. В 2016 році – 500 гривень, 400 гривень. В 2017 році – 1500 гривень, 1750 гривень. В 2018 році – 1000 гривень я заплатила в січні місяці, 2100 гривень далі. В жовтні місяці я заплатила 900 гривень за жовтень місяць, ще 236 гривень я винна, то вже на листопад я маю заплатити 1200 гривень. За що? За холодні батареї. Ми через день воюємо. Я в один день йду, Марія Михайлівна – в другий, інша Марія Михайлівна – в третій. Ми ходимо до цих хлопців. Щось вони прийдуть, покрутять, але в нас нічого немає. Здвигу ніякого. Вчора-позавчора в хаті було 16 градусів», – додає франківчанка.

У неопалювальному під’їзді будинку по Коновальця, 95 проживають фактично самі пенсіонерки. Старенькі розповідають, що кожного дня «штурмують» кабінети відповідальних та допомоги дочекатися не можуть.

«Того року я і ходила і писала. Три контролі в мене було і перевіряли, яка в мене температура. Весь час було 17 градусів. Ніхто з того нічого не робив, так і закінчилося на 17 градусах.  Поки син мені не купив обігрівач і вже каже, мамо, я вже світло заплачу, тільки не сиди в холодному. Так і було. А цей рік опять тої самої. Ну скільки можна терпіти, скажіть мені, будь ласка? Ми зверталися і на гарячу лінію, і писали, але то нічого не дає. Приходять перевірити, яка в мене температура, оце вони слідкують. Пишуть на два градуси більшу. У мене 19 градусів – написали 22, але я не додивилася і розписалася.  А потім дивлюся і думаю, Боже звідки у мене 22 градуси? А зараз холодно», – розповіла Стефанія Іванівна Курій.

«В четвер ми пообдзвонювали кругом, де тільки брали слухавку. Вони нам, а дівчата, у вас не розвоздушена система. Ми визивали хлопців з ТЕЦ, провірили – всюди розвоздушено, а тепла нема. У мене дитина мерзла, я зайшла – в її кімнаті батареї холодні. Ми написали звернення, віднесли вони в п’ятницю сюди на Станіславську і вони вже вчора прислали комісію перевірити температуру. У мене за жовтень місяць при холодних батареях прийшло 567 гривень заплатити. І де це видано?», – додала Марія Михайлівна Гаркавенко.

Подачу тепла до цього будинку здійснює СТЕК. У Теплоенергетичній компанії кажуть, що подають тепло справно. А ситуація з холодними батареями склалася через проблеми з внутрішньобудинковими тепломережами.

У комунальному підприємстві, яке обслуговує будинок – МІУКу, стверджують, що вина у старих мережах, які давно потрібно було замінити.

«Там стався порив і вчора працювало Теплокомуненерго, так як нами є заключена угода на обслуговування внутрішньо-будинкових мереж центрального опалення з Теплокомуненерго. Зовнішні мережі належать СТЕКу, вони подають теплоносій, а внутрішні будинкові мережі обслуговує Теплокомуненерго, але по договору з нами. Тому ми проводили вчора роботи і будинок вчора запустили. Якщо перекривали будинок весь по опаленню тільки стояк, тому, що кажу, мережі є в незадовільному стані. Ми змушені були перекривати цілий будинок», – пояснив Віктор Коржак, інженер КП МІУК.

Ціна тепла в оселях мешканців – понад сто тисяч гривень.

«Якщо робити суто п’ятиповерхову частину, там де був порив, то це в районі ста, ста двадцяти тисяч. А якщо брати весь комплекс робіт по всьому будинку, аби зробити його з проектом з гідравлічним розрахунком – це порядка півмільйона гривень», – додав Віктор Коржак, інженер КП МІУК.

Натомість, у комунальному підприємстві радять людям організуватися, зібрати збори, прийняти рішення, звернутися до відповідного управителя (МІУКу), аби були проведені ремонтні роботи. Дещо вони можуть бути компенсовані з міського бюджету. Адже, в Івано-Франківську діє програма співфінансування, тож оплату частини коштів за заміну мереж теплопостачання місто бере на себе.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках