Останні події:
Танці та історії своєї молодості: на Прикарпатті для людей поважного віку влаштували “Осінній бал” (відео)... | Прокуратура Івано-Франківська вимагає повернути державі землю загальною вартістю майже півтора мільйона гривень... | Зима у Карпатах: на Чорногірському хребті – сніг та мороз (фото)... | У Коломиї дівчина розшукує свого батька, якого ніколи не бачила (фото+відео)... | Прикарпатцям на замітку: грошові перекази з-за кордону впливають на субсидію... | Всі повноваження збережені, – Богдан Гриновецький про новостворений Івано-Франківський апеляційний суд (відео)... | Івано-Франківська ОТГ може з’явитись після виборів наступного року, – Руслан Марцінків... | Франківські поліцейські затримали на Надвірнянщині небезпечну злочинну групу (ФОТО)... | В Загвізді через пожежу без житла залишилась жінка з двома дітьми... | Асфальт в калюжі: мешканці скаржаться на якість ремонту дороги між Франківськом та Загвіздям (фото)... |

Земельний податок для лісових господарств: прикарпатські громади отримають понад 200 мільйонів гривень

LIS-498576

Про це стало відомо під час прес-конференції, присвяченої підписанню Президентом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу».

Згідно нововведень, землі покриті лісом, стали об’єктом земельного податку. Відомо, що середня лісистість Івано-Франківської області складає 42%. Загальна площа земель лісового фонду складає 620 тис га землі, пишуть Версії.

Раніше, за 27 років незалежності Української держави при 42% лісистості Івано-Франківської області ніхто не піднімав питання щодо необхідності сплати земельного податку лісовими господарствами. За цей час ліс вирубувався, вивозився до недавнього часу у вигляді кругляка, розбивались дороги сіл. Тож, Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття за підтримки народних депутатів України ініціювали зміни, для того, щоб прикарпатські громади та органи місцевого самоврядування отримали додаткові фінансові ресурси.

«Повинен бути грамотний баланс між інтересами органів місцевого самоврядування з економічною ефективністю роботи державних лісгоспів. Якщо буде застосована ставка земельного податку в 1%, в середньому – це 300 гривень за гектар, а ми маємо 620 тисяч гектарів, то в рік буде надходити до бюджетів місцевих громад 200 мільйонів гривень», – заявив народний депутат України Юрій Соловей.

На рівнинній території громаді за всі землі сплачується земельний податок. А це, за словами експертів, призводило до нерівномірного розвитку гірських територій. Кажуть, що такий дисбаланс потрібно було виправити. «Громади, які утворені в області зараз з лісів не отримують фактично жодних надходжень.

Ми вивчали досвід ЄС і було прийнято рішення лобіювати зміни до законодавства щодо оподаткування площ, які заходяться під лісами. Прийнятий Закон дає можливість громадам вже з 1 січня 2019 року отримувати додаткові надходження до власних бюджетів», – відзначив директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей. Голова Білоберізької ОТГ, першої високогірної громади в Україні, Дмитро Іванюк відзначив, що Закон дозволить наповнити додатковим фінансовим ресурсом бюджети громад. Однак, запевнив, що не тиснутиме на лісові господарства.

«В нас є 4600 га території, з них 2800 га покрито лісами – це 62%. Наша громада за два роки існування від лісу нічого не отримувала – лише розбиті дороги та конфлікт з населенням за те, що незадоволені вирубками. На сьогоднішній день Закон говорить, що податок можна встановлювати до 5%. Ми прекрасно розуміємо, що такий відсоток буде невигідним для лісових господарств. Ми дійшли цілі від 0,5% до 1%. Можливе подорожчання для ділової деревини. Однак, є домовленість, щоб дрова не дорожчали», – пояснив Дмитро Іванюк.

Для Івано-Франківщини – це історичний закон, який буде працювати завжди, переконує народний депутат України Юрій Соловей.

«Це колосальний поштовх для розвитку гірських територій. Для прикладу, якщо візьмемо Верховинщину, то вже з наступного року, якщо будуть оформлені всі землі і здійснені всі необхідні заходи –район отримає близько 30 мільйонів гривень на свій розвиток. Весь бюджет розвитку сьогодні Верховинського району складає 1,8 мільйона гривень. Тому, однозначно цей закон потрібен», – підсумував парламентар.




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках