Останні події:
Прикарпатські рятувальники радять, як не стати жертвами блискавки (інфографіка)... | Після добудови нового моста на Пасічну у Франківську візьмуться за капітальний ремонт старого... | Франківцям показали культову виставу «Річард ІІІ» (фото)... | На Прикарпатті шість посадових осіб лісгоспу притягнуто до дисциплінарної відповідальності... | На Прикарпатті суддя приховав 200 тисяч гривень доходу... | В цьому році Прикарпатський національний університет виграв дуже престижний гранд на майже 1 млн євро... | 19-річна Елеонора Джичка стала “Міс Івано-Франківська-2018” (фоторепортаж)... | Фітнес-тренер з Івано-Франківська Лілія Орехова стала чемпіонкою України з бодібілдигну та атлетизму (фото)... | Франківська гімнастка виборола “золото” на Всесвітній літній Гімназіаді серед школярів, що проходила у Марокко (фото)... | Ходіть в гори, це – круто: фотограф з Долини розповів про похід на Боржаву (фото)... |

Мешканці Верховини можуть залишитися без лікарні (відео)

MED-reform-398567305

Тріщини у стінах, стеля тече і один санвузол на весь корпус. У таких умовах лікують жителів Верховини на Івано-Франківщині. Медики самотужки роблять ремонти, але стан будівлі лишається жалюгідним. Нове ж приміщення не можуть добудувати уже сорок років.

Верховинська центральна районна лікарня. Ось ця будівля головний корпус. Колись вона належала польській агрономічній школі, нині тут хірургія. Поруч інфекційне відділення, розташоване в колишній стайні. В палатах вже давно буквально сиплеться стеля, - пише Зміст з посиланням на Подробиці. 

"Бо там дощ падає, і що ми не робили - і запінювали, і замальовували, і замащували, все одно та стелина падає", - говорить Світлана Кутащук, медсестра інфекційного відділення.

Але найгірша ситуація у терапевтичному відділенні. Ці два корпуси збудовані ще в позаминулому столітті. Дерев'яний каркас руйнується, через це всі стіни у тріщинах.

"Ми кожного року робимо ремонти, але роби, не роби - все рівно стіни просідають".

У палаті, де лежить Марія Григорівна, прямо біля ліжка величезна щілина. Працівники лікарні заповнили її монтажною піною, однак з вулиці, каже жінка, все одно задуває.

"Бо якби були не заткали тріщину, на мене був би вітер звідти дув. Холодно би було".

З дев'яти корпусів лікарні, каже головний лікар, сьогодні лише один придатний для використання. Решта - давно підлягають знесенню.

"Стоїть питання про взагалі закриття тих корпусів. Вони абсолютно непридатні до використання як лікувальна установа. Пацієнтів ми не маємо куди переселити", - говорить Микола Ілюк, головний лікар Верховинської ЦРЛ.

Єдиний вихід, кажуть лікарі, це переїхати в нову лікарню. Будувати приміщення вже почали ще сорок років тому. Але ось закінчити й досі не можуть. Щоб повністю завершити будівництво потрібно щонайменше 50 мільйонів гривень.

"Коштів, які б мав район на співфінасування, на даному етапі немає. Але за рахунок коштів обласного бюджету, ну, і, можна буде йти на державний фонд регіонального розвитку або через соцекономрозвиток і випрошувати кошти, щоб ту лікарню закінчити", - говорить Іван Шкиндюк, голова Верховинської районної ради.

Щоправда, чиновники не виключають, що процес виділення грошей може затягтися на роки. А чи витримають до того часу старенькі корпуси нинішньої лікарні прогнозувати не беруться.

На відео з 01:38




Погода
Погода в Івано-Франківську

вологість:

тиск:

вітер:

Курси валют

Курси долара, євро і рубля по банках