Останні події:
Прокуратура розпочала розслідування за фактом привласнення 150 тис. грн службовцями Рогатинської РДА ... | На Прикарпатті в автомобілі нетверезого чоловіка поліцейські виявили понад кілограм маріхуани. ФОТО... | Європейський банк надасть 200 млн євро на транспортну інфраструктуру в Україні – частина грошей перепаде і Франківську... | За борги банк забрав у екс-депутата Ольги Сікори готель «Прикарпатський», який оцінив у 50 мільйонів... | На Прикарпатті тривають масштабні навчання молодих пілотів. ВІДЕО... | Прикарпатські енергетики попереджають про можливі перебої електропостачання... | Чергове смертельне ДТП на Прикарпатті... | З початку року лікарі знайшли пухлини у 36 маленьких буковинців. ВІДЕО... | Ексклюзивна аерозйомка ділянки під львівський сміттєпереробний завод. ВІДЕО... | На Сарненщині правоохоронці виявили підпільний гральний заклад. ВІДЕО... |

На Прикарпатті батьки не пускають першокласників на уроки іноземної мови

angliyskiy-dlya-detey

У Перегінській загальноосвітній школі на Рожнятівщині батьки учнів перших класів не пускають дітей на уроки німецької мови, вимагаючи, щоб англійська мова у них викладалася як основна іноземна.

Про це повідомив сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова директор навчального закладу Іван Депутович.
Перегінська школа є найбільшою у Рожнятівському районі і претендує на те, щоб у майбутньому стати опорною школою. Наразі тут є чотири перших класи, де навчається 113 дітей. На уроки іноземної мови вони поділені на шість підгруп, чотири з яких вивчають англійську мову, а дві – німецьку. Друга іноземна мова (німецька чи англійська відповідно) має бути введена з 5 класу для усіх учнів. Однак це не влаштовує батьків "німецькомовних" дітей, які звертались вже не лише до дирекції школи, а й до управлінь освіти на районному та обласному рівнях, щоб англійську мову їх діти вивчали як основну. Однак відповідей поки що не отримали.
Дирекція побоюється, що якщо піти на поступки батькам, то це може спровокувати нові конфлікти і з часом німецька мова може зникнути не лише у цій школі, а й в інших. До слова, у навчальному закладі працює 13 вчителів іноземних мов, з яких семеро викладають англійську, четверо – німецьку та двоє – обидві мови.
Член комісії Дмитро Дзвінчук додав, що ризик зникнення німецької мови з програми навчання таки існує.
"В 90-х роках з навчальної програми повністю зникла іспанська мова, яка є третьою за популярністю у світі, і майже повністю зникла французька мова. Це може статися і з німецькою мовою, адже не так багато закладів залишилося по області, які навчають німецької мови", – зазначив Дзвінчук.
Серед запропонованих варіантів вирішення проблеми на засіданні комісії прозвучало введення другої іноземної мови вже з другого класу. Таким чином діти зможуть вже з наступного року почати вивчати обидві мови. Наразі англійська для "німців" викладається лише факультативно, але це батьків також не влаштовує.
Заступник директора департаменту освіти Івано-Франківської ОДА Іван Будзак зазначив, що ситуація, яка склалася у Перегінській школі, більш складна психологічно, ніж юридично. Тому потрібно шукати компроміси першочергово із батьками учнів. Таким чином, комісія вирішила відправити до цього закладу представника Департаменту, щоб на місці поговорити і з вчителями, і з батьками, і відповідно шукати вирішення конфліктної ситуації.

Додати коментар

Захисний код
Оновити