ЦВК «розігнала» Івано-Франківську ОВК

xIHgQrUCpDk

Про дострокове припинення повноважень усього складу Івано-Франківської обласної виборчої комісії повідомили на сайті ЦВК.

У постанові ЦВК № 404 йдеться про те, що 25 серпня 2016 року до ЦВКУ надійшло звернення Жарського Т.В. , представника кандидата в депутати Івано-Франківської обласної ради Ткачук Марії Михайлівни, у якому він повідомляє про неприйняття Івано-Франківською обласною виборчою комісією рішення щодо реєстрації Ткачук М.М. депутатом указаної ради, пише ГК.

Згідно з постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2015 року повноваження Коцюра С.П. як депутата Івано-Франківської обласної ради припинено достроково відповідно до вимог статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”. Тому суд визнав протиправною бездіяльність Івано-Франківської обласної виборчої комісії щодо невирішення питання реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради.

За результатом розгляду аналогічного звернення Жарського Т.В. від 29 червня 2016 року ЦВК листом від 7 липня 2016 року звернулася до Івано-Франківської ОВК з проханням надіслати копію відповідного рішення. Однак таке рішення до Комісії не надійшло. Натомість 12 вересня 2016 року до Комісії надійшли копії протоколів засідань Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 5 грудня по 8 серпня 2016 року Із зазначених копій протоколів стає очевидним те, що питання про реєстрацію Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради виносилося на розгляд комісії, проте відповідного рішення прийнято не було. За таких обставин ЦВК постановою від 16 вересня 2016 року № 393 “Про окремі питання діяльності Івано-Франківської обласної виборчої комісії” зобов’язала Івано-Франківську ОВК до 23 вересня 2016 року вирішити в установленому законодавством України порядку питання стосовно визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради та невідкладно надіслати до Комісії копії відповідних рішень, прийнятих за результатами розгляду зазначеного питання.

“З метою отримання інформації щодо виконання вказаної постанови Центральною виборчою комісією надіслано запит до Івано-Франківської обласної виборчої комісії з вимогою до 18 години 26 вересня 2016 року надіслати копії відповідних постанов. До Центральної виборчої комісії 30 вересня 2016 року надійшов лист за підписом голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії Юрчишина В.Д. разом з доданою до нього копією протоколу засідання цієї комісії від 27 вересня 2016 року № 26. Із вказаного протоколу вбачається, що питання визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради виносилось на розгляд Івано-Франківської обласної виборчої комісії, однак відповідних рішень на засіданні прийнято не було. Тому ЦВК керуючись Законом України “Про місцеві вибори” відповідно до частини першої статті 20 Закону виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори, – йдеться у постанові.

Невирішення Івано-Франківською обласною виборчою комісією питання стосовно визнання обраною та реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради свідчить про невиконання цією територіальною виборчою комісією постанови Центральної виборчої комісії від 16 вересня 2016 року № 393 та вказує на порушення нею частини четвертої статті 19, частини сімнадцятої статті 27 Закону та частини першої статті 13 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”. Всі обставини дають ЦВК підстави для встановлення факту одноразового грубого порушення Івано-Франківською обласною виборчою комісією законів України. Склад Івано-Франківської обласної виборчої комісії сформовано постановою Центральної виборчої комісії від 6 вересня 2015 року № 230. З огляду на наведене Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Івано-Франківської обласної виборчої комісії”.

Нагадаємо, 10 лютого Івано-Франківська обласна виборча комісія (ОВК) зібралася на чергове засідання. На порядку денному – питання щодо визнання депутатом обласної ради Марію Ткачук. Стосовно цього питання є рішення суду, більше того, відкрито виконавче провадження. А ще раніше голова ОВК Віталій Юрчишин повідомляв, що Ткачук М.М. надсилає йому незрозумілі смс-повідомлення.

Додати коментар

Захисний код
Оновити