Стало відомо, скільки Івано-Франківськ зекономив завдяки системі електронних закупівель

MDQwNA

З 1 серпня 2016 року всі державні тендери в Україні мають проводитись виключно в електронній системі ProZorro. Електронна система закупівель працює в Україні з 2015 року, але тільки з серпня закупівлі в межах цієї системи стали обов’язковими для державних структур.

Обов’язковими через систему є всі надпорогові тендери, тобто на суму більше 200 тисяч гривень для товарів і більше 1,5 млн гривень – для послуг, пише ГК.

Головна мета системи – зробити закупівлі відкритими, прозорими і доступними для всіх. Та замінити проведення тендерів “в паперових папках”, показавши процес відбору, виконавця чи постачальника товарів.

Закупівлі проходять у формі аукціону. Замовник оголошує про закупівлю і виставляє термін, протягом якого потенційні постачальники можуть задавати питання щодо закупівлі. Після періоду уточнень постачальники вносять в систему свої цінові пропозиції, які ніхто не бачить.

Після цього проходить три раунди по зниженню ціни між учасниками. При цьому назви компаній-учасниць розкриваються вже після останнього раунду, коли відома найнижча ціна. У самій системі закупівлі поділяються на допорогові та надпорогові.

Закупівлі на суму до 200 тисяч гривень для товарів і до 1,5 мільйона гривень для послуг вважаються допорогових. Все, що вище цієї суми, переходить у надпорогові закупівлі.

Від початку 2016 року, здійснюючи закупівлі в електронній системі, Івано-Франківську вдалось зекономити близько 6 мільйонів гривень. Цьогоріч структури Івано-Франківська провели 278 тендерів.

Додати коментар

Захисний код
Оновити