Останні події:

Франківці придумали, як врятувати занедбане озеро біля 21-ої школи

v3idnh7cdcy1

В Івано-Франківську вчора, 25 серпня, відбулися громадські слухання щодо порятунку невеличкого озера, яке знаходиться на вулиці Слави Стецько.

Колись це озерце було улюбленим місцем відпочинку місцевих мешканців, у ньому навіть купалися. Але з часом водойма перетворилася на болото, яке поступово добивають сміттям ті ж місцеві люди, пише Курс.
Представник оргкомітету з проведення громадських слухань Сергій Чирва побоюється, що це озеро спіткає така ж доля, як і озер у Крихівцях, – його засиплять і забудують.
Озеро знаходиться на балансі КП "Водоекотехпрому" і, за словами працівників компанії, вони його періодично очищують. Проте, стверджують місцеві, прибираються лише береги. Шляхи надходження води засмітилися, вода прибуває лиш після дощів.
“Є в нас для того гідрологи, які можуть зробити кілька свердловин, подивитись, де є вода і прорахувати, до якого рівня озеро може заповнитись? В нас немає для цього спеціалістів”, – говорить начальник служби мереж водовідведення КП "Водоекотехпром" Богдан Нищук.
Громадськість хоче добитися від влади відновлення відпочинкової зони, але, за словами одного з ініціаторів порятунку озера Василя Кедика, влада проігнорувала звернення людей.
“Наше завдання зараз – це спонукати владу робити щось із цим озером. В такому стані, в якому є, воно бути не може. Це насправді чудове рекреаційне місце, - каже Василь Кедик. – Реакції міської влади не було ніякої. Розпорядження міського голови про проведення громадських слухань ми не дочекалися. Ініціативна група, керуючись статутом міста, сама організувалася, призначили громадські слухання”
На громадські слухання прийшли і представники влади. У Департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою про цю проблему знають, але розводять руками – без коштів відновити озеро неможливо.
"Перш за все потрібно прийняти принципове рішення, що тут буде. Чи це буде озеро, чи ми його засипемо і зробимо там дитячий майданчик? По-друге, якщо ми хочемо тут бачити озеро, ми маємо зрозуміти, що треба зробити, щоб це озеро далі існувало. Як мінімум, потрібно зробити проект", - розповів директор департаменту Михайло Смушак.
Сам чиновник схиляється до збереження водойми:
"Я схиляюсь до того, що такі озера повинні існувати... Їх і так є небагато. Потрібно шукати, як його утримати, адже там зараз смітник, грубо кажучи. Ми раз на місяць прийдемо, поприбираємо, але там такий «контингент», який дуже швидко засмітить його знову", - додав керівник департаменту.
Громада пропонує передати водойму на баланс КП “Центр розвитку міста та рекреації”. Заступник директора Центру Мар’ян Вагилевич запевнив, що готові взяти на баланс це озеро та очистити його, але рішення повинні ухвалити депутати міськради на сесії.
Окрім цього, 17 вересня мешканці вийдуть на толоку та очистять прилеглу територію.

Додати коментар

Захисний код
Оновити