Влада Івано-Франківщини звернулась по допомогу до ЄС та ОБСЄ через екологічну ситуацію

maxresdefault

Йдеться про ліквідацію наслідків діяльності Калуського гірничопромислового комплексу, а також заходів, пов’язаних із запобіганням загрози транскордонного забруднення водних об’єктів басейну Дністра.

Облдержадміністрація звернулась до Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міністерства екології та природних ресурсів України, Представництва Європейського Союзу в Україні по фінансову допомогу для негайного вирішення екологічних проблем Калуського гірничопромислового комплексу. Про це УНН повідомили в Івано-Франківській ОДА.
“Направлено звернення до Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міністерства екології та природних ресурсів України, Представництва Європейського Союзу в Україні, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України, Всеукраїнської екологічної громадської організації „Мама-86“, Всеукраїнської екологічної ліги щодо залучення інвестицій та фінансової допомоги з метою негайного вирішення екологічних проблем Калуського гірничопромислового комплексу та надання науково обгрунтованих висновків та пропозицій можливості їх реалізації”, — повідомили в облдержадміністрації.
Мова йде про ліквідацію наслідків діяльності Калуського гірничопромислового комплексу, а також заходів, пов’язаних із запобіганням загрози транскордонного забруднення водних об’єктів басейну Дністра. Наразі контроль за ситуацією здійснюється лише місцевими службами.
“На виконання Указу Президента України від 10.02.2010 р. № 145 „Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації“ та з метою постійного контролю за станом водоносних горизонтів в зоні впливу Домбровського кар’єру Калуським міськрайонним управлінням Держсанепідемслужби, Державною екологічною інспекцією в області постійно проводяться дослідження якості води на вміст допустимого рівня концентрації гексахлорбензолу”, — повідомили в Івано-Франківській ОДА.
При цьому в облдержадміністрації наголосили, що ще у лютому поточного року звернулися до Мінприроди щодо сприяння у виділенні з Держбюджету коштів для здійснення невідкладних прирородоохоронних заходів на території Калуського гірничопромисловго району області.
Довідка УНН. Гексахлорбензол — політропна отрута. Найбільш ранні зміни спостерігаються з боку печінки, центральної нервової і серцево-судинної систем. Порушує порфіриновий обмін, володіє кумулятивним ефектом.
Нагадаємо, через погіршення екологічної ситуації в Україні голова підкомітету Верховної Ради з питань державної політики у сфері поводження з відходами Сергій Тригубенко у вересні скликає спеціальне засідання. Метою засідання є аудит ситуації та обговорення оновлення законодавчої бази, направленої на вирішення нагальних проблем у сфері.
Як раніше повідомляв УНН, Рахункова палата нещодавно перевірила виконання Україною вимог Базельської конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх видаленням. Згідно з аудитом Рахункової палати України, небезпечні відходи завозяться, транспортуються і вивозяться з країни практично безконтрольно.
Наприклад, вантажі з небезпечними відходами на кордоні з Україною не проходять опломбування, а отже проконтролювати подальшу долю небезпечних відходів на території України неможливо.
Експерти заявляють, що влада України “грається” з небезпечними відходами, наражаючи на небезпеку людей.
Особливо безконтрольною залишається сфера поводження та утилізації небезпечних відходів.
Передбачалося, що ситуацію змінить прийняття нових нормативних актів та законопроектів, які встановлять жорсткий контроль за сферою. Однак законопроекти були проігноровані більшістю депутатів, а відтак - провалені у парламенті.
Кабмін затвердив ліцензійні умови для підприємств, які займаються або ж планують займатися утилізацією небезпечних відходів. Однак для отримання ліцензії на такий вид діяльності підприємству-претенденту досить документально повідомити Мінекології про те, що для цього у них є все необхідне обладнання і потужності. І вже через 5 днів Мінекології видасть такому підприємству ліцензію.
При цьому ні Мінекології, ні будь-який інший орган влади не перевірятиме достовірність зазначених даних. Основний критерій — щоб зазначена підприємством інформація збігалася з вимогами затверджених ліцензійних умов.
Також нагадаємо, за минулий рік в Україні було утворено понад 312 млн тонн небезпечних відходів, або приблизно по 7 тонн на кожного українця.

Додати коментар

Захисний код
Оновити