«Залучанський слід»: афганця в Снятині підірвали за викриття «схеми» на коштах для інвалідів

1-5

Злочинна схема, яку реалізовувало Залучанське угрупування призвело до того, що інвалід, який мав отримати кошти на купівлю будинку, тепер не має ні житла, ні грошей.

А активіст, який боровся за справедливість підірвався на розтяжці і з важкими травмами знаходиться в лікарні. Зараз проводиться розслідування щодо ймовірного теракту.
Нагадаємо, днями у місті Снятин 58-річний заступник директора територіального центру соціального забезпечення РДА Дмитро Сідлярчук, ветеран війни в Афганістані та член громадської ради Снятинського району, повертаючись додому, відчинивши на воротах хвіртку до свого обійстя, підірвався на професійно встановленій розтяжці. Зі сторони подвір’я здетонував вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху чоловік одержав численні травми та був терміново госпіталізований. Постраждала також і сусідка Дмитра Сідлярчука, яка у момент вибуху знаходилася неподалік. Жінка отримала поранення голови і грудної клітки. Чудом не постраждали інші снятинчани, адже місце, де відбувся вибух, знаходиться поруч зі школою, тут ходять перехожі, пишуть Версії.

З огляду на це, замах на життя чиновника можна розглядати як теракт, адже територія, де він проживає (саме там трапився вибух) є публічним місцем, де щодня перебувають багато людей та дітей.

Де шукати винних?

У неспокійний для держави час проведення АТО, на жаль, на руках українців багато зброї. З одного боку ми вже давно звикли до вибухів у відносно мирних містах під час тих чи інших «розборок». Тому не дивно, що в перші дні після вибуху, відверто кажучи, не відчувалося значної уваги громадськості та ЗМІ до «справи Сідлярчука».

Ситуація змінилася після того, як місцеві активісти почали пікетувати поліцію Снятина та озвучили звернення до органів влади. Як наслідок, виявились факти, від яких у багатьох чиновників Прикарпаття пройшов мороз по шкірі.

Зокрема встановлено, що підрив Дмитра Сідлярчука пов’язаний, як це не дивно прозвучить, із діяльністю департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА, в тому числі окремих посадових осіб.


Як працює схема вимагання коштів?

На сесіях райради Дмитро Сідлярчук неодноразово озвучував інформацію про оборудки з освоєнням коштів для неповносправних та факти бандитських схем «віджимання» коштів, які держава виділяла для покращення житлових умов інвалідів.

Схема працює так: через департамент соц.політики знаходять інваліда на якого виділяють кошти з бюджетів області, району чи міста для закупівлі житла.

Паралельно, в одному з віддалених сіл наперед знаходиться недороге, закинуте і часом непридатне для життя помешкання(ймовірно воно навіть дістається ділкам безкоштовно). Бюджетні кошти переводять на рахунки інваліда нібито для купівлі саме цього житла. Від помешкання, як то кажуть: «він уже не зможе відмовитись». Далі злочинці «тиснуть» на інваліда, шляхом обману чи «пряника», і тоді кошти освоюються готівково вже іншими особами. Якщо людину не влаштовує «нове» помешкання, яке нав’язують, йому грозять, мовляв, це єдиний варіант, інакше «не отримаєш нічого». Випадок, про який заявляв Сідлярчук напередодні теракту, саме з цієї “опери”.


«Справа Бойчука»
Снятинець Василь Бойчук є якраз інвалідом дитинства ІІ-ї групи, на якому вирішили нажитися нечесні на руку чиновники. На покращення умов життя неповносправного громадянина з бюджетів різних рівнів було виділено 380 тисяч гривень.

За словами чоловіка, чиновники Департаменту соцполітики пообіцяли придбати будинок в селі Попельники, який знаходиться за 20 кілометрів від міста. І наполегливо запевняли його погодитися на придбання такого «житла». Річ у тім, що будинок непридатний для проживання: стріха протікає, стіни покриті грибком, газопостачання відрізане, немає ні ванної кімнати, ні туалету, а криниця поруч хати замулена. І взагалі невідомо, чи є документи на те «помешкання». Коли Бойчук про це дізнався – звичайно відмовився приймати житло. Утім, йому почали погрожувати. Під тиском мешканця с. Залуччя Снятинського району Миколи Романюка, який в розмові з інвалідом посилається на вказівки Лесі Бурдяк(очолює Департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА), Бойчук погоджується на житло та віддає “ділкам” гроші. Ті обіцяють, що витратять їх на купівлю будинку в Попельниках.

За словами Дмитра Сідлярчука перші 300 000 гривень зняли з рахунку в Снятинському ощадбанку 21 червня. 80 000 – зняли 23 червня. Гроші Бойчук віддав Романюку. Про це, начебто, має бути відеозапис в відділенні Ощадного банку, – каже Сідлярчук.

Зараз інвалід Бойчук залишився без грошей і без обіцяного будинку. За
інформацією Версій чоловікові пропонували 500 тисяч гривень за «мовчання».


Залучанський слід і Косів

Цікаво, що схожа корупційна оборудка провертається і у місті Косів. Сім’я з чотирьох дітей, які мешкали до повноліття в місцевому сиротинці, має тепер отримати житло, оскільки двоє досягли повноліття. Департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА оголосив суму в 695 тисяч гривень необхідну для закупівлі помешкання.

При цьому, районна рада та міська рада повинні долучитися до співфінансування та внести субвенцію у розмірі 50 тисяч гривень кожна. Косівська міська рада здійснила перші виплати у визначені терміни. Проте, згодом в міської та районної ради виникли запитання щодо документів на житло та житлових умов для діток. Виявилося, що помешкання, яке пропонувалось департаментом соцполітики для чотирьох дітей площею 87 квадратних метрів. Однак, з них житлова полоща – всього 40 квадратних метрів. Цього явно замало для чотирьох осіб. Та й сума(695 тисяч гривень) за закинуте помешкання в сільській глухомані, очевидно, явно завищена.

Наразі в Косові створена комісія в міській і районній раді для того, аби вирішити питання з пошуком житла для неповносправних. Зараз діти перебувають в місцевому сиротинці і теж не отримали житла.
А найцікавіше те, що житло косівчанам, працівники Департаменту соцполітики знайшли в селі Завалля Снятинського району. Це біля того самого Залуччя – рідного села згаданого нами авторитета Романюка та… начальника Департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА Лесі Бурдяк. Як і у випадку із виділенням закинутого помешкання в Попельниках Снятинського району, будинок не придатний для нормального проживання сім’ї, тим паче неповносправних.
Принциповий афганець

Афганець Дмитро Сідлярчук надав розголосу цій проблемі і поплатився. Спочатку його хотіли «взяти» погрозами. Кілька тижнів тому повибивали вікна в його помешканні та кинули в кімнату фекалії. Згодом, приваблювали «пряником» (новою посадою в соціальній сфері району). Все для того, аби змусити мовчати. А далі – замах на життя.
Зараз потерпілий знаходиться в лікарні, частину осколків з його тіла вже видалено. Проте, лікарі кажуть, що у активіста дуже складна ситуація зі здоров’ям, оскільки ті частинки металу, які залишились, можуть дати ускладнення.

Тим не менш, Дмитро не полишає оптимізму, і каже, що Бог його уберіг, адже він чудом встиг відвернутись від вибохової хвилі. Наче спрацювала давня, ще афганська реакція. Повернись він обличчям до гранати – міг не вижити. Тепер, каже, буде йти до кінця.



Попри вимоги снятинських активістів та очевидну ймовірність летальних випадків серед необмеженого кола людей внаслідок вибуху, правоохоронці не кваліфікували злочин, як теракт. Та й взагалі, в перший день після події поліція не надала уваги цьому безпрецедентному випадку. За словами очевидців, поки на місце події їхали спеціалісти з області, місцеві правоохоронці навіть не обгородили місце злочину. Кажуть, що там ходили всі охочі, тому можливі сліди зловмисника були затоптані.

За три тижні до трагічного випадку була написана заява до поліції від потерпілого, про те, що йому погрожували представники місцевого авторитета Романюка, призначали зустрічі. На жаль поліція не відреагувала, не попередила злочин…

Вже згодом, за цим фактом були внесені відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч.2 статті 15 (замах на злочин), – ч.2 п.5 статті 115 (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) Кримінального кодексу України.

За інформацією Версій, у підозрюваного Романюка під час обшуку вдома правоохоронцями було виявлено зброю та наркотики, але чоловік продовжує знаходитися на волі.

Снятинські активісти, які вчора пікетували поліцію та ініціювали сесію райради вже готуються до подальших акцій протесту. На місце події прибув нардеп Юрій Соловей. Він особисто зустрівся з Дмитром Сідлярчуком. Під час зустрічі повідомив, що вже надіслав звернення до Генеральної прокуратури, звернувся до обласного прокурора щодо забезпечення безпеки потерпілого, приставлення охорони та пообіцяв пильно стежити за ходом розслідування.

Схоже, резонансна «справа Сідлярчука» може стати «лакмусовим папірцем» для керівництва області та перевіркою на профпридатність для оновлених правоохоронних структур області.

Чи знайдуть та доведуть провину усіх, хто знав та кришував «схему» на коштах соцполітики? Чи покарають винних у спробі вбивства з можливими тяжкими наслідками для оточуючих? Чи покаже регіональна влада владу!? Відповіді на ці питання має дати Прокуратура, Поліція та ОДА вже найближчим часом.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити