Івано-Франківськ цього року може отримати найкращу велодоріжку в Україні

DSC00146-890x395

Як повідомив керівник громадської організації «Вело-Франківськ» Назар Рогів, цього року у нашому місті може з’явитися найкраща велодоріжка в Україні.

Саме таку амбітну мету поставили перед собою проектанти, будівельники і активісти, які брали безпосередню участь у розробці проекту велодоріжки на набережній. Як буде виглядати велодоріжка на набережній Стефаника, можна побачити на сторінках організації у соцмережах.

"У процесі розробки проектно-кошторисної документації були враховані всі сучасні вимоги до будівництва велоінфраструктури, використаний передовий європейський досвід" – каже архітектор Андрій Коман, який був залучений до роботи над проектом.

"Для нас основним принципом при проектуванні була філософія створення безбар’єрного середовища. Тобто практично на всій довжині дороги, а це 4,5 кілометри, велосипедистам не доведеться стикатися з нерівностями, бордюрами та іншими перешкодами, які б псували враження від їзди. Велодоріжка плавно опускатиметься до рівня проїжджої частини тільки при перетині із самою набережною. В той же час, на перехрестях з усіма іншими бічними вулицями, профіль велосмуги і тротуару не змінюватиметься, а контур дороги підніматиметься до них" – пояснює фахівець.

Такі норми в організації дорожнього руху на міських вулицях є загальноприйнятими в країнах Євросоюзу.

Тому молодим спеціалістам не доводиться вигадувати нічого нового, а просто переймати найкращий світовий досвід.

За словами координатора проектів ГО «Вело-Франківськ» Мирослава Федорківа, активісти працюють над концепцією велодоріжки на набережній уже майже рік.

За цей час було пройдено шлях від нездійсненної мрії до готової проектно-кошторисної документації. Залишилося лише втілити в життя задум проектантів і виправдати очікування велоспільноти міста.

Тож можна припустити, що якщо не буде проблем з бюджетними призначеннями і фінансуванням – вже цього літа тисячі франківців зможуть проїхатися по новій велодоріжці європейського зразка, яка, до того ж, може стати зразковою і найкращою в Україні.